secundair logo knw 1

De geurbehandeling van de biologische afvalwaterzuivering in Utrecht functioneert nog niet goed I foto: HDSR

Omwonenden van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie Utrecht klagen de laatste tijd vaak over stankoverlast. Volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden functioneert het systeem voor de geurbehandeling niet goed. Er worden nu reparaties en aanpassingen doorgevoerd.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Utrechtse wijk Overvecht is in april 2019 in werking gesteld en in oktober officieel geopend. Hier wordt op grote schaal de Neredatechnologie toegepast, waarbij het water wordt gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels. Een hypermoderne geurbehandeling, zoals Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) het noemt, maakt deel uit van de rwzi.

Dit zou moeten zorgen voor veel minder vieze geurtjes in de omgeving dan bij de oude installatie het geval was. Het is nog geen succes want de geuroverlast voor bewoners uit de omringende wijken is gebleven. Vooral sinds maart krijgt HDSR veel klachten over soms indringende stank.

Meerdere problemen met geurbehandeling
“Ondanks dat de zuivering het afvalwater goed zuivert, is er de laatste weken helaas meer geur vrijgekomen, doordat de installatie die deze geur moet opvangen niet goed werkt”, meldt het hoogheemraadschap op de eigen site. De geurbehandeling bestaat uit twee onderdelen: acht lavafilters die geuren uit het rioolwater afbreken en microgaswassers en actief koolfilters die de geur van de slibverwerking absorberen. Met beide onderdelen zijn er problemen.

Twee lavafilters functioneerden begin dit jaar niet goed door een technische storing, vertelt HDSR. “Inmiddels zijn de filters gerepareerd en laten geurmetingen zien dat zij steeds beter functioneren. Het duurt enkele weken voordat de filters weer optimaal werken. Gedurende deze periode meten wij het functioneren van de filters en de geuruitstoot.” In juni worden ook op alle lavafilters schoorstenen geplaatst. Hierdoor wordt de gezuiverde lucht die vrijkomt, beter en in kleinere concentraties verspreid.

Bij de microgaswassers en actief koolfilters gaat het samenspel niet zoals het hoort, merkt HDSR op. Daardoor wordt de geur zo nu en dan onvolledig gezuiverd. Momenteel wordt de gaswasser hersteld. De leverancier voert sinds vorige week uitgebreide meet- en reparatiewerkzaamheden uit.

Niet direct effect van maatregelen
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zegt de situatie te betreuren en te begrijpen dat de lange duur van de maatregelen irritaties bij omwonenden kan geven. “De reden dat de reparaties en aanpassingen soms langer duren, komt doordat de installatie een complex systeem is waarin verschillende apparaten met elkaar samenwerken.”

Vooraf moet eerst het effect van maatregelen worden onderzocht. HDSR maakt daarvoor gebruik van een gespecialiseerd onderzoeksteam. Hierin zit onder meer Buro Blauw, dat deskundigen met een uitzonderlijk reukvermogen in dienst heeft. Er is ook een geurpanel waaraan enkele bewoners meedoen.

Het duurt volgens HDSR ook enige tijd voordat reparaties en aanpassingen leiden tot vermindering van geuroverlast. Dit hangt samen met het werken met biologische producten en volgens biologische principes. “Dat betekent dat de systemen tijd nodig hebben om weer maximaal te kunnen werken.”

 

MEER INFORMATIE
HDSR over de geuroverlast
Projectpagina nieuwe rwzi Utrecht
Opening van rwzi (oktober 2019)
Nieuwe rwzi in bedrijf (april 2019) 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.