De vereniging van waterbedrijven, Vewin, dringt er bij het nog te vormen kabinet op aan om harde afspraken te maken over de bescherming van de drinkwaterbronnen. De koepelorganisatie grijpt de GenX-lozingen door chemiebedrijf Chemours aan om er - opnieuw - op te wijzen dat de overheid niet achterover kan leunen.

Vewin bepleit dat er 'harde afspraken' worden gemaakt over inzet, financiering en resultaten in de programma’s die zijn en worden opgezet om de drinkwaterbronnen te beschermen. “Er zijn veel goede initiatieven en er worden veel programma’s opzet. Iedereen zit om tafel, maar wij zeggen daarbij: doorpakken nu,” licht een woordvoerster toe. Daarbij stelt ze dat de oproep die is gepubliceerd op de website van de vereniging, in feite een herhaling is van de brief de Vewin in maart van dit jaar schreef aan de toenmalige informateur Schippers.

In die brief komt de term ‘harde afspraken’ echter niet voor. Schippers werd gevraagd om de komende kabinetsperiode aandacht te besteden aan ‘de noodzaak van een impuls voor schoner water’ en ‘verlaging van de belastingdruk op water.’ Concreet vroeg de Vewin om uitvoering en ‘op onderdelen’ meer ambitie op het gebied van overbemesting, chemische gewasbeschermingsmiddelen en nieuwe stoffen door industriële lozingen.

Nu schrijft de vereniging: “Het nieuwe kabinet moet de ambities en inzet op het vlak van bescherming van onze drinkwaterbronnen aanscherpen.” De Vewin wil daarbij af van afspraken op vrijwillige basis. In een toelichting noemt de woordvoerster onder meer de onderhandelingen over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. “Er zijn veel afspraken op vrijwillige basis. Dat werkt in de praktijk niet.”

In juni pleitten de drinkwaterbedrijven voor maatregelen omdat tientallen grondwaterwinpunten in Oost en Zuid-Nederland vervuild zijn met meststoffen. En de GenX-lozingen hebben duidelijk gemaakt dat in de industrie ‘het proces van vergunningverlening beter moet worden ingericht’, aldus de woordvoerster. Concreet: er moet veel meer transparantie komen in de stoffen die de industrie loost met een continue monitoring. “De lozingen van GenX illustreren opnieuw dat de drinkwaterbronnen beter beschermd moeten worden.” 

Lees hier het bericht 'GenX onderstreept dat harde afspraken nodig zijn voor bescherming van onze drinkwaterbronnen'

en de Vewin-brief aan Schippers

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.