secundair logo knw 1

Foto: HKT

Momenteel betalen 27 bedrijven in Noord-Brabant belasting voor het oppompen van grondwater. Dat worden er vanaf volgend jaar tussen de 200 en 500. De provincie gaat het geld gebruiken voor de financiering van het herstel van het grondwatersysteem.

Het betreft een voorstel van Gedeputeerde Staten in verband met de begroting van 2026. GS wil dat de grens voor de grondwaterheffing flink omlaag gaat: van jaarlijks 150.000 naar 50.000 kubieke meter.

Deze hoeveelheid water is vergelijkbaar met een voetbalveld dat 10 meter onder water staat, volgens het bericht van de provincie Noord-Brabant. Een bedrijf dat meer grondwater oppompt, betaalt boven de grens zo’n 4 cent per kubieke meter.

‘Belangrijk en logisch’
De verbreding van de grondwaterheffing was als ambitie opgenomen in het provinciale bestuursakkoord 2023-2027. Het is belangrijk en logisch dat de gebruiker van grondwater daarvoor ook betaalt, wordt gesteld.

Provinciale Staten moet nog akkoord gaan met het voorstel van GS. In november komt dit aan de orde bij de bespreking van de begroting. Bij groen licht starten de voorbereidingen voor uitvoering.

Heffing voor 200 tot 500 bedrijven
Op het ogenblik betalen alleen 27 bedrijven die meer dan 150.000 kubieke meter grondwater oppompen de grondwaterheffing: twee drinkwaterbedrijven en verder grote industriële onttrekkers. Zij zijn door de verlaging van de grens naar 50.000 kubieke meter straks jaarlijks meer geld kwijt: ongeveer 4.000 euro.

Er komen ook veel bedrijven bij die voor het eerst de belasting moeten gaan betalen. Volgens de provincie zullen vanaf 1 januari 2026 tussen de 200 en 500 bedrijven aan de heffing bijdragen. Het gaat vooral om grote agrarische bedrijven. Het aantal is afhankelijk van de weersomstandigheden in een jaar en varieert daarom behoorlijk.

Geld ingezet voor grondwatersysteem
De provincie wil het geld inzetten voor het financieren van het herstel van het grondwatersysteem. Dat staat sterk onder druk door klimaatverandering en structureel afnemende watervoorraden.

De verbreding van de grondwaterheffing is volgens de provincie een van de nieuwe maatregelen om te zorgen voor een klimaatbestendig en veerkrachtig water- en bodemsysteem in Brabant. In 2028 worden de doeltreffendheid en uitvoerbaarheid geëvalueerd. Ook bekijkt de provincie dan of een verdere verlaging van de grens wenselijk en uitvoerbaar is.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    G Timmerman · 6 months ago
    Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.