0
0
0
s2sdefault

De vijf dagelijkse bestuurders van het waterschap Hollandse Delta hebben hun functie ter beschikking gesteld. Aanleiding is het rapport van Hans Andersson over de bestuurscultuur binnen het waterschap. De organisatieadviseur stelt vast dat er sprake is van een onwerkbare situatie door een verziekte bestuurscultuur. Het vertrek van de heemraden moet de weg vrijmaken voor een interim-college dat werkt aan verbetering van de verhoudingen binnen het waterschapsbestuur.

De bestuurders Johan van Driel, Leo Stehouwer, Piet Kome, Petra van Nes en Marjo van Maurik maakten hun vertrek gisteravond bekend in een extra vergadering van het algemeen bestuur (Verenigde Vergadering). De eerste twee deden dat bij aanvang van de vergadering, de overige drie gaande het overleg. 

 

Heemraden Hollandse Delta

Van Driel lichtte als eerste zijn besluit toe. Hij was onder de indruk van het rapport van Andersson dat de titel 'Uitsluiting leidt tot verziekte bestuurscultuur' draagt. Van Driel: “De keuze is helder: voortmodderen of de verhoudingen doorbreken. Het gaat mij aan het hart dat ik moet constateren dat onze bestuurscultuur de ontwikkeling van het waterschap in de weg zit. Ik ben lid van het college en ik heb gemeend dat ik mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen, vanwege de conclusies die getrokken zijn. Ik stel mijn functie per direct beschikbaar en ik doe dat met pijn in het hart.” 

Onwerkbare situatie
Andersson bracht de bestuurlijke problemen bij het waterschap de afgelopen maanden in kaart. In een extra besloten vergadering op 11 maart presenteerde hij zijn bevindingen aan de Verenigde Vergadering, onder meer dat er een onwerkbare situatie was ontstaan binnen het college van dijkgraaf en heemraden. Ook signaleerde hij een verziekte bestuurscultuur tussen college en Verenigde Vergadering en binnen de Verenigde Vergadering, die al een lange voorgeschiedenis heeft.

Het beraad kreeg maandagavond een vervolg, waar werd besloten de vertrouwelijkheid van het rapport op te heffen. Daarin adviseert Andersson de Verenigde Vergadering een interim-college aan te stellen, ‘dat in een gedepolitiseerde en zakelijke sfeer onder leiding van de nieuwe dijkgraaf de resterende zittingsperiode van het bestuur gaat werken aan eerder geformuleerde verbetersporen’.

Tweede fase
De bevindingen van Andersson zijn nu het vertrekpunt van de tweede fase van het traject: '
de verkenning van oplossingsrichtingen en mogelijke verbetermaatregelen'. Peter van der Velden, voorzitter van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), voert deze verkenning uit. 

In samenspraak met Van der Velden wordt gezocht naar nieuwe kandidaten voor het dagelijks bestuur. De verwachting is dat dit proces enkele weken duurt, aldus een persverklaring van het waterschap. Dijkgraaf Jan Bonjer neemt voorlopig de taken van het dagelijks bestuur waar.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    A. Lemaire, secretar · 8 months ago
    Ik begrijp iets niet: dit waterschap functioneert volgens mij al jaren niet optimaal. In 2019 moest een plan gemaakt worden voor een inhaalslag op achterstallig onderhoud (veroorzaakt door - het eufemisme van de eeuw: "strakke financiële sturing in het verleden). De laatste verkiezingen waren in 2019, dus het algemeen en dagelijks bestuur (gekozen mensen!) zitten er nu 2 jaar. Dan kunnen zij toch nauwelijks de oorzaak zijn van de problemen binnen het waterschap? Waarom stappen zij op? Onze verhouding als buurtschap met de ambtenaren van het waterschap is suboptimaal, en wij hadden nét het oor van een aantal heemraden om eindelijk eens een dialoog te gaan starten. En nu dit...
  • This commment is unpublished.
    mr. A. van Strijen · 8 months ago
    Al weer jaren geleden heb ik een heemraad in een procedure van aftreden van advies gediend. Toen vond ik de bestuurscultuur al benedenmaats. Mogelijk gloort er nu iets moois aan de horizon.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.