0
0
0
s2smodern

André Struker, Etteke Wypkema en het duo Antoinet Looman en Constantijn Jansen op de Haar zijn doorgedrongen tot de halve finale van de verkiezing Minister van de nieuwe economie. De waterschappers kregen voldoende stemmen van het publiek om de laatste 21 te halen.

Daarmee zijn vier van de zes deelnemers van de waterschappen doorgegaan. Een mooie score want er hadden zich ruim tweehonderd mensen als kandidaat aangemeld bij de door MVO Nederland georganiseerde verkiezing. Alleen Aaltje Saarloos (lid van het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel) en Mark van der Werf (programmaleider innovatie, duurzaamheid en internationaal bij de Unie van Waterschappen) kwamen niet verder.

Finalisten door jury bepaald
André Struker (strategisch adviseur bij Waternet), Etteke Wypkema (innovatiemanager bij waterschap Brabantse Delta) en het tweetal Antoinet Looman (heemraad bij Waterschap Rijn en IJssel) en Constantijn Jansen op de Haar (hoogheemraad bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) kunnen zich nu richten op de halve finale die op 15 januari wordt gehouden. Zij pitchen dan online voor de jury met onder meer Prins Carlos en Jan Terlouw.

De jury bepaalt de drie genomineerden – uit de nog 21 overgebleven kandidaten – voor de finale. Deze eindstrijd vindt plaats tijdens het Nieuwe Economie-event op 21 januari. Wie tot Minister van de nieuwe economie wordt gekozen, gaat het geluid van alle deelnemers en duurzaam ondernemend Nederland vertegenwoordigen. De nieuwbakken minister schuift bij het evenement meteen aan bij het verkiezingsdebat met afgevaardigden van politieke partijen.

Anders inrichten van regelgeving
Waar de vier waterschappers voor staan, komt goed naar voren in interviews met H2O naar aanleiding van de verkiezing. Als Wypkema wint, wil zij zich sterk maken voor het inrichten van regelgeving op circulariteit. “Mijn grootste voornemen is om de wet- en regelgeving op Europese schaal goed te regelen. Regelgeving werkt vertragend en daar moeten we vooruitstrevender in worden. Tijdens mijn werk in een circulair Europees project zag ik dat het mogelijk is om blokkades omtrent regelgeving op te heffen.”

Struker zegt op zijn beurt: “Ik wil als minister minimaal 10 grootschalige aquathermieprojecten in 2022, die ook gerealiseerd worden.” Hij streeft ernaar om het nieuwe economische denken nog meer een plek te geven. Een ander idee is om een doorbraak te forceren in de regelgeving omtrent upcycling. “En als dat zover is: hoe zorgen we ervoor dat de opgewaardeerde reststoffen en de behoeften van de industrie op elkaar aansluiten?”

Looman en Jansen op de Haar zijn de enige kandidaten die als duo optreden. In hun ogen een logische keuze, hoewel ze voor verschillende waterschappen werken. “Als duo staan we sterk: een dame van het platteland en de jongen uit de stad. Bovendien willen we een statement maken. We moeten dit namelijk samen doen.” Zij zien water als bron voor de nieuwe economie in de leefomgeving en willen het positieve verhaal vertellen. “Je kunt zeggen dat wij al in de nieuwe economie leven. We hopen daarmee een hele beweging op gang te krijgen.”

Tweet Antoinet Looman

 

MEER INFORMATIE
Website Minister van de nieuwe economie
H2O-interview: André Struker
H2O-interview: Etteke Wypkema
H2O-interview: Looman en Jansen op de Haar
H2O-interview: Aaltje Saarloos
H2O-interview: Mark van der Werf

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.