0
0
0
s2smodern

Jury en publiek waren het dit jaar niet eens bij de verkiezing van de jaarlijkse Waterinnovatieprijzen. Het publiek koos het project Verbetering IJsseldijk Gouda tot beste innovatie van het jaar. De jury zag vier andere inzendingen als winnaars.

De jury van de Waterinnovatieprijzen van de Unie van Waterschappen had er dit jaar een zware dobber aan om winnaars te kiezen in de vier categorieën. De kwaliteit van de inzendingen was van hoog niveau, zeiden Hein Pieper en Lidewijde Onegering van de jury. Er waren twaalf genonimeerden in vier categorieën. De winnaars werden vanmiddag in Amersfoort op de Markt- en Innovatiedag van de UvW bekend gemaakt.

Doorlatendheidssondering voor dijkverbetering
In de categorie waterveiligheid wonnen Fugro Nederland B.V., Deltares en waterschap Aa en Maas met de sondeertechniek Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen. De techniek is getest op een dijk langs de Maas en daar bleek dat een eventuele versterkingsmaatregel in verhouding tot een klassiek ontwerp circa vijftig procent kleiner kan worden uitgevoerd. Dit scheelt fors in ruimtebeslag, transporthinder, CO2- en NOx-uitstoot en kosten.

“Een mooie techniek, duurzaam en kostenbesparend, waarbij de ingreep in de omgeving beperkt blijft,” zo citeerde Bas Jonkman, hoogleraar Integrale Waterbouwkunde van TU Delft, het juryrapport.  

GE(O)ZOND Water
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en waterleidingbedrijf PWN zegevierden met GE(O)ZOND Water in de rubriek Schoon Water. Het doel van het GE(O)ZOND Water is om een innovatieve zuiveringstrein te ontwikkelen die om kan gaan met de complexe watermatrix van rwzi-effluent. Dat gebeurt met behulp van een geavanceerde drinkwaterzuiveringstechnologie als ozonisatie. Het project heeft enorme potentie, zei juryvoorzitter Lidewijde Ongering bij de uitreiking. “Een mooi begin van een systeemverandering.”

Multiflexmeter
In de categorie Voldoende Water werd de Multiflexmeter uitgeroepen tot winnaar, een initiatief van Waterschap Scheldestromen samen met onderwijsinstellingen, negen andere waterschappen en een ‘open source’-community. Door de toepassing van een standaard open source-elektronicaplatform is een koppeling met allerlei soorten sensoren mogelijk. De eerste versie is de Multiflexmeter-waterhoogte. Er wordt ook gewerkt aan versies voor het meten van zoutgehalte, stroomsnelheid, doorzicht, slibaanwas en algenconcentratie.

Een mooie, efficiënte en ook duurzame meettechniek die goed aansluit bij de open source techniek, legde Lidwin van Velden van de NWB Bank uit namens de jury.

EQA-Box
Na de winst op de Dijkwerkersdag (mei) viel de plug & play waterkrachtcentrale EQA-Box opnieuw in de prijzen. In de categorie energie en waterschappen, nieuw dit jaar, werd de installatie bekroond als beste innovatie van 2017. De waterkrachtinstallatie, die EQA-Projects samen met studenten van Hogeschool Rotterdam en Van Hall Larenstein, waterschap Rivierenland en sinds kort ook de TU Delft heeft ontwikkeld, is eenvoudig binnen een dag te plaatsen bij een stuw, rioolwaterzuiveringsinstallatie, gemaal, in- en uitlaatkokers en spuisluizen. De installatie benut de stroming van de rivier of beek om energie te produceren.

De jury noemde bij monde van Ed Nijpels de installatie een mooi, lokaal innovatietraject, waarbij door intensieve samenwerking een simpele en robuuste installatie is gerealiseerd. Het panel zei het voorts als ‘een dikke plus’ te zien dat de centrales na gebruik in Nederland tegen kostprijs in ontwikkelingslanden worden geplaatst voor een tweede productieperiode.

Publieksprijs
Het project Verbetering IJsseldijk Gouda van Hoogheemraadschap Rijnland en bouwbedrijf Mourik was in de ogen van de jury niet de beste. Het publiek, dat tot en met 22 november kon stemmen, dacht daar dus anders over en beloonde het initiatief met de publieksprijs. In het project wordt de dijk van binnenuit versterkt met een cementinjectie.

 
Lees hier over de twaalf genomineerden 
 
 
 
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.