secundair logo knw 1

Foto Anders Jilden | Unsplash

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Daaronder enkele watergerelateerde onderzoeken.

Doris van Halem 180 vk Doris van HalemZo gaat Doris van Halem (Technische Universiteit Delft) op zoek naar een methode om grondwater dat besmet is met arseen te ontdoen van de giftige stof. Wereldwijd hebben naar schatting 140 miljoen mensen geen veilig drinkwater doordat hun grondwater vervuild is met arseen, aldus de wetenschapper. Van Halem gaat op ‘innovatieve wijze' bestuderen hoe door vertraagde inbrenging van zuurstof, arseen verwijderd kan worden. “Deze nieuwe kennis van gecontroleerde biologisch-chemische processen zal gebruikt worden voor ontwikkeling van duurzame zuiveringstechnieken.”

Kaisa Kajala Kaisa Kajala Kaisa Kajala (Universiteit Utrecht) gaat onderzoeken hoe de wortels van gewassen zoals de tomaat zich beschermen tegen droogte en overstroming. Een cellaag in de wortels zorgt voor die bescherming. In het onderzoek worden ‘moleculair-genetische technieken’ gebruikt om te bestuderen hoe deze laag aangelegd wordt. “Deze kennis kan gebruikt worden voor het kweken van gewassen die beter bestand zijn tegen ongunstige omstandigheden.”

Michelle van Vliet 180 vk Michelle van VlietMichelle van Vliet (University Utrecht) richt haar onderzoek op waterschaarste. Die wordt niet alleen veroorzaakt door afnemende waterbeschikbaarheid, maar ook door verslechtering van kwaliteit en toenamen in de watervraag, aldus de wetenschapper. In het onderzoek worden de oorzaken van waterschaarste tijdens droogte en hittegolven wereldwijd met een nieuw te ontwikkelen modelsysteem geanalyseerd. Dit met het doel om watermanagers in staat te stellen om betere beslissingen te nemen om schoon water optimaal te beheren.

De Vidi-beurzen worden jaarlijks toegekend. In totaal dienden in deze ronde 503 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er 81 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16 procent. 

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met de Vidi-bijdrage kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

 

Update 05 nov
In het artikel stond dat Michelle van Vliet verbonden is aan de Wageningen University. Dat is onjuist, ze werkt aan de Universiteit Utrecht. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John