0
0
0
s2smodern

Voor beleggers wordt water een steeds belangrijker onderwerp. Actiam heeft nu als eerste vermogensbeheerder ter wereld zijn watervoetafdruk inzichtelijk gemaakt. Er is een ambitieus doel: een waterneutrale beleggingsportefeuille in 2030.

Actiam, onderdeel van het concern Vivat, afficheert zichzelf als dé verantwoorde fonds- en vermogensbeheerder. Het fonds beheert een vermogen van 55,9 miljard euro (bedrag eind juni 2016). Actiam wil met een verantwoord beleggingsbeleid bijdragen aan een leefbare wereld, zegt Kristel Verhoef. “We hebben drie thema’s: klimaat, land en water.”

Verhoef is als ‘active ownership specialist’ verantwoordelijk voor de waterstrategie. “In ons beleggingsbeleid kijken we aan de ene kant naar de risico’s die bedrijven lopen in verband met de watersituatie in een bepaald gebied. Want dat kan invloed hebben op het rendement van onze investeringen. Aan de andere kant kijken we of bedrijven zich verantwoord gedragen. Zetten zij zich bijvoorbeeld in om water zuinig of nogmaals te gebruiken en hebben ze een strategie om vervuiling door afvalwater te voorkomen?”

Vandaag - op Wereld Waterdag - heeft Actiam de eerste meting van zijn watervoetafdruk inzichtelijk gemaakt. Hierbij is nu nog gekeken naar de bedrijven uit één specifiek fonds. Dit wordt in de komende maanden uitgebreid naar alle bedrijven waarin Actiam investeert, vertelt Verhoef. “Dat zijn er voor Actiam duizenden. De berekening is gecompliceerd, maar het komt erop neer dat we per bedrijf kijken naar de grootte en de operaties in waterschaarse gebieden. Ook houden we rekening met hoeveel bedrijfswaarde we bezitten. De optelsom voor alle bedrijven levert onze watervoetafdruk op. Die is nu 1.181 kubieke meter. Dit staat gelijk aan het 94 dagen laten lopen van een douche. In de komende jaren zal ook waterkwaliteit onderdeel van onze watervoetafdruk worden.”

Met het huidige getal doet Actiam het volgens Verhoef al aardig. “Vergeleken met een internationale benchmark ligt onze afdruk zo’n 2,5 keer lager.” De vermogensbeheerder streeft echter naar meer. Verhoef licht toe: “We willen toe naar nul in 2030, dus een waterneutrale beleggingsportefeuille. Hiermee kunnen we onze bijdrage leveren aan een duurzaam waterbeheer en toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen voor iedereen. Dat is een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.”

Actiam wil dit doel bereiken door bedrijven aan te zetten tot verantwoord watergebruik. Dat gebeurt via drie wegen, zegt Verhoef. “Wij kijken bij de beoordeling van bedrijven waarin we beleggen, naar hoeveel water ze gebruiken en of zij zich in gebieden met waterschaarste bevinden. Ook bekijken we of ze een goed beleid voeren. Daarnaast oefenen we invloed uit door voor een goed beleid te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en door gesprekken te houden. Voor het thema water spreken we op het ogenblik met zo’n dertig bedrijven die veel invloed hebben of grote risico’s lopen. Onder meer met Heineken dat op dit gebied echt een voorloper is. Maar bij de meeste bedrijven is er nog veel werk aan de winkel.”

Zover als Actiam is het gros van de vermogensbeheerders nog niet. Maar water wordt wel een steeds belangrijker onderwerp in de beleggingswereld, stelt Verhoef. “Na klimaat is water het volgende onderwerp waarop iedereen zich stort. Vooral vanwege de steeds grotere financiële risico’s. De zeshonderd deelnemende bedrijven aan het wereldwijde ‘carbon disclosure project’ hebben gerapporteerd dat waterproblemen hen vorig jaar 14 miljard euro extra hebben gekost. Dit is voor ons echter niet het enige dat telt. We zien water als een mensenrecht.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.
Dat het drinkwater te goedkoop is, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar brengt dit voorstel nu zo heel veel extra kosten met zich mee dat mensen wel bewuster met water omgaan? Ik betwijfel het. Misschien moeten we wel toe naar een watermeter per huishouden op de afvoer, zodat afkoppelen van hemelwater indirect wordt beloond...
Als we eens beginnen met alle regenwater af te koppelen. Dan kunnen we wellicht de medicijnresten ook effectiever verwijderen en besparen we transportkosten van schoon water.
Bij gemeenten: in Rijswijk bedraagt het eigenarentarief voor niet-woningen 497 procent van dat voor woningen. 4 gemeenten hanteren voor woningen en voor niet-woningen hetzelfde tarief. Ooststellingwerf zit met 77 procent het laagst. Gemiddeld ligt het eigenaren-tarief voor niet-woningen op 255 procent van dat voor woningen. Te verwachten is dat waterschappen na verloop van tijd ook die kant uitgaan. Blijft over welke categorie dan minder gaat betalen, en lopen waterschappen dan toch ( weer) tegen grenzen aan. Nu binnen het combimodel. Vraag is waarom nog een model. Kunnen waterschappen niet vrij de verdeling over de categorie├źn bepalen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.