De Nederlander betaalt in 2017 gemiddeld €1,41 voor duizend liter drinkwater. Dat blijkt uit het Tarievenoverizcht Drinkwater 2017, dat de vereniging van drinkwaterbedrijven, Vewin, vandaag publiceerde.

In het overzicht staan de per 1 januari 2017 geldende tarieven voor aansluiting en levering van drinkwater in Nederland. De tarieven variëren tussen €1,11/m bij Vitens (gemeenten zonder precario) en € 2,32/m3 in de gemeente Noordwijkerhout. Een groot deel van deze spreiding wordt veroorzaakt door de precariobelasting, aldus Vewin. Zonder precario bedraagt het gemiddelde tarief €1,37 per m3 drinkwater, uiteenlopend van €1,11/m3 tot €1,79/m3.

Aan het begin van het kalenderjaar stellen alle drinkwaterbedrijven hun nieuwe tarieven vast. In de Drinkwaterwet is opgenomen aan welke eisen die tarieven moeten voldoen. Ze moeten onder andere kostendekkend en transparant zijn. De totstandkoming van de tarieven wordt gecontroleerd door de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Eerder dit jaar, in het rapport Drinkwatertarieven 2016, was de ILT kritisch over de manier waarop de drinkwaterbedrijven hun tarieven vormgaven. Omdat de tarieven voor 2017 bij publicatie van dat rapport al waren vastgesteld, kondigde Vewin toen aan ervoor te willen zorgen dat in 2018 volledig aan de eisen van het ILT wordt voldaan.

Het Tarievenoverzicht Drinkwater leest u hier (pdf)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!