secundair logo knw 1

Foto Micheal Longmire | Unsplash

De Tweede Kamer stemde vorige week in met het belastingplan, waaronder de verhoging van de btw. Het drinkwatertarief bestaat door deze btw-verhoging vanaf 1 januari 2019 voor 30 procent uit belastingen. Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, voerde een actieve campagne tegen dit voorstel en noemt het een onbegrijpelijke beslissing.

Onder andere via advertenties probeerde Vewin het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen om af te zien van de btw-verhoging op drinkwater of deze verhoging in elk geval te compenseren door een verlaging van de Belasting op Leidingwater (BoL).

Hoewel de Eerste Kamer nog over de voorstellen moet stemmen, denkt Patricia van der Linden van Vewin dat de zaak wel besloten is. “Gezien de standpunten van de coalitie verwachten we niet dat de behandeling in de Eerste Kamer nog iets gaat opleveren.”

Toch zal de vereniging van drinkwaterbedrijven aandacht blijven vragen voor de belastingverhogingen. “Per persoon of per huishouden gaat de btw-verhoging misschien niet om grote bedragen. Ons punt is vooral principieel. Het steeds zwaarder belasten van een duurzaam en gezond product als drinkwater vinden we niet kloppen. De voortdurende oplopende belasting op drinkwater blijft dan ook onze aandacht houden.”


MEER INFORMATIE
Vewin: compenseer btw-verhoging door belasting op leidingwater te verlagen
Btw-verhoging op drinkwater voor Vewin taboe
Vewin fronst wenkbrauwen over plan afschaffen verbruiksbelasting bronwater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/