0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het Phario-project heeft drie tot vijf miljoen euro nodig om een installatie te bouwen voor de productie van de eerste bioplastic uit slib. De initiatiefnemers komen binnenkort met een plan om de volgende stap te zetten in het veelbelovende project.

Dat zei Martijn Bovée vandaag op de Aqua Vakbeurs Nederland, waar in de ochtend enkele seminars onder auspiciën van beursorganisator ENVAQUA werden gehouden. Bovée vertelde in de bijeenkomst van de Energie- & Grondstoffenfabriek over het project Phario dat zich richt op het winnen van afbreekbare polyesters uit slib, zogeheten polyhydroxyalkanoaten (PHA’s). In februari won het project de titel 'Water innovator of the Year 2018'.

Kansrijke toekomst
Bovée schetste een kansrijke toekomst voor de bioplastics uit slib; met name vanwege de circulaire doelstellingen en ambities is PHA een snelgroeiend segment. “PHA is een van de weinige goede afbreekbare bioplastics. Qua duurzaamheid zitten we hartstikke goed. We hebben met de productie van PHA’s een hele lage milieudruk, we kunnen de plastic prijscompetitief in de markt zetten en de kwaliteit van het plastic is goed, zo niet beter dan commerciële PHA’s.”

De bioplastics kunnen worden verwerkt in coatings van zaden, plastic films, afbreekbaar worteldoek, gft zakken. Bovée: “We gaan het maken op specificatie.”

Het Phario-procedé, dat in een pilot van tien maanden op de rioolwaterzuivering Bath van Brabantse Delta succesvol is getest, kan op alle klassieke waterzuiveringsinstallaties worden geïnstalleerd, aldus Bovée. Als dat gebeurt kunnen de waterschappen jaarlijks een behoorlijke hoeveelheid PHA’s produceren. Bovée: “We zouden dan op 20-25.000 ton PHA kunnen uitkomen. Een eerste commerciele plant is gericht op 5.000 ton PHA met slib uit circa 3-4 zuiveringen."

Partners nodig
Maar zover is het nog niet. Eerst moet de productie-installatie er komen, zodat de markt het product kan zien, aldus Bovée. Het duurt daarna nog vier tot vijf jaar voordat de gewenste opschaling haar beslag heeft gekregen. “Die tijd moeten we overbruggen. Daar hebben we partners voor nodig. Daarom zeg ik: doe mee!”

Het Phario-project wordt nu gedragen door de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen, Hollandse Delta en Wetterskip Fryslan. Ander partners zijn: Stowa, Energie en Grondstoffenfabriek, SNB, HVC en Paques. Onderzoeksinstituut Wetsus en TU Delft dragen bij met onderzoek en ontwikkeling.

 

Update 10:30 uur/14-03 toegevoegd: potentiële totale productiecapaciteit is tot 20.000 tot 25.000 ton PHA

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het