0
0
0
s2sdefault

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Daaronder enkele watergerelateerde onderzoeken.

Doris van Halem 180 vk Doris van HalemZo gaat Doris van Halem (Technische Universiteit Delft) op zoek naar een methode om grondwater dat besmet is met arseen te ontdoen van de giftige stof. Wereldwijd hebben naar schatting 140 miljoen mensen geen veilig drinkwater doordat hun grondwater vervuild is met arseen, aldus de wetenschapper. Van Halem gaat op ‘innovatieve wijze' bestuderen hoe door vertraagde inbrenging van zuurstof, arseen verwijderd kan worden. “Deze nieuwe kennis van gecontroleerde biologisch-chemische processen zal gebruikt worden voor ontwikkeling van duurzame zuiveringstechnieken.”

Kaisa Kajala Kaisa Kajala Kaisa Kajala (Universiteit Utrecht) gaat onderzoeken hoe de wortels van gewassen zoals de tomaat zich beschermen tegen droogte en overstroming. Een cellaag in de wortels zorgt voor die bescherming. In het onderzoek worden ‘moleculair-genetische technieken’ gebruikt om te bestuderen hoe deze laag aangelegd wordt. “Deze kennis kan gebruikt worden voor het kweken van gewassen die beter bestand zijn tegen ongunstige omstandigheden.”

Michelle van Vliet 180 vk Michelle van VlietMichelle van Vliet (University Utrecht) richt haar onderzoek op waterschaarste. Die wordt niet alleen veroorzaakt door afnemende waterbeschikbaarheid, maar ook door verslechtering van kwaliteit en toenamen in de watervraag, aldus de wetenschapper. In het onderzoek worden de oorzaken van waterschaarste tijdens droogte en hittegolven wereldwijd met een nieuw te ontwikkelen modelsysteem geanalyseerd. Dit met het doel om watermanagers in staat te stellen om betere beslissingen te nemen om schoon water optimaal te beheren.

De Vidi-beurzen worden jaarlijks toegekend. In totaal dienden in deze ronde 503 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er 81 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16 procent. 

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met de Vidi-bijdrage kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

 

Update 05 nov
In het artikel stond dat Michelle van Vliet verbonden is aan de Wageningen University. Dat is onjuist, ze werkt aan de Universiteit Utrecht. Dit is aangepast.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.