secundair logo knw 1

Foto Anders Jilden | Unsplash

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Daaronder enkele watergerelateerde onderzoeken.

Doris van Halem 180 vk Doris van HalemZo gaat Doris van Halem (Technische Universiteit Delft) op zoek naar een methode om grondwater dat besmet is met arseen te ontdoen van de giftige stof. Wereldwijd hebben naar schatting 140 miljoen mensen geen veilig drinkwater doordat hun grondwater vervuild is met arseen, aldus de wetenschapper. Van Halem gaat op ‘innovatieve wijze' bestuderen hoe door vertraagde inbrenging van zuurstof, arseen verwijderd kan worden. “Deze nieuwe kennis van gecontroleerde biologisch-chemische processen zal gebruikt worden voor ontwikkeling van duurzame zuiveringstechnieken.”

Kaisa Kajala Kaisa Kajala Kaisa Kajala (Universiteit Utrecht) gaat onderzoeken hoe de wortels van gewassen zoals de tomaat zich beschermen tegen droogte en overstroming. Een cellaag in de wortels zorgt voor die bescherming. In het onderzoek worden ‘moleculair-genetische technieken’ gebruikt om te bestuderen hoe deze laag aangelegd wordt. “Deze kennis kan gebruikt worden voor het kweken van gewassen die beter bestand zijn tegen ongunstige omstandigheden.”

Michelle van Vliet 180 vk Michelle van VlietMichelle van Vliet (University Utrecht) richt haar onderzoek op waterschaarste. Die wordt niet alleen veroorzaakt door afnemende waterbeschikbaarheid, maar ook door verslechtering van kwaliteit en toenamen in de watervraag, aldus de wetenschapper. In het onderzoek worden de oorzaken van waterschaarste tijdens droogte en hittegolven wereldwijd met een nieuw te ontwikkelen modelsysteem geanalyseerd. Dit met het doel om watermanagers in staat te stellen om betere beslissingen te nemen om schoon water optimaal te beheren.

De Vidi-beurzen worden jaarlijks toegekend. In totaal dienden in deze ronde 503 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er 81 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16 procent. 

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met de Vidi-bijdrage kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

 

Update 05 nov
In het artikel stond dat Michelle van Vliet verbonden is aan de Wageningen University. Dat is onjuist, ze werkt aan de Universiteit Utrecht. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?