Na verschillende niet succesvolle pogingen om zeegras aan te planten in de Nederlandse Waddenzee, lijkt een nieuwe proef nu wel te slagen. Het zeegras verspreidt zich tot buiten het proefvlak bij het onbewoonde eiland Griend.

In de Duitse en de Deense Waddenzee zijn grote velden met zeegras te vinden. In de westelijke, Nederlandse, Waddenzee zijn zulke gebieden er niet. Al langer zijn wetenschappers en de beheerders van de Waddenzee op zoek naar manieren om de zeegrasvelden te herstellen. Dit omdat zeegrasvelden een positieve bijdrage aan de biodiversiteit leveren. Ze bieden een ander soort habitat dan kale wadplaten en dus meer kansen aan diverse soorten vissen en slakken.

Proef
In opdracht van Natuurmonumenten loopt nu een proef met het inplanten van zeegras bij het eiland Griend, tussen Harlingen en Vlieland en Terschelling. De proef lijkt een succes. Het nieuw geplante zeegrasveld meet 170 hectare. Tegen Omrop Fryslan zei Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen, coördinator van het project: "Het veld breidt zich nu uit. Ook buiten onze proefplotjes. En dat is een fantastische ontwikkeling. We willen nu kijken of het zich nu ook zelf in stand kan houden zonder dat we extra inzaaien. De helft van de planten staat nu nog in onze proefvlakken."

Veelbelovend
“Het is een veelbelovend resultaat,” zegt ook onderzoeker Eelke Folmer van EcoSpace. Hij was vorig jaar betrokken bij een onderzoek om geschikte habitat voor zeegras in de westelijke Waddenzee te identificeren. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er in het Nederlandse deel van de Waddenzee minder gebieden geschikt zijn voor zeegras dan verder oostelijk. De golfwerking in het westen van de zee is namelijk sterker.

Nog open vragen
De locatie bij Griend bleek een geschikte plek om zeegras in te zaaien. “Het is ontzettend mooi nieuws dat dit nu gelukt is en dat de plant voortvarend groeit,” zegt Folmer. Hij wijst er wel op dat nog lang niet alle vragen over de groei van zeegras in de Waddenzee beantwoord zijn. “Bij deze proef is het zaad ingespoten in de bodem. De vraag is nu wat er met het natuurlijk geproduceerde zaad gebeurt. Komt er voldoende zaad in geschikt habitat terecht en wat gebeurt er als het in de winter gaat stormen en het sediment in beweging komt? De hoop is natuurlijk dat er voldoende zaad overblijft om een natuurlijke populatie zeegras in stand te houden. Kortom: we moeten niet te vroeg juichen, maar het is een mooie stap.”

 

LEES OOK:
Bericht Omrop Fryslan: Experiment succesvol: zeegrasveld bij Griend nu al 170 hectare groot
Bericht H2O: Zeegras herstelt licht in Europa maar niet in Nederland
Bericht H2O: Minder gebieden in Waddenzee geschikt voor zeegras dan gedacht

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!