secundair logo knw 1

Wordt een van deze waterschappers de winnaar?

André Struker, Etteke Wypkema en het duo Antoinet Looman en Constantijn Jansen op de Haar zijn doorgedrongen tot de halve finale van de verkiezing Minister van de nieuwe economie. De waterschappers kregen voldoende stemmen van het publiek om de laatste 21 te halen.

Daarmee zijn vier van de zes deelnemers van de waterschappen doorgegaan. Een mooie score want er hadden zich ruim tweehonderd mensen als kandidaat aangemeld bij de door MVO Nederland georganiseerde verkiezing. Alleen Aaltje Saarloos (lid van het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel) en Mark van der Werf (programmaleider innovatie, duurzaamheid en internationaal bij de Unie van Waterschappen) kwamen niet verder.

Finalisten door jury bepaald
André Struker (strategisch adviseur bij Waternet), Etteke Wypkema (innovatiemanager bij waterschap Brabantse Delta) en het tweetal Antoinet Looman (heemraad bij Waterschap Rijn en IJssel) en Constantijn Jansen op de Haar (hoogheemraad bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) kunnen zich nu richten op de halve finale die op 15 januari wordt gehouden. Zij pitchen dan online voor de jury met onder meer Prins Carlos en Jan Terlouw.

De jury bepaalt de drie genomineerden – uit de nog 21 overgebleven kandidaten – voor de finale. Deze eindstrijd vindt plaats tijdens het Nieuwe Economie-event op 21 januari. Wie tot Minister van de nieuwe economie wordt gekozen, gaat het geluid van alle deelnemers en duurzaam ondernemend Nederland vertegenwoordigen. De nieuwbakken minister schuift bij het evenement meteen aan bij het verkiezingsdebat met afgevaardigden van politieke partijen.

Anders inrichten van regelgeving
Waar de vier waterschappers voor staan, komt goed naar voren in interviews met H2O naar aanleiding van de verkiezing. Als Wypkema wint, wil zij zich sterk maken voor het inrichten van regelgeving op circulariteit. “Mijn grootste voornemen is om de wet- en regelgeving op Europese schaal goed te regelen. Regelgeving werkt vertragend en daar moeten we vooruitstrevender in worden. Tijdens mijn werk in een circulair Europees project zag ik dat het mogelijk is om blokkades omtrent regelgeving op te heffen.”

Struker zegt op zijn beurt: “Ik wil als minister minimaal 10 grootschalige aquathermieprojecten in 2022, die ook gerealiseerd worden.” Hij streeft ernaar om het nieuwe economische denken nog meer een plek te geven. Een ander idee is om een doorbraak te forceren in de regelgeving omtrent upcycling. “En als dat zover is: hoe zorgen we ervoor dat de opgewaardeerde reststoffen en de behoeften van de industrie op elkaar aansluiten?”

Looman en Jansen op de Haar zijn de enige kandidaten die als duo optreden. In hun ogen een logische keuze, hoewel ze voor verschillende waterschappen werken. “Als duo staan we sterk: een dame van het platteland en de jongen uit de stad. Bovendien willen we een statement maken. We moeten dit namelijk samen doen.” Zij zien water als bron voor de nieuwe economie in de leefomgeving en willen het positieve verhaal vertellen. “Je kunt zeggen dat wij al in de nieuwe economie leven. We hopen daarmee een hele beweging op gang te krijgen.”

Tweet Antoinet Looman

 

MEER INFORMATIE
Website Minister van de nieuwe economie
H2O-interview: André Struker
H2O-interview: Etteke Wypkema
H2O-interview: Looman en Jansen op de Haar
H2O-interview: Aaltje Saarloos
H2O-interview: Mark van der Werf

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):