secundair logo knw 1

Sam Collot D’Escury (Energie Nederland) en Hans de Groene ondertekenden de overeenkomst l Foto Vewin

Warmtenetten moeten woningen op grote schaal van het aardgas af gaan helpen. De drinkwaterbedrijven vrezen echter voor warmte-uitstraling in de ondergrond, waar ook hun leidingen lopen. In een gezamenlijke overeenkomst hebben Vewin en Energie Nederland daarom afspraken gemaakt over de onderlinge afstand. 

Het uitgangspunt is dat warmtenetten en drinkwaterleidingen overal 1,5 meter uit elkaar liggen. Die afstand kan voor een beperkt deel zonder aanvullend onderzoek teruggebracht worden tot 1 meter.

Mocht dat om een of andere reden niet lukken, dan kan in overleg tussen het warmte- en drinkwaterbedrijf eventueel van deze normen worden afgeweken. "Bijvoorbeeld op basis van locatiespecifiek onderzoek naar thermische beïnvloeding", zegt woordvoerder Noortje van Zijl van Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. 

Zij zijn gehouden aan de wet, die voorschrijft dat drinkwater aan de tap maximaal 25 graden Celsius mag zijn. Overschrijding van deze norm kan gevolgen hebben voor de drinkwaterkwaliteit en levert risico’s op voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld door legionellabesmetting.

Energietransitie
Klimaatverandering, een toename van warmtebronnen door verstedelijking en de energietransitie dragen bij aan opwarming van de bodem, aldus Vewin. En die vergroot de kans op ongewenste opwarming van drinkwater in ondergrondse drinkwaterleidingen. 

Samenwerking en duidelijke afspraken met Energie Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven, zijn daarom "essentieel om de drinkwaterkwaliteit te waarborgen en de energietransitie te faciliteren". 

Volgens Van Zijl zijn de gemaakte afspraken vooral preventief bedoeld en is het nu nog niet zo dat de drinkwaterleidingen te veel opwarmen. "Maar het wordt wel steeds drukker in de ondergrond en de vraag naar duurzame warmteoplossingen groeit."

Oproep aan gemeenten
Eenduidige afspraken over de ondergrondse infrastructuur waren er nog niet. Vewin is dan ook blij dat er nu een overeenkomst met de energiebedrijven ligt, maar benadrukt ook dat de netbeheerders dit niet alleen kunnen. Zij hebben de gemeenten nodig om de regie te voeren. 

"Gemeenten hebben hierbij een belangrijke rol, met name bij de inrichting, het beheer en het toezicht op het gebruik van de ondiepe ondergrond. Hierover zijn we in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten", zegt de woordvoerder. "De overeenkomst met Energie Nederland zien wij als een goede eerste stap."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.