De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Daaronder enkele watergerelateerde onderzoeken.

Doris van Halem 180 vk Doris van HalemZo gaat Doris van Halem (Technische Universiteit Delft) op zoek naar een methode om grondwater dat besmet is met arseen te ontdoen van de giftige stof. Wereldwijd hebben naar schatting 140 miljoen mensen geen veilig drinkwater doordat hun grondwater vervuild is met arseen, aldus de wetenschapper. Van Halem gaat op ‘innovatieve wijze' bestuderen hoe door vertraagde inbrenging van zuurstof, arseen verwijderd kan worden. “Deze nieuwe kennis van gecontroleerde biologisch-chemische processen zal gebruikt worden voor ontwikkeling van duurzame zuiveringstechnieken.”

Kaisa Kajala Kaisa Kajala Kaisa Kajala (Universiteit Utrecht) gaat onderzoeken hoe de wortels van gewassen zoals de tomaat zich beschermen tegen droogte en overstroming. Een cellaag in de wortels zorgt voor die bescherming. In het onderzoek worden ‘moleculair-genetische technieken’ gebruikt om te bestuderen hoe deze laag aangelegd wordt. “Deze kennis kan gebruikt worden voor het kweken van gewassen die beter bestand zijn tegen ongunstige omstandigheden.”

Michelle van Vliet 180 vk Michelle van VlietMichelle van Vliet (University Utrecht) richt haar onderzoek op waterschaarste. Die wordt niet alleen veroorzaakt door afnemende waterbeschikbaarheid, maar ook door verslechtering van kwaliteit en toenamen in de watervraag, aldus de wetenschapper. In het onderzoek worden de oorzaken van waterschaarste tijdens droogte en hittegolven wereldwijd met een nieuw te ontwikkelen modelsysteem geanalyseerd. Dit met het doel om watermanagers in staat te stellen om betere beslissingen te nemen om schoon water optimaal te beheren.

De Vidi-beurzen worden jaarlijks toegekend. In totaal dienden in deze ronde 503 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er 81 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16 procent. 

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met de Vidi-bijdrage kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

 

Update 05 nov
In het artikel stond dat Michelle van Vliet verbonden is aan de Wageningen University. Dat is onjuist, ze werkt aan de Universiteit Utrecht. Dit is aangepast.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!