Droge periodes, zoals de afgelopen twee zomers, hebben veel invloed op de grondwaterstanden in het gehele land. De grondwaterstanden zakten enkele tientallen centimeters dieper dan in gemiddelde zomers. Uit nieuwe metingen blijkt dat de grondwaterstand in groenstroken nog ruim een meter lager kan liggen dan in omliggende omgeving.
Nederlandse steden en dorpen werken aan vergroening. Een groenere woonomgeving is aantrekkelijker en vergroende steden zijn beter in staat het regenwater vast te houden en helpen zo overstromingen te voorkomen. Meer groen in de steden en dorpen kan echter ook een keerzijde hebben. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau Wareco.
“De grondwaterstand in de groenvoorziening is tot circa 1,2 m lager dan in de omliggende omgeving”, zegt Wareco-adviseur Max Boerma. “Als bij bomen geen neerslag valt, kan dit voor een negatieve grondwaterbalans zorgen. Dit komt door verdamping. Bomen en planten verbruiken en verdampen grondwater. Dat is positief voor het bestrijden van wateroverlast en hitte. Maar als er geen neerslag valt, verdampt er meer water dan en er vanuit het grondwater aangevoerd wordt. Dan daalt de grondwaterstand.”
Risico’s
Een dalende grondwaterspiegel leidt volgens Boerma mogelijk tot schade. Bijvoorbeeld als panden en infrastructuur gaan verzakken. “Vergroenen heeft een heleboel positieve effecten en willen we dus zeker niet afraden. Maar je moet ook kijken naar de negatieve gevolgen. Die gevolgen verschillen per gebied. De meeste gemeenten hebben inmiddels een klimaatstresstest gedaan. Bij de aandachtsgebieden die uit die test naar voren zijn gekomen, zou je heel kritisch moeten analyseren welke effecten vergroening heeft op de grondwatersituatie.”
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)