De beoogde nieuwe manier van samenwerken in de waterschapsmarkt gaat 'met kleine stapjes'. Waterschappen en opdrachtnemers als aannemers en installatiebouwers hebben moeite om de nieuwe werkwijze in praktijk te brengen, zo bleek tijdens een seminar op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem.

De nieuwe visie op samenwerking is al enkele jaren geleden ontwikkeld; ze werd vastgelegd in een visiedocument. Aanleiding vormden de almaar omvangrijkere en complexere projecten, waarbij waterschappen steeds grotere druk voelen om binnen projecten te voldoen aan maatschappelijke en politieke doelstellingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. In antwoord op deze ontwikkeling werd de behoefte aan betere samenwerking geformuleerd bij de uitvoering van projecten. Waar tot dusverre vooral gekeken werd naar de uitvoering van het contract binnen de afgesproken kosten, moet bij de nieuwe manier van samenwerking de focus liggen op het gezamenlijk realiseren van de beste oplossing.

In het seminar werd vastgesteld dat niet alle waterschappen de omslag, zoals vastgelegd in het visiedocument, al hebben gemaakt. “Er zijn waterschappen die voorop lopen,” zei Frank Buijs van brancheorganisatie Envaqua. Hij stelde dat de waterschappen uit hun comfortzone moeten komen om de omslag te kunnen maken. “Als we deze vooroplopende waterschappen als inspiratie gebruiken, dan kunnen we verder.”

Sleutelwoord voor de nieuwe werkwijze is ‘vertrouwen’. Patrick Blom van waterschap Vallei en Veluwe somde enkele voorwaarden op om tot een vertrouwensbasis te komen tussen opdrachtgever en uitvoerders. “Organiseer als partijen ruimte voor elkaar. En zorg dat er een gezamenlijke risicopot is.” Hij benoemde ook de risico’s die mensen lopen die onder grote druk werken aan complexe projecten. “Als een minister weer eens een project opent, realiseer je dan ook dat daar mensen op zijn gesneuveld en ziek thuis zitten omdat de druk te hoog was.”

De grote verandering waarin waterschappen moeten breken met de traditionele wijze van werken, kan alleen met kleine stapjes worden bereikt, stelde Blom. John Gooiker van Waterschap Brabantse Delta deelde zijn ervaringen uit de praktijk. Een groot project waarbij het waterschap zeven zuiveringsinstallaties wilde laten opknappen liep al vrij snel in de uitvoering vast. Het waterschap had gekozen voor regie op afstand, maar zag dat de aannemer in de praktijk geen antwoord wist op vragen die rezen bij de uitvoering. De spanningen liepen op, er moest een mediator aan te pas komen om het vastgelopen proces vlot te trekken. Daarna ging het beter, het waterschap zat er dichterop en er werd gewerkt vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid, vertelde Gooiker. “En dat was de crux.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!