secundair logo knw 1

GenX-stoffen bij rwzi Aarle-Rixtel (foto: waterschap Aa en Maas)

De zoektocht gaat door naar de lozers van GenX-stoffen op het oppervlaktewater in Zuidoost-Brabant. Custom Powders is genoemd als mogelijke bron, maar het Helmondse bedrijf ontkent verantwoordelijk te zijn.

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel maakten op 20 november bekend dat er Genx-stoffen waren aangetroffen bij twee rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het gaat om een hoeveelheid van 130 nanogram per liter in Eindhoven en 22 nanogram per liter in Aarle-Rixtel. Beide waarden liggen onder de voorlopige richtwaarde van 150 nanogram per liter, die is vastgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De vraag is: van welk bedrijf of welke bedrijven zijn de mogelijk kankerverwekkende stoffen afkomstig? Het Dordtse Chemours kan niet de bron zijn.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vertelde afgelopen maandag aan de Tweede Kamercommissie dat een bedrijf zichzelf had gemeld. Zij wilde de naam niet zeggen, maar die kwam al snel via de media naar buiten. Het gaat om Custom Powders uit Helmond. Dit bedrijf gebruikt de GenX-technologie om poeders te produceren voor onder andere de voedingsmiddelen-, chemische en cosmetische industrie. Custom Powders koopt teflon in bij Chemours, dat daarna wordt gedroogd om er poeder van te maken.

Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas legt in het Algemeen Dagblad van gisteren uit hoe de GenX-stoffen in de rivier kunnen zijn beland. “Het is de bedoeling dat het water dat bij het productieproces vrijkomt, wordt teruggestuurd naar Chemours. Maar er kan afvalwater achterblijven dat vervolgens via de riolering in het oppervlaktewater terechtkomt.” Verheijen zei verder over het vinden van de mogelijke bron: “Dat betekent dat we nu met het bedrijf kunnen bekijken hoe we kunnen voorkomen dat deze stoffen in de toekomst nog in het water terechtkomen.” Custom Powders kan overigens alleen verantwoordelijk zijn voor de GenX-stoffen die zijn gemeten bij de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel; voor de veel hogere concentratie in Eindhoven moet er een andere bron zijn.

Gistermiddag publiceerde Custom Powders echter een verklaring waarmee dit verhaal op losse schroeven komt te staan. Inderdaad wordt één van de Chemours-producten verwerkt die het GenX-bestanddeel FRD903 bevat. Maar: “Bij Custom Powders in Helmond wordt geen water met het GenX-bestanddeel FRD903 naar het oppervlaktewater geloosd. Ook zijn er bij Custom Powders nooit ongewone voorvallen geweest waarbij proceswater met GenX-bestanddeel FRD903 in het riool of oppervlaktewater is gekomen. Bij Custom Powders wordt al het proceswater met het GenX-bestanddeel FRD903 opgevangen en afgevoerd om conform wettelijke normen verbrand te kunnen worden.”

Het bedrijf meldt verder dat er wordt gewerkt conform de milieuvergunning uit 2011. Dit alles is afgelopen vrijdag – na eigenhandig contact te hebben opgenomen – verteld aan de lokale autoriteiten. “Custom Powders zal aan elk toekomstig verzoek om ondersteuning van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant tegemoetkomen dat is gericht op het lokaliseren van de bron van de GenX-metingen zoals uitgevoerd door Rijkswaterstaat”, schrijft het bedrijf nog. Kortom, de onduidelijkheid blijft en de zoektocht van de waterschappen en Rijkswaterstaat naar de daders wordt vervolgd.

Lees meer over het aantreffen van GenX-stoffen

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.