secundair logo knw 1

Ondergelopen uiterwaard bij de vierde piek begin januari

Na een aanzienlijke daling gaan de waterstanden in de grote rivieren weer stijgen. Volgens Waterschap Rivierenland dient een vijfde hoogwatergolf zich aan. Het water komt naar verwachting niet zo hoog te staan als begin deze maand.

Momenteel zijn de waterstanden van de Rijn, Maas en IJssel normaal voor de tijd van het jaar. Dat gaat echter veranderen, vooral omdat het weer meer gaat regenen in de stroomgebieden van de rivieren.

De waterhoogte van de Rijn bij Lobith is nu rond de 10 meter boven NAP, ruim 4 meter onder het niveau van tien dagen geleden tijdens de vierde hoogwatergolf van de afgelopen maanden. Tot en met vrijdag is er nog een lichte daling, daarna loopt de waterstand weer op. Deze zal in de buurt komen van 13 meter boven NAP, meldt Waterschap Rivierenland. “Daarmee zou deze vijfde piek van deze winter net onder alle voorgaande blijven.”

Weer toename van kwelwater
Hierdoor zal volgens het waterschap het kwelwater in de polders opnieuw gaan toenemen en langer aanhouden. “Onze sloten blijven het overschot aan water afvoeren om ook een volgende reeks buien goed te kunnen verwerken. Water vasthouden heeft pas zin wanneer het langdurig droog is en de bodem opdroogt in de aanloop naar het groeiseizoen.”

Het drijvende gemaal de Pannerling gaat met het oog op de nieuwe hoogwatergolf nog niet terug naar de eigenlijke ligplaats in Doornenburg. Dit gemaal is ingezet bij de piek begin januari en draaide toen mee bij het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam om water af te voeren. Het drijvende gemaal is nu afgemeerd in de haven van Arnhem.

Snel opkomend hoogwater
Alphons van Winden geeft op de site waterpeilen.nl een nadere toelichting op de stijgende waterstanden. De eerste golf water zorgt waarschijnlijk ervoor dat de waterstand van de Rijn bij Lobith met zo’n 2 meter stijgt naar 11,5 à 12 meter boven NAP op 23 en 24 januari. Onder meer flinke regenval in Midden-Duitsland kan vervolgens leiden tot snel opkomend hoogwater.

“Die hoogwatergolf beweegt zich vanaf 23 januari door de Rijn naar Nederland en zal bij Lobith aankomen op 26 of 27 januari. Hoe hoog het peil komt is nog moeilijk te zeggen, omdat het om een combinatie van sneeuw en regen gaat vanuit meerdere neerslaggebieden. Als ik nu een eerste ruwe schatting maak dan kom ik op een stand tussen 13,5 en 14 meter boven NAP”, aldus Van Winden.

Ook de Maas is sterk gedaald de afgelopen dagen. De afvoer bedraagt nog maar ongeveer 400 kubieke meter per seconde bij Maastricht, slechts een vierde van de afvoer tijdens de piek op 4 januari. Maar volgende week ziet het beeld er volgens Van Winden anders uit. “Een stijging tot rond de 1.500 m³ per seconde is niet onwaarschijnlijk en die afvoer wordt dan bereikt op 24 of 25 januari.” De dagen daarna lijkt het droger te worden, maar deze verwachting is nog erg onzeker.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gerrit Janssen · 9 months ago
    In het artikel is aangegeven:  "Water vasthouden heeft pas zin wanneer het langdurig droog is en de bodem opdroogt in de aanloop naar het groeiseizoen.” Dit lijkt mij niet de juiste aanpak. Wanneer het langdurig droog is, dan is er geen water meer om vast te houden. Met kennis over de weersvooruitzichten en automatisering van stuwen moet het mogelijk zijn in een kortere periode stuwen af te stemmen op de te verwachten regenhoeveelheden.  Water dat is afgevoerd kun je niet meer terughalen. Sinds 2018 moet duidelijk zijn dat we in voorjaar en zomer water te kort komen en dat op de risico's van verdroging geanticipeerd moet worden. Bij te verwachten piekbuien is het mogelijk om binnen het gebied van Aa en Maas binnen anderhalve dag bergingscapaciteit te realiseren. Uitgangspunt moet zijn water conserveren en weersvooruitzichten nauwlettend volgen om te beoordelen of bergingscapaciteit moet worden geschapen. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen