Tijdens de AIWW Conferentie zijn vier nieuwe Amsterdam Agreements getekend. Netherlands Water Partnership gaat de organisatie verantwoordelijk voor het beheer van de rivier Sénégal ondersteunen. Ook zijn er agreements over een nationaal watermeetsysteem in Kenia, blauw-groene daken en living labs.
De Amsterdam Agreements zijn geïntroduceerd tijdens de vorige editie van de Amsterdam International Water Week in 2017. De bedoeling is hiermee de internationale samenwerking tussen steden, industrieën, waterbedrijven en financiële instellingen te stimuleren. Het om coalities van partijen die samen onderzoek uitvoeren of aan wateroplossingen werken. Gisteren zijn op de slotdag van de AIWW Conferentie de handtekeningen onder vier nieuwe overeenkomsten gezet.
Netwerk rondom stroomgebiedbeheer
Netherlands Water Partnership is een samenwerking aangegaan met de Organisation pour la mise en valeur du fleuve Sénégal (OMVS). Hierin beheren Guinee, Mali, Mauritanië en Senegal gezamenlijk de rivier Sénégal die door de vier landen stroomt. De overeenkomst betreft twee aspecten, vertelt Raül Glotzbach van NWP.
Glotzbach: “Allereerst willen we zowel de ontwikkeling van een internationaal netwerk rondom stroomgebiedbeheer als de toegevoegde waarde van de Nederlandse watersector in de regio van de rivier Sénégal versterken. Daarnaast is het de bedoeling om de dialoog en input van waardevolle bijdragen tijdens internationale evenementen als de AIWW te faciliteren. Dit is gericht op het negende World Water Forum dat in 2021 in Senegal wordt gehouden.”
Bij een ander agreement gaat het om een project voor een nationaal geavanceerd meetsysteem voor water in Kenia. Bij de ontwikkeling hiervan werken Earthview Management and Kenya Innovative Finance Facility for Water (KIFFWA) samen. Grace Ndegwa van KIFFWA licht toe: “De bedoeling is om een systeem in te voeren waarmee waardevolle data kunnen worden verzameld voor de verdeling van water onder nieuwe gebruikers en het nemen van beschermingsmaatregelen. Zulke gegevens zullen het werk van de Water Resources Authority in Kenia helpen.”
KIFFWA doet hierbij ook een beroep op Wereld Waternet en de waterschappen via de Blue Deal, zegt Ndegwa. “We willen samen onderzoeken of technische assistentie bij het verzamelen en verwerken van data en financiële ondersteuning mogelijk zijn.”
Blauw-groene daken
In Amsterdam loopt het project RESILIO voor de aanleg van tienduizend vierkante meter aan slimme blauw-groene daken. Age Niels Holstein vertelt dat deze daken extra regenwater opvangen, verkoeling bij hitte brengen en de biodiversiteit bevorderen. Hij roept andere internationale steden op om samen te werken. “Te beginnen met het uitwisselen van kennis over de technische aspecten en het beheer van nieuwe veelbelovende systemen voor blauw-groene daken. We hopen veel handtekeningen te krijgen.”
Het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) zijn overeengekomen om op een slimme manier de stedelijke uitdagingen op het terrein van water, klimaat en circulariteit aan te gaan. Zo is AMS Institute nu al bezig met een concept voor zelfvarende boten. De bedoeling is om living labs in te richten, waarbij een grote rol is weggelegd voor studenten.
Banden met New York
Waternet en het Department of Environmental Protection (DEP) van New York City sloten twee jaar geleden een agreement over directe kennisuitwisseling. Zij zijn overeengekomen de banden verder aan te halen. Volgens Pam Elardo van het Bureau of Wastewater Treatment van DEP zijn de uitdagingen van haar stad en Amsterdam meer gelijk dan verschillend. “Ik wil zoveel als mogelijk leren. Ik ben ‘excited’ om onze samenwerking uit te breiden op een gedetailleerder niveau en met een grotere commitment. Omdat diensten in New York slecht met elkaar communiceren, helpt deze agreement ook om de samenwerking binnen mijn eigen stad te stimuleren.”
Update 8-11: nog een nieuwe agreement
Tijdens het VU Watersymposium van donderdag 7 november is er nog een vijfde nieuwe Amsterdam Agreement gepresenteerd: Narrative Based Innovations.
MEER INFORMATIE
Interview met Roelof Kruize
Overzicht Amsterdam Agreements
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.