secundair logo knw 1

De Bolscherbeek | Foto Jürgen Eissink/wikimedia

In het Twentekanaal, dat Twente, Almelo, Hengelo en Enschede verbindt met het landelijke waterwegennet, zijn verhoogde concentraties hexachloorcyclohexaan (HCH) aangetroffen. Ook in een omliggende beek zijn te hoge concentraties aangetroffen en daarom heeft waterschap Vechtstromen alle inlaten inmiddels gesloten.

In lagere concentraties komt hexachloorcyclohexaan (HCH) al langer voor in het Twentekanaal. Dit komt door verontreinigingen in de bodem. Op fabrieksterrein in Hengelo werd tot 1952 het bestrijdingsmiddel Lindaan geproduceerd, met als werkzaam bestanddeel hexachloorcyclohexaan. Lindaan is giftig voor waterorganismen en sinds 2009 is het verboden om te produceren en te gebruiken.

De verontreinigingen bereiken het Twentekanaal via het grondwater. Omdat HCH als een zeer zorgwekkende stof geldt, wordt onderzocht waarom er juist nu verhoogde concentraties HCH zijn gevonden. Rijkswaterstaat plaatst extra meetpunten in het Twentekanaal geplaatst en ook vaker meten.

Waterschap Vechtstromen ondernam ook actie en sloot de meeste toelaten uit het Twentekanaal. Inmiddels is ook de laatste toelaat, bij de Bolscherbeek gesloten omdat ook hier hoge concentratie HCH zijn aangetroffen.

Hoelang de toelaten gesloten blijven, is nog onbekend. Een woordvoerder van Vechtstromen laat weten dat er voldoende neerslag is gevallen in het gebied, zodat het voorlopig niet nodig is om water in te laten. “Dit geldt niet voor de Bolscherbeek, die dreigt op korte termijn droog te vallen.
Voor het vervolg zijn we bezig met het uitwerken van diverse scenario’s.”

Het waterschap onderzoekt welke gevolgen het eventuele droogvallen van de beek kan hebben en roept omwonenden op om signalen te melden. “Een mogelijk gevolg is het op korte termijn droogvallen van de watergang Bolscherbeek, met negatieve gevolgen voor vissen”, vertelt de woordvoeder. “Een mogelijke maatregel is het overplaatsen van vissen voordat de watergang droogvalt. We zijn de voorbereidingen hiervoor aan het treffen.”

Zwemmen in het Twentekanaal is sowieso niet toegestaan en Rijkswaterstaat adviseert om geen vis uit het kanaal te eten. Vechtstromen voegt er voor wat betreft de Bolscherbeek nog een advies aan toe, namelijk om er geen honden in te laten zwemmen. “Dat is een standaardadvies dat wij uit voorzorg afgeven bij het vermoeden van vervuiling van een watergang.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…