secundair logo knw 1

Foto Micheal Longmire | Unsplash

De Tweede Kamer stemde vorige week in met het belastingplan, waaronder de verhoging van de btw. Het drinkwatertarief bestaat door deze btw-verhoging vanaf 1 januari 2019 voor 30 procent uit belastingen. Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, voerde een actieve campagne tegen dit voorstel en noemt het een onbegrijpelijke beslissing.

Onder andere via advertenties probeerde Vewin het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen om af te zien van de btw-verhoging op drinkwater of deze verhoging in elk geval te compenseren door een verlaging van de Belasting op Leidingwater (BoL).

Hoewel de Eerste Kamer nog over de voorstellen moet stemmen, denkt Patricia van der Linden van Vewin dat de zaak wel besloten is. “Gezien de standpunten van de coalitie verwachten we niet dat de behandeling in de Eerste Kamer nog iets gaat opleveren.”

Toch zal de vereniging van drinkwaterbedrijven aandacht blijven vragen voor de belastingverhogingen. “Per persoon of per huishouden gaat de btw-verhoging misschien niet om grote bedragen. Ons punt is vooral principieel. Het steeds zwaarder belasten van een duurzaam en gezond product als drinkwater vinden we niet kloppen. De voortdurende oplopende belasting op drinkwater blijft dan ook onze aandacht houden.”


MEER INFORMATIE
Vewin: compenseer btw-verhoging door belasting op leidingwater te verlagen
Btw-verhoging op drinkwater voor Vewin taboe
Vewin fronst wenkbrauwen over plan afschaffen verbruiksbelasting bronwater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.