Droge periodes, zoals de afgelopen twee zomers, hebben veel invloed op de grondwaterstanden in het gehele land. De grondwaterstanden zakten enkele tientallen centimeters dieper dan in gemiddelde zomers. Uit nieuwe metingen blijkt dat de grondwaterstand in groenstroken nog ruim een meter lager kan liggen dan in omliggende omgeving.
Nederlandse steden en dorpen werken aan vergroening. Een groenere woonomgeving is aantrekkelijker en vergroende steden zijn beter in staat het regenwater vast te houden en helpen zo overstromingen te voorkomen. Meer groen in de steden en dorpen kan echter ook een keerzijde hebben. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau Wareco.
“De grondwaterstand in de groenvoorziening is tot circa 1,2 m lager dan in de omliggende omgeving”, zegt Wareco-adviseur Max Boerma. “Als bij bomen geen neerslag valt, kan dit voor een negatieve grondwaterbalans zorgen. Dit komt door verdamping. Bomen en planten verbruiken en verdampen grondwater. Dat is positief voor het bestrijden van wateroverlast en hitte. Maar als er geen neerslag valt, verdampt er meer water dan en er vanuit het grondwater aangevoerd wordt. Dan daalt de grondwaterstand.”
Risico’s
Een dalende grondwaterspiegel leidt volgens Boerma mogelijk tot schade. Bijvoorbeeld als panden en infrastructuur gaan verzakken. “Vergroenen heeft een heleboel positieve effecten en willen we dus zeker niet afraden. Maar je moet ook kijken naar de negatieve gevolgen. Die gevolgen verschillen per gebied. De meeste gemeenten hebben inmiddels een klimaatstresstest gedaan. Bij de aandachtsgebieden die uit die test naar voren zijn gekomen, zou je heel kritisch moeten analyseren welke effecten vergroening heeft op de grondwatersituatie.”
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/
Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.