ENVAQUA en Water Alliance gaan verder als Water Alliance
De netwerkorganisaties Water Alliance en ENVAQUA gaan formeel verder als Water Alliance. Dat meldde directeur Ignaz Worm van ENVAQUA gisteren op het Nationale watersymposium in Amersfoort.
De netwerkorganisaties Water Alliance en ENVAQUA gaan formeel verder als Water Alliance. Dat meldde directeur Ignaz Worm van ENVAQUA gisteren op het Nationale watersymposium in Amersfoort.
Van een verlaten kanaal moet de bovenloop van de Linge veranderen in een levendige rivier. Dat is het doel van de Stichting Nieuwe Linge, die allereerst een haalbaarheidsonderzoek wil laten uitvoeren. Initiatiefnemer Erik van Loon is naarstig op zoek naar fondsen.
Het is een teleurstellend resultaat voor Natuurmonumenten en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV): ondanks hun inspanningen is het aantal waterplanten in de Oostelijke Vechtplassen de afgelopen jaren hard achteruitgegaan. Dat blijkt uit een toets die Natuurmonumenten elke zes jaar uitvoert.
De vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in de waterbouw zijn het eens geworden over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst met een looptijd van een jaar. De lonen gaan met 3,75 procent omhoog en verder ontvangen werknemers een eenmalige uitkering.
Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg en de drie Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel hebben een nieuw waterakkoord afgesloten. Hierin staan afspraken over de aanvoer van water in droge periodes en de afvoer van water bij extreme regenval. De hoeveelheid water die vanuit de Maas naar De Peel kan stromen, wordt flink uitgebreid.
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft na een proef besloten om niet verder te gaan met een waterrad waarmee energie wordt gewonnen. Het verwachte energierendement is niet gehaald.
Waterschap Aa en Maas heeft een toegankelijk overzicht gemaakt van de ecologische streefbeelden voor waterlichamen in Oost-Brabant. Hierin hebben maatregelen met Bouwen met Natuur een prominente plek gekregen. De bedoeling is dat de publicatie zorgt voor kwaliteitsverbetering en tijdswinst bij inrichtingsprojecten.
Een onderzoeksteam van de Technische Universiteit Delft heeft onomstotelijk aangetoond dat de zeespiegelstijging langs de Nederlandse Noordzeekust aan het versnellen is. In de afgelopen dertig jaar bedroeg de stijging gemiddeld 2,7 millimeter per jaar.
Waterschap Vechtstromen gaat de komende acht tot tien jaar de automatiseringssystemen van de in totaal 23 rioolwaterzuiveringen vervangen. Deze zomer wordt een begin gemaakt met een pilot bij RWZI Sleen.
Uiterwaarden dienen veel verschillende typen vishabitats te bevatten om succesvol als kraamkamer te kunnen fungeren. Ook de mate waarin de rivier en de uiterwaarden zijn verbonden is bepalend voor succes. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research.
Een onderzoek van Deltares bevestigt wat de drinkwaterbedrijven al veronderstelden na de afgelopen droge zomers: lagere waterafvoeren in de Maas zullen door klimaatverandering vaker en langduriger voorkomen in het hele stroomgebied van de Maas. Door extreme droogtes neemt de kans op noodgedwongen innamestops toe. Maarten van der Ploeg, opdrachtgever en directeur van RIWA-Maas noemt de uitkomsten van de studie ‘zorgwekkend’.
Waterschap Vallei en Veluwe en drinkwaterbedrijf Vitens roepen de Tweede Kamer op om in het Bouwbesluit voorschriften op te nemen die ervoor moeten zorgen dat woningen ‘maximaal waterinclusief’ worden gebouwd. Beide partijen hebben de oproep vastgelegd in een pamflet dat gisteren werd overhandigd aan Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP).
Brabant Water onderzoekt meerdere alternatieve bronnen voor de drinkwaterproductie, zoals brak grondwater, oppervlaktewater en zeewater. Dit jaar wil het Brabantse drinkwaterbedrijf knopen doorhakken over nieuwe drinkwaterbronnen naast grondwater, waar het sinds jaar en dag drinkwater uit maakt.
Het moet de eerste emissieloze dijkversterking van Nederland worden: het project Sterke Lekdijk van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR). Het startsein werd vanmiddag gegeven in de uiterwaarde Salmsteke, waar een waterstofkraan de eerste hap uit de grond nam.
Het grootste deel van de gevallen neerslag in het Nederlandse deel van het Geuldal is opgevangen en vastgehouden in bodem. Daardoor zijn grotere overstromingen langs de Maas voorkomen. Dat concludeert Natuurmonumenten op grond van een onderzoek naar de wateroverlast vorig jaar zomer in Limburg.
De Europese Commissie komt met een nieuwe natuurherstelwet die een einde moet maken aan de verslechtering van ecosystemen in water- en groene gebieden. De commissie zet voorts in op halvering van het pesticidengebruik in 2030 ten opzichte van 2016. Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde vandaag de plannen.
Boeren en andere gebruikers mogen in het zuidoostelijke deel van Noord-Brabant geen water meer halen uit sloten en beken. Hier heeft het dit jaar vrij weinig geregend volgens waterschap Aa en Maas. Het verbod is vandaag meteen ingegaan.
Onderzoeken en metingen naar poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in de Westerschelde geven geen aanleiding om de ontpoldering van de Hedwigepolder uit te stellen. Natuur en gezondheid zijn niet in gevaar, waardoor het afgraven van de zeedijk weer kan worden hervat. Dat laat minister Christianne van der Wal-Zeggelink voor Natuur en Stikstof weten in een brief aan de Tweede Kamer. Eb en vloed keren mogelijk eind september, begin oktober terug.
Bestuurders en medewerkers van negen waterschappen hebben zich van hun sportieve kant laten zien. Zij deden gisteren mee aan de Climate Classic, een fietstocht in het teken van de gevolgen van de klimaatverandering.
De waterkwaliteit in het Waddengebied staat – net als die van andere gebieden in Nederland – onder grote druk. Er zijn nog heel wat maatregelen nodig om de doelen in 2027 van de Europese Kaderrichtlijn Water te halen, blijkt uit een factsheet van de Waddenacademie.
Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.