0
0
0
s2smodern

Voor de drieduizend inwoners van Efoetsy in Madagaskar is voortaan veilig en betaalbaar drinkwater, afkomstig uit de zee en ontzilt met behulp van de zon, beschikbaar. Het is het eerste project van de Elemental Water Foundation. 

De stichting is opgericht door Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra van het bedrijf Elemental Water Makers. Dat filtert zeewater door omgekeerde osmose, waarbij zo veel mogelijk gebruikgemaakt wordt van duurzame energiebronnen als zon, wind en golven.

De twee jonge Delftse wateringenieurs werkten tot nu toe vooral voor resorts in kustgebieden wereldwijd. Via de stichting hopen zij ook in arme regio’s aan de slag te kunnen. Het project in Madagaskar, dat ruim 115.000 euro kostte, is financieel ondersteund door onder andere Wilde Ganzen en de lokale partner Trans-Mad.

Op het Afrikaanse eiland Madagaskar hebben 11 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Het merendeel leeft in afgelegen gemeenschappen, zoals Efoetsy in het zuidwesten. Hier valt, mede als gevolg van klimaatverandering, jaarlijks nog geen 200 millimeter regen. Om aan water te komen, moeten vrouwen en kinderen uren reizen. Het water dat zij dan meebrengen, is zout en vervuild en veroorzaakt ziekte.

15.000 liter per dag
Tijdens een surfvakantie enkele jaren geleden belandde Vollebregt in deze regio en ervoer hij van dichtbij wat de gevolgen zijn van een tekort aan schoon drinkwater. ''Het is hier echt het armste van het armste’’, vertelt hij. ''Dat heeft me wel aangespoord.’’Sid Vollebregt 180 Sid Vollebregt

De drieduizend mensen in en rondom Efoetsy leven van de landbouw en de visserij, maar deze manier van leven komt door de afnemende regen steeds verder onder druk te staan. In het dorp staat de enige middelbare school van de regio.

Voor Efoetsy is ontzilting op basis van zone-energie volgens Vollebregt en Feenstra een geschikte en verstandige oplossing. Zij ontwikkelden een systeem waarbij slechts een kwart van de gebruikelijke energie nodig is, waardoor het hele proces goedkoper wordt. De nieuwe installatie zorgt voor 15.000 liter schoon drinkwater per dag.

De inwoners kunnen water tappen bij een van de zeven openbare tappunten, waar het ontzilte water vanuit een watertoren naartoe wordt geleid. Het wordt verkocht door een beheerder. Met de opbrengst worden de kosten voor onderhoud gedekt. Volgens Vollebregt is de prijs voor de inwoners goed op te brengen. ''Het gaat om gesubsidieerd water.’’

Lokale ‘waterboard’

De beide initiatiefnemers vinden het belangrijk dat het project in samenwerking met de plaatselijke bevolking wordt gerund. Daarom werken ze samen met de lokale partner Trans-Mad, zijn er mensen getraind voor het beheer en het onderhoud van de installatie en is er een lokale ‘waterboard’ opgezet. Door ‘remote monitoring’ is het ontziltingssysteem vanuit Nederland te volgen.

Intussen is de stichting alweer druk bezig met het volgende, vergelijkbare project voor schoon water in Madagaskar. De exacte locatie moet nog bepaald worden. ''Maar we zitten al op een kwart van de financiering’’, vertelt Vollebregt trots.

Het bedrijf Elemental Water Makers werd dit voorjaar, als enige uit de watersector, samen met negen andere kanshebbers genomineerd voor de verkiezing van Nationaal Icoon. Die titel ging uiteindelijk aan hun neus voorbij.

 

MEER INFORMATIE
Website Elemental Water Foundation
Elemental Water Makers genomineerd als Nationaal Icoon

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.