secundair logo knw 1

De onderwatercamera registreert een baars die de Weerdsluis wil passeren l Foto HDSR

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht was dit seizoen populairder dan ooit. Ruim 20 miljoen mensen uit binnen- en buitenland keken via de online onderwatercamera naar de wachtende vissen en er werd ruim 150.000 keer aangebeld om hen door de sluis heen te helpen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) spreekt van recordcijfers.

Aan het begin van dit seizoen, in de maand maart, waren de verwachtingen al hooggespannen. Nieuwe acties zouden de bekendheid van de vier jaar geleden gestarte visdeurbel een boost gaan geven. Nadat de camera afgelopen maandag werd uitgezet, maakten de initiatiefnemers de balans op. 

Ondanks het natte en koude voorjaar liet die een groei in het aantal bezoekers zien van ruim 11 miljoen ten opzichte van vorig jaar, toen de website 8,2 miljoen keer werd bezocht. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het ook om herhalingsbezoek gaat: het aantal unieke bezoekers ligt met 2,7 miljoen een stuk lager. 

Het aantal keren dat op de bel werd gedrukt om de sluis te openen is eveneens toegenomen, en wel met 45.000 keer ten opzichte van de 105.000 keer in 2023. 

Internationale aandacht
De meeste bezoekers kwamen dit jaar uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Die internationale aandacht is niet helemaal toevallig: Utrechtse ecologen vertelden over de visdeurbel op nieuwszenders en in televisieprogramma’s in Amerika, Duitsland, Engeland, Zuid-Afrika, Brazilië, Nieuw-Zeeland en Servië. 

Daarnaast was er nu een tweetalige website, een wekelijks Visdeurbel Journaal, een campagne die de waterwereld van Utrecht op de kaart zette en een enorme opblaasvis (Barry de Baars) die via sociale media de wereld overging.

Barrière
De visdeurbel werd in 2021 in het leven geroepen door de gemeente Utrecht, HDSR en OAK consultants. Het doel is vissen te helpen die in het voorjaar vanaf de Vecht via de Oudegracht en de singels naar de Kromme Rijn trekken, op zoek naar een plek om eitjes te leggen. 

De Weerdsluis is op deze route een belangrijke barrière, omdat die vaak gesloten is. Via een onderwatercamera kunnen mensen meekijken en op de bel drukken als ze wachtende vissen zien. De sluis wordt dan handmatig geopend.   

Dat de visdeurbel in een behoefte voorziet, is niet alleen HDSR duidelijk. Ook op andere plekken wordt volgens een woordvoerder inmiddels onderzocht of daar ook zo’n voorziening mogelijk is, bijvoorbeeld in Rotterdam. In Utrecht staat de onderwatercamera vanaf 3 maart volgend jaar, als het trekseizoen begint, weer aan. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…