secundair logo knw 1

De oranje BluElephant in Almelo. Foto Waterschap Vechtstromen

Op rioolwaterzuivering De Sumpel in Almelo wordt de compacte zuiveringsunit BluElephant getest. Waterschap Vechtstromen ziet er een oplossing in voor het afvalwater van jachthavens, bedrijventerreinen, festivals en kleine woonwijken én voor de droge zandgronden.

De BluElephant is ontwikkeld door het bedrijf Jotem Waterbehandeling uit Vriezenveen en de Amsterdamse ontwerper Rob van Opdorp. Wereld Waternet wil de unit in het kader van het Blue Deal-programma van de waterschappen ook gaan inzetten in de Palestijnse Gebieden en heeft er alvast een aantal besteld.

2312 Stefan NijweningStefan NijweningIn Almelo staat nu een prototype, vertelt innovatiemanager Stefan Nijwening van Vechtstromen. "Wij investeren, naast de locatie, 250.000 euro in de pilot vanuit ons Innovatiefonds. Samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen willen we zo een bijdrage leveren aan nieuwe kennis en technieken voor waterkwaliteit, klimaatadaptatie en duurzaamheid."

Behalve de genoemde partijen doen ook Hogeschool Saxion en de Koninklijke Landmacht mee aan de pilot. Die laatste maakt al gebruik van het systeem ‘Power up your Poop’, een eerdere versie van de BluElephant in containerformaat.

Zonnepanelen
Voor de zuivering worden bestaande technologieën gebruikt: actief slib en membraantechnologie. De innovatie zit volgens Vechtstromen in de combinatie en in de wijze waarop de technologieën zijn samengebracht.

De BluElephant is - met een doorsnede van circa 2 meter - heel compact en werkt op zonnepanelen. Een unit kan per dag het huishoudelijk afvalwater van 50 tot 150 personen voor meer dan 95 procent zuiveren. Er kunnen ook meerdere units aan elkaar gekoppeld worden.

Nijwening beschouwt de BluElephant als een interessante aanvulling op de grote (en dure) installaties die het waterschap beheert. "Denk aan kleine woonwijken, bedrijventerreinen, jachthavens en bijvoorbeeld festivals. Aansluiting op het riool is niet nodig, het water wordt op de locatie effectief gezuiverd."

Zandgronden
Afhankelijk van de mate van zuivering, waarmee nog geëxperimenteerd wordt, kan het water ook hergebruikt worden als proceswater, irrigatiewater of zelfs drinkwater. Daarmee helpt de BluElephant uitdroging van de hogere zandgronden in het gebied van Vechtstromen te voorkomen en zelfs te herstellen, stelt Nijwening.

De komende maanden worden verschillende prototypes gebouwd en uitgetest. Het huidige exemplaar is oranje in plaats van blauw, maar dat heeft een praktische reden: de blauwe kunststofkorrels waren tijdelijk niet leverbaar en de initiatiefnemers wilden toch door. Vechstromen is er niet rouwig om: de oranje kleur onderstreept volgens het waterschap "de toenemende internationale belangstelling en uitstraling van dit innovatieve Nederlandse product".

Het ligt in de bedoeling om de BluElephant uiterlijk komende zomer op de de markt te brengen voor "enkele tienduizenden euro’s" per stuk. Maar ook dat is volgens Nijwening nog afhankelijk van de aanvoer van het benodigde materiaal. 

 

MEER INFORMATIE
Website BluElephant
H2O-bericht: Mobiele unit BlueElephant zuivert afvalwater in Palestijnse Gebieden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.