secundair logo knw 1

Waterkracht speelt een bijrolletje in Nederland (hier een microcentrale bij Stuw Asschat in Leusden) I Foto: Hendrik Heuvelrug via Wikimedia Commons

In 2022 is het verbruik van hernieuwbare energie in Nederland gestegen naar 277 petajoule, 6 procent meer dan een jaar eerder. Dat komt neer op een aandeel van 15 procent van het totale energieverbruik. Wel is sprake van een daling bij biomassa.

Hernieuwbare energie en dan vooral zonne- en windenergie zitten al jaren in de lift. Deze trend heeft zich afgelopen jaar doorgezet volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (zie infographic). Het aandeel in het totale energieverbruik is toegenomen: van 13 procent in 2021 naar 15 procent in 2022. Dat is nog wel aanzienlijk lager dan het doel van minstens 27 procent voor 2030 dat ons land in EU-verband heeft afgesproken.

Totale energieverbruik gedaald
Het aandeel hernieuwbare energie steeg niet alleen omdat hiervan 6 procent meer is verbruikt in 2022, maar ook omdat het totale energieverbruik daalde. Het gaat om ongeveer 1850 petajoule (PJ), ruim 7 procent minder dan in 2021 en het laagste niveau sinds 1990. Dit komt met name omdat het aardgasverbruik sterk afnam.

Het verbruik uit zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in een jaar tijd met 45 procent naar 62 PJ, vooral door de plaatsing van nieuwe zonnepanelen. Het energieverbruik uit windenergie nam met 13 procent toe naar 78 PJ. De belangrijkste reden is dat op land veel nieuwe windmolens zijn gebouwd. Op zee bleef het verbruik ongeveer gelijk.

Grootste bijdrage geleverd door biomassa
Uit de CBS-cijfers blijkt dat biomassa de grootste bijdrage aan hernieuwbare energie levert: 40 procent. Wel is in 2022 het verschil met wind- en zonne-energie kleiner geworden, omdat het bruto-eindverbruik daalde. Biogas opgewekt bij rioolwaterzuiveringsinstallaties zorgt voor 2.278 terajoule (TJ), een aandeel van 0,12 procent in het totaal.

Het gebruik van waterpompen neemt duidelijk toe. Waterkracht (dat is ondergebracht in de categorie overig) speelt in Nederland een bescheiden rol. Het verbruik was 312 terajoule in 2022 ofwel een aandeel van 0,02 procent.

Hernieuwbare energie 2022Bron: CBS

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John