secundair logo knw 1

De jury van de Aquatech Innovation Award heeft veertien innovatieve technologieën genomineerd voor de prijs die eind oktober wordt toegekend tijdens de vakbeurs Aquatech Amsterdam.

Het aantal inzendingen voor de Aquatech Innovation Award was dit jaar met 78 het hoogste ooit. Volgens juryvoorzitter Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, groeit het aantal inzendingen voor de award mee met de Aquatech beurs zelf.

Exposanten konden hun innovatie inzenden voor vijf categorieën. De genomineerden in elke categorie dingen mee naar de hoofdprijs, de Aquatech Innovation Award. Buisman noemt 1 op de 5 inzendingen ‘erg sterk’, wat het werk van de jury bemoeilijkte.

Buisman ziet aan de inzendingen dat de watertechnologiesector zich verbreedt. Naast biologie en chemie zijn steeds meer andere sectoren betrokken bij watertechnologie. Zo is er één exposant die ruimtetechnologie inzet om waterlekkage op aarde te zoeken. Daarnaast doen IT en big data analyse hun intrede in de watertechnologie.

De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit, praktische toepassingen duurzaamheid. De winnaar wordt bekend gemaakt op 30 oktober tijdens de opening van de Amsterdam International Water Week en de internationale vakbeurs Aquatech Amsterdam.

De vijf categorieën en bijbehorende genomineerden zijn:

Innovation – not yet to market
Bi-directional tidal turbine, Pentair Fairbanks Nijhuis
Continuous Counterflow Adsorber water treatment, Blücher GmbH
Hydraloop residential water system, Hydraloop International B.V.

Process control technology & Process automation
Easychem TOX Early Warning water analyser, Systea S.p.A.
Sand-Cycle sand filter monitor, Brightwork B.V.
Satellite remote sensing leak detection, Utilis

Transport & storage
Flygt Concertor intelligent wastewater pumping, Xylem Water Solutions Nederland B.V.
Picoturbine water network energy recovery, Technoturbines S.L.

Waste water treatment
Cellvation cellulose recovery, CirTec B.V.
Genius total manure solution, Nijhuis Industries
Curly membrane Membrane Aerated Biofilm Reactor, OxyMem

Water treatment
Closed Circuit Reverse Osmosis treatment technology, Lenntech B.V.
IroxFlotation dissolved iron removal, SansOx Ltd
Sheaf Filter chemical-free thread filtration, Maagan Filtration

Meer informatie over de genomineerden voor de Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):