secundair logo knw 1

De winnaars van GE(O)ZOND Water gaan op de foto

Jury en publiek waren het dit jaar niet eens bij de verkiezing van de jaarlijkse Waterinnovatieprijzen. Het publiek koos het project Verbetering IJsseldijk Gouda tot beste innovatie van het jaar. De jury zag vier andere inzendingen als winnaars.

De jury van de Waterinnovatieprijzen van de Unie van Waterschappen had er dit jaar een zware dobber aan om winnaars te kiezen in de vier categorieën. De kwaliteit van de inzendingen was van hoog niveau, zeiden Hein Pieper en Lidewijde Onegering van de jury. Er waren twaalf genonimeerden in vier categorieën. De winnaars werden vanmiddag in Amersfoort op de Markt- en Innovatiedag van de UvW bekend gemaakt.

Doorlatendheidssondering voor dijkverbetering
In de categorie waterveiligheid wonnen Fugro Nederland B.V., Deltares en waterschap Aa en Maas met de sondeertechniek Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen. De techniek is getest op een dijk langs de Maas en daar bleek dat een eventuele versterkingsmaatregel in verhouding tot een klassiek ontwerp circa vijftig procent kleiner kan worden uitgevoerd. Dit scheelt fors in ruimtebeslag, transporthinder, CO2- en NOx-uitstoot en kosten.

“Een mooie techniek, duurzaam en kostenbesparend, waarbij de ingreep in de omgeving beperkt blijft,” zo citeerde Bas Jonkman, hoogleraar Integrale Waterbouwkunde van TU Delft, het juryrapport.  

GE(O)ZOND Water
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en waterleidingbedrijf PWN zegevierden met GE(O)ZOND Water in de rubriek Schoon Water. Het doel van het GE(O)ZOND Water is om een innovatieve zuiveringstrein te ontwikkelen die om kan gaan met de complexe watermatrix van rwzi-effluent. Dat gebeurt met behulp van een geavanceerde drinkwaterzuiveringstechnologie als ozonisatie. Het project heeft enorme potentie, zei juryvoorzitter Lidewijde Ongering bij de uitreiking. “Een mooi begin van een systeemverandering.”

Multiflexmeter
In de categorie Voldoende Water werd de Multiflexmeter uitgeroepen tot winnaar, een initiatief van Waterschap Scheldestromen samen met onderwijsinstellingen, negen andere waterschappen en een ‘open source’-community. Door de toepassing van een standaard open source-elektronicaplatform is een koppeling met allerlei soorten sensoren mogelijk. De eerste versie is de Multiflexmeter-waterhoogte. Er wordt ook gewerkt aan versies voor het meten van zoutgehalte, stroomsnelheid, doorzicht, slibaanwas en algenconcentratie.

Een mooie, efficiënte en ook duurzame meettechniek die goed aansluit bij de open source techniek, legde Lidwin van Velden van de NWB Bank uit namens de jury.

EQA-Box
Na de winst op de Dijkwerkersdag (mei) viel de plug & play waterkrachtcentrale EQA-Box opnieuw in de prijzen. In de categorie energie en waterschappen, nieuw dit jaar, werd de installatie bekroond als beste innovatie van 2017. De waterkrachtinstallatie, die EQA-Projects samen met studenten van Hogeschool Rotterdam en Van Hall Larenstein, waterschap Rivierenland en sinds kort ook de TU Delft heeft ontwikkeld, is eenvoudig binnen een dag te plaatsen bij een stuw, rioolwaterzuiveringsinstallatie, gemaal, in- en uitlaatkokers en spuisluizen. De installatie benut de stroming van de rivier of beek om energie te produceren.

De jury noemde bij monde van Ed Nijpels de installatie een mooi, lokaal innovatietraject, waarbij door intensieve samenwerking een simpele en robuuste installatie is gerealiseerd. Het panel zei het voorts als ‘een dikke plus’ te zien dat de centrales na gebruik in Nederland tegen kostprijs in ontwikkelingslanden worden geplaatst voor een tweede productieperiode.

Publieksprijs
Het project Verbetering IJsseldijk Gouda van Hoogheemraadschap Rijnland en bouwbedrijf Mourik was in de ogen van de jury niet de beste. Het publiek, dat tot en met 22 november kon stemmen, dacht daar dus anders over en beloonde het initiatief met de publieksprijs. In het project wordt de dijk van binnenuit versterkt met een cementinjectie.

 
Lees hier over de twaalf genomineerden 
 
 
 
 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦