0
0
0
s2smodern

André Struker, Etteke Wypkema en het duo Antoinet Looman en Constantijn Jansen op de Haar zijn doorgedrongen tot de halve finale van de verkiezing Minister van de nieuwe economie. De waterschappers kregen voldoende stemmen van het publiek om de laatste 21 te halen.

Daarmee zijn vier van de zes deelnemers van de waterschappen doorgegaan. Een mooie score want er hadden zich ruim tweehonderd mensen als kandidaat aangemeld bij de door MVO Nederland georganiseerde verkiezing. Alleen Aaltje Saarloos (lid van het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel) en Mark van der Werf (programmaleider innovatie, duurzaamheid en internationaal bij de Unie van Waterschappen) kwamen niet verder.

Finalisten door jury bepaald
André Struker (strategisch adviseur bij Waternet), Etteke Wypkema (innovatiemanager bij waterschap Brabantse Delta) en het tweetal Antoinet Looman (heemraad bij Waterschap Rijn en IJssel) en Constantijn Jansen op de Haar (hoogheemraad bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) kunnen zich nu richten op de halve finale die op 15 januari wordt gehouden. Zij pitchen dan online voor de jury met onder meer Prins Carlos en Jan Terlouw.

De jury bepaalt de drie genomineerden – uit de nog 21 overgebleven kandidaten – voor de finale. Deze eindstrijd vindt plaats tijdens het Nieuwe Economie-event op 21 januari. Wie tot Minister van de nieuwe economie wordt gekozen, gaat het geluid van alle deelnemers en duurzaam ondernemend Nederland vertegenwoordigen. De nieuwbakken minister schuift bij het evenement meteen aan bij het verkiezingsdebat met afgevaardigden van politieke partijen.

Anders inrichten van regelgeving
Waar de vier waterschappers voor staan, komt goed naar voren in interviews met H2O naar aanleiding van de verkiezing. Als Wypkema wint, wil zij zich sterk maken voor het inrichten van regelgeving op circulariteit. “Mijn grootste voornemen is om de wet- en regelgeving op Europese schaal goed te regelen. Regelgeving werkt vertragend en daar moeten we vooruitstrevender in worden. Tijdens mijn werk in een circulair Europees project zag ik dat het mogelijk is om blokkades omtrent regelgeving op te heffen.”

Struker zegt op zijn beurt: “Ik wil als minister minimaal 10 grootschalige aquathermieprojecten in 2022, die ook gerealiseerd worden.” Hij streeft ernaar om het nieuwe economische denken nog meer een plek te geven. Een ander idee is om een doorbraak te forceren in de regelgeving omtrent upcycling. “En als dat zover is: hoe zorgen we ervoor dat de opgewaardeerde reststoffen en de behoeften van de industrie op elkaar aansluiten?”

Looman en Jansen op de Haar zijn de enige kandidaten die als duo optreden. In hun ogen een logische keuze, hoewel ze voor verschillende waterschappen werken. “Als duo staan we sterk: een dame van het platteland en de jongen uit de stad. Bovendien willen we een statement maken. We moeten dit namelijk samen doen.” Zij zien water als bron voor de nieuwe economie in de leefomgeving en willen het positieve verhaal vertellen. “Je kunt zeggen dat wij al in de nieuwe economie leven. We hopen daarmee een hele beweging op gang te krijgen.”

Tweet Antoinet Looman

 

MEER INFORMATIE
Website Minister van de nieuwe economie
H2O-interview: André Struker
H2O-interview: Etteke Wypkema
H2O-interview: Looman en Jansen op de Haar
H2O-interview: Aaltje Saarloos
H2O-interview: Mark van der Werf

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.