Voor beleggers wordt water een steeds belangrijker onderwerp. Actiam heeft nu als eerste vermogensbeheerder ter wereld zijn watervoetafdruk inzichtelijk gemaakt. Er is een ambitieus doel: een waterneutrale beleggingsportefeuille in 2030.

Actiam, onderdeel van het concern Vivat, afficheert zichzelf als dé verantwoorde fonds- en vermogensbeheerder. Het fonds beheert een vermogen van 55,9 miljard euro (bedrag eind juni 2016). Actiam wil met een verantwoord beleggingsbeleid bijdragen aan een leefbare wereld, zegt Kristel Verhoef. “We hebben drie thema’s: klimaat, land en water.”

Verhoef is als ‘active ownership specialist’ verantwoordelijk voor de waterstrategie. “In ons beleggingsbeleid kijken we aan de ene kant naar de risico’s die bedrijven lopen in verband met de watersituatie in een bepaald gebied. Want dat kan invloed hebben op het rendement van onze investeringen. Aan de andere kant kijken we of bedrijven zich verantwoord gedragen. Zetten zij zich bijvoorbeeld in om water zuinig of nogmaals te gebruiken en hebben ze een strategie om vervuiling door afvalwater te voorkomen?”

Vandaag - op Wereld Waterdag - heeft Actiam de eerste meting van zijn watervoetafdruk inzichtelijk gemaakt. Hierbij is nu nog gekeken naar de bedrijven uit één specifiek fonds. Dit wordt in de komende maanden uitgebreid naar alle bedrijven waarin Actiam investeert, vertelt Verhoef. “Dat zijn er voor Actiam duizenden. De berekening is gecompliceerd, maar het komt erop neer dat we per bedrijf kijken naar de grootte en de operaties in waterschaarse gebieden. Ook houden we rekening met hoeveel bedrijfswaarde we bezitten. De optelsom voor alle bedrijven levert onze watervoetafdruk op. Die is nu 1.181 kubieke meter. Dit staat gelijk aan het 94 dagen laten lopen van een douche. In de komende jaren zal ook waterkwaliteit onderdeel van onze watervoetafdruk worden.”

Met het huidige getal doet Actiam het volgens Verhoef al aardig. “Vergeleken met een internationale benchmark ligt onze afdruk zo’n 2,5 keer lager.” De vermogensbeheerder streeft echter naar meer. Verhoef licht toe: “We willen toe naar nul in 2030, dus een waterneutrale beleggingsportefeuille. Hiermee kunnen we onze bijdrage leveren aan een duurzaam waterbeheer en toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen voor iedereen. Dat is een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.”

Actiam wil dit doel bereiken door bedrijven aan te zetten tot verantwoord watergebruik. Dat gebeurt via drie wegen, zegt Verhoef. “Wij kijken bij de beoordeling van bedrijven waarin we beleggen, naar hoeveel water ze gebruiken en of zij zich in gebieden met waterschaarste bevinden. Ook bekijken we of ze een goed beleid voeren. Daarnaast oefenen we invloed uit door voor een goed beleid te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en door gesprekken te houden. Voor het thema water spreken we op het ogenblik met zo’n dertig bedrijven die veel invloed hebben of grote risico’s lopen. Onder meer met Heineken dat op dit gebied echt een voorloper is. Maar bij de meeste bedrijven is er nog veel werk aan de winkel.”

Zover als Actiam is het gros van de vermogensbeheerders nog niet. Maar water wordt wel een steeds belangrijker onderwerp in de beleggingswereld, stelt Verhoef. “Na klimaat is water het volgende onderwerp waarop iedereen zich stort. Vooral vanwege de steeds grotere financiële risico’s. De zeshonderd deelnemende bedrijven aan het wereldwijde ‘carbon disclosure project’ hebben gerapporteerd dat waterproblemen hen vorig jaar 14 miljard euro extra hebben gekost. Dit is voor ons echter niet het enige dat telt. We zien water als een mensenrecht.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!