secundair logo knw 1

Illustratie: Vewin

De Nederlander betaalt in 2017 gemiddeld €1,41 voor duizend liter drinkwater. Dat blijkt uit het Tarievenoverizcht Drinkwater 2017, dat de vereniging van drinkwaterbedrijven, Vewin, vandaag publiceerde.

In het overzicht staan de per 1 januari 2017 geldende tarieven voor aansluiting en levering van drinkwater in Nederland. De tarieven variëren tussen €1,11/m bij Vitens (gemeenten zonder precario) en € 2,32/m3 in de gemeente Noordwijkerhout. Een groot deel van deze spreiding wordt veroorzaakt door de precariobelasting, aldus Vewin. Zonder precario bedraagt het gemiddelde tarief €1,37 per m3 drinkwater, uiteenlopend van €1,11/m3 tot €1,79/m3.

Aan het begin van het kalenderjaar stellen alle drinkwaterbedrijven hun nieuwe tarieven vast. In de Drinkwaterwet is opgenomen aan welke eisen die tarieven moeten voldoen. Ze moeten onder andere kostendekkend en transparant zijn. De totstandkoming van de tarieven wordt gecontroleerd door de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Eerder dit jaar, in het rapport Drinkwatertarieven 2016, was de ILT kritisch over de manier waarop de drinkwaterbedrijven hun tarieven vormgaven. Omdat de tarieven voor 2017 bij publicatie van dat rapport al waren vastgesteld, kondigde Vewin toen aan ervoor te willen zorgen dat in 2018 volledig aan de eisen van het ILT wordt voldaan.

Het Tarievenoverzicht Drinkwater leest u hier (pdf)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...