secundair logo knw 1

De Weerdsluis in Utrecht | Beeld Robert Oosterbroek

De visdeurbel in Utrecht is opnieuw in gebruik genomen, dit jaar voor de vijfde keer op rij. Dankzij een onderwatercamera op de website van de visdeurbel kunnen mensen wereldwijd live meekijken en de sluiswachter waarschuwen als er vissen wachten bij de Weerdsluis in het centrum van de stad. Dit initiatief is opgezet om de vismigratie te ondersteunen.

Wanneer een vis in beeld verschijnt, kunnen kijkers op de digitale bel drukken. De sluiswachter krijgt dan een melding en kan de sluis openen, zodat de vissen hun reis kunnen voortzetten. Het systeem helpt vissen die naar de Kromme Rijn trekken om zich voort te planten en levert bovendien waardevolle informatie op over de visstand in de Utrechtse grachten.

De bel is niet het enige project in Nederland dat vissen helpt bij hun migratie. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht plaatst momenteel een vislift naast de sluis in Vinkeveen, waardoor vissen eenvoudiger van sloten naar open water kunnen zwemmen. Ook Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden draagt bij aan de verbetering van vismigratie, onder andere met een vislift in Lopik. Daarnaast wordt er in de Afsluitdijk gewerkt aan een vismigratierivier, een speciale doorgang voor trekvissen.

Miljoenen kijkers
De visdeurbel wint ieder jaar aan populariteit en trekt ook internationaal veel bekijks. In 2021, bij de lancering, bezochten 440.000 mensen de website. In 2023 steeg dit aantal naar ruim een miljoen en vorig jaar zelfs tot 2,7 miljoen. Maar waar komt deze groeiende aandacht voor vissen vandaan? Volgens stadsecoloog Mark van Heukelum, de bedenker van de Utrechtse visdeurbel, speelt de Kaderrichtlijn Water hierin een grote rol.

"We zien nu dat we dat bij lange na niet gaan halen", zegt Van Heukelum tegen RTV Utrecht. "De aandacht ging lang naar waterveiligheid, met dijken, sluizen en waterkeringen. Daarna naar de waterkwantiteit: hoe voeren we al het water dat ons land inkomt af? Veel beken en rivieren zijn rechtgetrokken en kregen harde oevers. De waterkwaliteit is lastig op de agenda te krijgen, beslissingen zijn misschien ook wel vooruitgeschoven."

Nu de deadline nadert, komt er meer urgentie om de waterkwaliteit te verbeteren. Vissen spelen hierin een cruciale rol, benadrukt Van Heukelum. "Vissen zijn extreem belangrijk voor het onderwatersysteem. Ze spelen een rol in de voedselketen als jager op andere vissen en diertjes, maar vormen zelf ook belangrijk voedsel voor de watervogels waar we zo dol op zijn", legt hij uit. "In Nederland zijn vanwege de waterveiligheid veel harde obstakels voor vissen, zoals stuwen en sluizen. Om een goede populatie op te kunnen bouwen, moeten vissen zich kunnen verspreiden."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.