0
0
0
s2smodern

De zoektocht gaat door naar de lozers van GenX-stoffen op het oppervlaktewater in Zuidoost-Brabant. Custom Powders is genoemd als mogelijke bron, maar het Helmondse bedrijf ontkent verantwoordelijk te zijn.

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel maakten op 20 november bekend dat er Genx-stoffen waren aangetroffen bij twee rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het gaat om een hoeveelheid van 130 nanogram per liter in Eindhoven en 22 nanogram per liter in Aarle-Rixtel. Beide waarden liggen onder de voorlopige richtwaarde van 150 nanogram per liter, die is vastgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De vraag is: van welk bedrijf of welke bedrijven zijn de mogelijk kankerverwekkende stoffen afkomstig? Het Dordtse Chemours kan niet de bron zijn.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vertelde afgelopen maandag aan de Tweede Kamercommissie dat een bedrijf zichzelf had gemeld. Zij wilde de naam niet zeggen, maar die kwam al snel via de media naar buiten. Het gaat om Custom Powders uit Helmond. Dit bedrijf gebruikt de GenX-technologie om poeders te produceren voor onder andere de voedingsmiddelen-, chemische en cosmetische industrie. Custom Powders koopt teflon in bij Chemours, dat daarna wordt gedroogd om er poeder van te maken.

Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas legt in het Algemeen Dagblad van gisteren uit hoe de GenX-stoffen in de rivier kunnen zijn beland. “Het is de bedoeling dat het water dat bij het productieproces vrijkomt, wordt teruggestuurd naar Chemours. Maar er kan afvalwater achterblijven dat vervolgens via de riolering in het oppervlaktewater terechtkomt.” Verheijen zei verder over het vinden van de mogelijke bron: “Dat betekent dat we nu met het bedrijf kunnen bekijken hoe we kunnen voorkomen dat deze stoffen in de toekomst nog in het water terechtkomen.” Custom Powders kan overigens alleen verantwoordelijk zijn voor de GenX-stoffen die zijn gemeten bij de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel; voor de veel hogere concentratie in Eindhoven moet er een andere bron zijn.

Gistermiddag publiceerde Custom Powders echter een verklaring waarmee dit verhaal op losse schroeven komt te staan. Inderdaad wordt één van de Chemours-producten verwerkt die het GenX-bestanddeel FRD903 bevat. Maar: “Bij Custom Powders in Helmond wordt geen water met het GenX-bestanddeel FRD903 naar het oppervlaktewater geloosd. Ook zijn er bij Custom Powders nooit ongewone voorvallen geweest waarbij proceswater met GenX-bestanddeel FRD903 in het riool of oppervlaktewater is gekomen. Bij Custom Powders wordt al het proceswater met het GenX-bestanddeel FRD903 opgevangen en afgevoerd om conform wettelijke normen verbrand te kunnen worden.”

Het bedrijf meldt verder dat er wordt gewerkt conform de milieuvergunning uit 2011. Dit alles is afgelopen vrijdag – na eigenhandig contact te hebben opgenomen – verteld aan de lokale autoriteiten. “Custom Powders zal aan elk toekomstig verzoek om ondersteuning van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant tegemoetkomen dat is gericht op het lokaliseren van de bron van de GenX-metingen zoals uitgevoerd door Rijkswaterstaat”, schrijft het bedrijf nog. Kortom, de onduidelijkheid blijft en de zoektocht van de waterschappen en Rijkswaterstaat naar de daders wordt vervolgd.

Lees meer over het aantreffen van GenX-stoffen

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.