secundair logo knw 1

Directeur-bestuurder Arjan Driesprong (Oasen), wethouder Antoinette Ingwersen (gemeente Nieuwkoop), directeur-generaal Jaap Slootmaker (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) bij de opening | Beeld Oasen

Met de opening van een nieuw zuiveringsstation in Kamerik verbetert Oasen de drinkwatervoorziening van het Groene Hart. De installatie, goed voor 2,4 miljard liter drinkwater per jaar, moet zo’n 25.000 inwoners in de regio Nieuwkoop van schoon en betrouwbaar water voorzien. Het is het tweede station in Nederland dat volledig gebruikmaakt van membraantechnologie.

Met een symbolische sloopactie aan het oude gebouw uit 1931 opende Jaap Slootmaker, directeur-generaal Water en Bodem van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de nieuwe drinkwaterzuivering. Met de membraanfiltratie kunnen in een stap vrijwel alle ongewenste stoffen uit grondwater worden verwijderd. Het drinkwaterbedrijf wil zo anticiperen op strengere eisen en veranderende bronkwaliteit. Of het nu gaat om zoutindringing of medicijnresten.

Oasen noemt het een essentiële investering in de toekomst, in een tijd waarin klimaatverandering, vervuiling en bevolkingsgroei de druk op de drinkwatervoorziening opvoeren. “Dit nieuwe zuiveringsstation laat zien waar Oasen voor staat: vernieuwen, investeren en vooruitdenken”, aldus Oasen directeur-bestuurder Arjan Driesprong. “We staan voor grote uitdagingen, zoals verzilting, toenemende vervuiling en de groeiende vraag naar drinkwater. Na dertien jaar ontwikkeling zijn we trots op dit resultaat. Het bewijst hoe innovatie en samenwerking hand in hand gaan om ook in de toekomst betrouwbaar en schoon drinkwater te kunnen blijven leveren."

Lovende woorden van de minister
Tijdens de bijeenkomst spraken betrokkenen uit verschillende lagen van overheid en sector hun waardering uit voor het project en de samenwerking die eraan ten grondslag ligt. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) is lovend over het project. "Het nieuwe zuiveringsstation van Oasen is een geweldige innovatie: hiermee kunnen alle ongewenste stoffen snel en efficiënt worden gefilterd. Óók de stoffen waarbij dat heel moeilijk is, zoals medicijnresten en verschillende PFAS. Heel mooi dat het nieuwe station vandaag is geopend."

Bij de bouw is ook rekening gehouden met de omgeving. Het gebouw is zo ontworpen dat het past in het karakteristieke polderlandschap van het Groene Hart. De lijnen van het gebouw volgen de slotenstructuur van het gebied, waarmee het station letterlijk en figuurlijk is ingebed in de regio. Met de ingebruikname van het station in Kamerik zet Oasen een stap in de leveringszekerheid van drinkwater in het Groene Hart. Tegelijkertijd blijft Oasen de komende jaren fors investeren om ook toekomstige generaties te kunnen voorzien van drinkwater.


LEES OOK
H2O premium: Oasen omarmt de toekomst bij drinkwaterproductie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.