0
0
0
s2smodern

De beoogde nieuwe manier van samenwerken in de waterschapsmarkt gaat 'met kleine stapjes'. Waterschappen en opdrachtnemers als aannemers en installatiebouwers hebben moeite om de nieuwe werkwijze in praktijk te brengen, zo bleek tijdens een seminar op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem.

De nieuwe visie op samenwerking is al enkele jaren geleden ontwikkeld; ze werd vastgelegd in een visiedocument. Aanleiding vormden de almaar omvangrijkere en complexere projecten, waarbij waterschappen steeds grotere druk voelen om binnen projecten te voldoen aan maatschappelijke en politieke doelstellingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. In antwoord op deze ontwikkeling werd de behoefte aan betere samenwerking geformuleerd bij de uitvoering van projecten. Waar tot dusverre vooral gekeken werd naar de uitvoering van het contract binnen de afgesproken kosten, moet bij de nieuwe manier van samenwerking de focus liggen op het gezamenlijk realiseren van de beste oplossing.

In het seminar werd vastgesteld dat niet alle waterschappen de omslag, zoals vastgelegd in het visiedocument, al hebben gemaakt. “Er zijn waterschappen die voorop lopen,” zei Frank Buijs van brancheorganisatie Envaqua. Hij stelde dat de waterschappen uit hun comfortzone moeten komen om de omslag te kunnen maken. “Als we deze vooroplopende waterschappen als inspiratie gebruiken, dan kunnen we verder.”

Sleutelwoord voor de nieuwe werkwijze is ‘vertrouwen’. Patrick Blom van waterschap Vallei en Veluwe somde enkele voorwaarden op om tot een vertrouwensbasis te komen tussen opdrachtgever en uitvoerders. “Organiseer als partijen ruimte voor elkaar. En zorg dat er een gezamenlijke risicopot is.” Hij benoemde ook de risico’s die mensen lopen die onder grote druk werken aan complexe projecten. “Als een minister weer eens een project opent, realiseer je dan ook dat daar mensen op zijn gesneuveld en ziek thuis zitten omdat de druk te hoog was.”

De grote verandering waarin waterschappen moeten breken met de traditionele wijze van werken, kan alleen met kleine stapjes worden bereikt, stelde Blom. John Gooiker van Waterschap Brabantse Delta deelde zijn ervaringen uit de praktijk. Een groot project waarbij het waterschap zeven zuiveringsinstallaties wilde laten opknappen liep al vrij snel in de uitvoering vast. Het waterschap had gekozen voor regie op afstand, maar zag dat de aannemer in de praktijk geen antwoord wist op vragen die rezen bij de uitvoering. De spanningen liepen op, er moest een mediator aan te pas komen om het vastgelopen proces vlot te trekken. Daarna ging het beter, het waterschap zat er dichterop en er werd gewerkt vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid, vertelde Gooiker. “En dat was de crux.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.