secundair logo knw 1

De Bolscherbeek | Foto Jürgen Eissink/wikimedia

In het Twentekanaal, dat Twente, Almelo, Hengelo en Enschede verbindt met het landelijke waterwegennet, zijn verhoogde concentraties hexachloorcyclohexaan (HCH) aangetroffen. Ook in een omliggende beek zijn te hoge concentraties aangetroffen en daarom heeft waterschap Vechtstromen alle inlaten inmiddels gesloten.

In lagere concentraties komt hexachloorcyclohexaan (HCH) al langer voor in het Twentekanaal. Dit komt door verontreinigingen in de bodem. Op fabrieksterrein in Hengelo werd tot 1952 het bestrijdingsmiddel Lindaan geproduceerd, met als werkzaam bestanddeel hexachloorcyclohexaan. Lindaan is giftig voor waterorganismen en sinds 2009 is het verboden om te produceren en te gebruiken.

De verontreinigingen bereiken het Twentekanaal via het grondwater. Omdat HCH als een zeer zorgwekkende stof geldt, wordt onderzocht waarom er juist nu verhoogde concentraties HCH zijn gevonden. Rijkswaterstaat plaatst extra meetpunten in het Twentekanaal geplaatst en ook vaker meten.

Waterschap Vechtstromen ondernam ook actie en sloot de meeste toelaten uit het Twentekanaal. Inmiddels is ook de laatste toelaat, bij de Bolscherbeek gesloten omdat ook hier hoge concentratie HCH zijn aangetroffen.

Hoelang de toelaten gesloten blijven, is nog onbekend. Een woordvoerder van Vechtstromen laat weten dat er voldoende neerslag is gevallen in het gebied, zodat het voorlopig niet nodig is om water in te laten. “Dit geldt niet voor de Bolscherbeek, die dreigt op korte termijn droog te vallen.
Voor het vervolg zijn we bezig met het uitwerken van diverse scenario’s.”

Het waterschap onderzoekt welke gevolgen het eventuele droogvallen van de beek kan hebben en roept omwonenden op om signalen te melden. “Een mogelijk gevolg is het op korte termijn droogvallen van de watergang Bolscherbeek, met negatieve gevolgen voor vissen”, vertelt de woordvoeder. “Een mogelijke maatregel is het overplaatsen van vissen voordat de watergang droogvalt. We zijn de voorbereidingen hiervoor aan het treffen.”

Zwemmen in het Twentekanaal is sowieso niet toegestaan en Rijkswaterstaat adviseert om geen vis uit het kanaal te eten. Vechtstromen voegt er voor wat betreft de Bolscherbeek nog een advies aan toe, namelijk om er geen honden in te laten zwemmen. “Dat is een standaardadvies dat wij uit voorzorg afgeven bij het vermoeden van vervuiling van een watergang.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.