0
0
0
s2smodern

Na verschillende niet succesvolle pogingen om zeegras aan te planten in de Nederlandse Waddenzee, lijkt een nieuwe proef nu wel te slagen. Het zeegras verspreidt zich tot buiten het proefvlak bij het onbewoonde eiland Griend.

In de Duitse en de Deense Waddenzee zijn grote velden met zeegras te vinden. In de westelijke, Nederlandse, Waddenzee zijn zulke gebieden er niet. Al langer zijn wetenschappers en de beheerders van de Waddenzee op zoek naar manieren om de zeegrasvelden te herstellen. Dit omdat zeegrasvelden een positieve bijdrage aan de biodiversiteit leveren. Ze bieden een ander soort habitat dan kale wadplaten en dus meer kansen aan diverse soorten vissen en slakken.

Proef
In opdracht van Natuurmonumenten loopt nu een proef met het inplanten van zeegras bij het eiland Griend, tussen Harlingen en Vlieland en Terschelling. De proef lijkt een succes. Het nieuw geplante zeegrasveld meet 170 hectare. Tegen Omrop Fryslan zei Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen, coördinator van het project: "Het veld breidt zich nu uit. Ook buiten onze proefplotjes. En dat is een fantastische ontwikkeling. We willen nu kijken of het zich nu ook zelf in stand kan houden zonder dat we extra inzaaien. De helft van de planten staat nu nog in onze proefvlakken."

Veelbelovend
“Het is een veelbelovend resultaat,” zegt ook onderzoeker Eelke Folmer van EcoSpace. Hij was vorig jaar betrokken bij een onderzoek om geschikte habitat voor zeegras in de westelijke Waddenzee te identificeren. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er in het Nederlandse deel van de Waddenzee minder gebieden geschikt zijn voor zeegras dan verder oostelijk. De golfwerking in het westen van de zee is namelijk sterker.

Nog open vragen
De locatie bij Griend bleek een geschikte plek om zeegras in te zaaien. “Het is ontzettend mooi nieuws dat dit nu gelukt is en dat de plant voortvarend groeit,” zegt Folmer. Hij wijst er wel op dat nog lang niet alle vragen over de groei van zeegras in de Waddenzee beantwoord zijn. “Bij deze proef is het zaad ingespoten in de bodem. De vraag is nu wat er met het natuurlijk geproduceerde zaad gebeurt. Komt er voldoende zaad in geschikt habitat terecht en wat gebeurt er als het in de winter gaat stormen en het sediment in beweging komt? De hoop is natuurlijk dat er voldoende zaad overblijft om een natuurlijke populatie zeegras in stand te houden. Kortom: we moeten niet te vroeg juichen, maar het is een mooie stap.”

 

LEES OOK:
Bericht Omrop Fryslan: Experiment succesvol: zeegrasveld bij Griend nu al 170 hectare groot
Bericht H2O: Zeegras herstelt licht in Europa maar niet in Nederland
Bericht H2O: Minder gebieden in Waddenzee geschikt voor zeegras dan gedacht

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.