secundair logo knw 1

Waterorganisatie VEI heeft vorig jaar wereldwijd 352.515 mensen toegang gegeven tot duurzame watervoorziening. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2018. 190 Nederlandse experts (toename van 14 procent) deelden hun kennis met collega’s in 50 projecten in 19 landen. De cijfers tonen dat de organisatie vorig jaar 'bloeide als nooit tevoren', maar nu kampt ze met de gevolgen van de coronacrisis. 

Een en ander valt te lezen in het jaarverslag van VEI (voorheen Vitens Evides Internationaal). De organisatie is in 2004 als joint venture opgericht door de waterbedrijven Vitens en Evides. Sindsdien zijn Brabant Water, Waterbedrijf Groningen, Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en drinkwaterlaboratorium WLN toegetreden. Laatstgenoemde sloot zich vorig jaar aan. Doel is om met Nederlandse waterkennis wereldwijd mensen toegang te geven tot betrouwbaar drinkwater.

Daar ligt nog een immense opgave: wereldwijd hebben bijna een miljard mensen geen toegang tot drinkbaar water, 2,4 miljard mensen ontberen goede sanitaire voorzieningen. Door trends als bevolkingsgroei, verstedelijking, vervuiling en klimaatveranderingen, wordt het almaar moeilijker de doelen te realiseren zoals die zijn vastgelegd in Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties en waaraan VEI een bijdrage wil leveren.

WOP's
De strategie van VEI is om middels Water Operator Partnerships (WOP) drinkwatervoorzieningen en sanitatie van de grond te tillen. In 2017 werd een groot programma bekend als WaterWorX op basis van deze WOP's opgezet, met de Nederlandse overheid als medefinancier.

Door deze samenwerkingsverbanden en het uitwisselen van kennis en vaardigheden met plaatselijke professionals worden lokale waterbedrijven sterker, gezonder en veerkrachtiger, aldus het jaarverslag. Er wordt onverminderd ingezet op deze vorm van partnership: “VEI is de grootste promotor en uitvoerder van WOP's ter wereld.”

De waterorganisatie van de drinkwaterbedrijven ‘is voortdurend op zoek naar manieren om meer impact te maken’. En dat lukt, aldus het jaarverslag. In 2019 is de impact met 10 procent toegenomen ten opzichte van 2018. Andere pijlers onder de strategie van VEI zijn betrokkenheid en professionaliteit en ook op deze aspecten werd in 2019 vooruitgang geboekt.

“Met betrekking tot onze beide missiedoelstellingen is het ons gelukt om het beter te doen dan in de jaren daarvoor. In onze missie om zoveel mogelijk bij te dragen aan een duurzame toegang tot waterdiensten hebben we 352.515 mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika weten te helpen.”

De andere missie, Nederlandse waterbeheerders ondersteunen als aantrekkelijke werkgevers, meet de waterorganisatie af aan het aantal medewerkers die worden ingezet voor opdrachten. In 2019 waren er dat 190, die 4.060 dagen op locatie actief waren (2018: 3.399).

VEI jaarcijfers 1200 handje VEI in cijfers 2019 | Bron jaarverslag

Coronacrisis
Bloeide VEI in 2019 ‘als nooit tevoren’, dit jaar krijgt de organisatie te maken met de gevolgen van de coronacrisis. In reactie op de pandemie is het grootste deel van het personeel gerepatrieerd. Dat projecten vertraging oplopen lijkt onvermijdelijk, aldus het jaarverslag.

De organisatie verwacht evenwel niet dat de continuïteit van de bedrijfsvoering en projecten in gevaar komt. VEI, die 2019 afsloot met een positief financieel resultaat (43.000 euro bij een omzet van 22,4 miljoen euro), wordt gefinancierd met bijdragen van de participerende drinkwaterbedrijven en andere donoren en deze bijdragen zullen de organisatie ook dit jaar in staat stellen om de activiteiten voort te zetten.

Dat is ook nodig. “De COVID-19-uitbraak onderstreept duidelijk de relevantie van ons werk om te streven naar een betere duurzame watervoorziening; dit blijkt uit een reeks verzoeken van onze partnerbedrijven en externe donoren om extra hulp”, staat in het jaarverslag.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.