secundair logo knw 1

Wat hebben het Kennisprogramma Zeespiegelstijging, ClimateScan.nl, de CO2 Monitor Nederland, Building Balance en de Nereda Verdygo Package Plant met elkaar gemeen? Het zijn alle vijf projecten waarbij op vruchtbare wijze wordt samengewerkt en daarom zijn ze genomineerd voor de WOW-samenwerkingsprijs 2025.

De WOW-prijs is een initiatief van het Platform WOW, het landelijke netwerk van weg-, vaarweg- en waterbeheerders, en wordt elke twee jaar uitgereikt. In 2023 ging de prijs naar het Circulair Bagger Consortium, de winnaar van dit jaar wordt op 6 juni, tijdens de landelijke WOW-dag in Apeldoorn, bekendgemaakt. 

Voor deze editie schreven dertig projecten zich in. De jury selecteerde daaruit vijf genomineerden, die vandaag een pitch hielden en medio april in een webinar vertellen over hun project. 

Daarna kan iedereen via de website zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs. Die ging in de vorige ronde naar het project Woekerende Waterplanten. De juryprijs bedraagt 10.000 euro, de publieksprijs 5.000 euro.   

Jury
De jury bestaat dit jaar uit Kees Vonk (secretaris directeur van Waterschap Rivierenland), Marlouke Durville (HID Rijkswaterstaat), Thessa Luyendijk (adviseur duurzaamheid provincie Zuid-Holland), Maarten Veldhuis (commercieel manager projecten Water & Ecologie bij Antea Group) en Arjan Hijdra (kandidaat buitengewoon hoogleraar Managing Public Space). 

Zij kozen voor de volgende genomineerden:

  • Kennisprogramma Zeespiegelstijging: drie consortia van experts, die samenwerken via hackatons, werkten drie conceptuele richtingen uit voor een ruimtelijke inrichting van Nederland met oog voor de zeespiegelstijging (Beschermen, Zeewaarts, Meebewegen). Dit proces leidde tot een community van deskundigen die gezamenlijk aan duurzame oplossingen werken.
  • CO2 Monitor Nederland: de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Drenthe ontwikkelden een handige tool die alle overheden kosteloos inzicht biedt in hun huidige CO2-footprint bij het beheer van wegen. Ook kunnen ze zien aan welke knoppen ze moeten draaien om (verder) te verduurzamen. 
  • ClimateScan: een interactieve webtool voor internationale kennisuitwisseling over 'blauwgroene' klimaatadaptatieprojecten in vooral stedelijke gebieden. Het project wordt gecoördineerd door de Hanzehogeschool en heeft wereldwijd meer dan tweeduizend actieve deelnemers, zowel uit de publieke als de private sector.
  • Building Balance (GWW): het programma voor grond-, weg- en waterbouw van de uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB), die de opschaling van biogrondstoffen ondersteunt. Vier ministeries werken hierin samen. BB stimuleert en ondersteunt de opzet van landelijke en regionale ketens.
  • Nereda Verdygo Package Plant: een kleinschalige afvalwaterzuiveringsinstallatie op rwzi Weert, die tot stand is gekomen door de samenwerking van Royal Haskoning DHV, SBE Piping Machine- en Apparatenbouw, Waterschap Limburg en Provincie Limburg. De NVPP is modulair, transportabel en relatief eenvoudig op te bouwen op plekken waar behoefte is aan zoetwater.

LEES OOK H2O MAART

 


 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings