secundair logo knw 1

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad (foto: Alves Gaspar/wikicommons)

Het Vaticaan wil de Blue Deal inzetten om een goed waterbeheer wereldwijd te stimuleren. Dat bleek bij een ontmoeting tussen een afvaardiging van de Unie van Waterschappen en kardinaal Turkson, de belangrijkste adviseur van de paus op het gebied van het klimaat.

Hein Pieper, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, en Mark van der Werf, Programmaleider innovatie, duurzaamheid & internationale betrekkingen bij diezelfde organisatie, waren uitgenodigd in het Vaticaan om kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson bij te praten over de Europese Green Deal en de Nederlandse Blue Deal.

Mark van der Werf 180 vk Mark van der Werf“De kardinaal noemde goed waterbeheer essentieel voor het voortbestaan van de mensheid en de planeet”, vertelt Mark van der Werf. “Met de encycliek ‘Laudato si’ (Geprezen zijt Gij) en de synode over de Amazone gaat de kerk al in op problemen rond klimaatverandering en het belang van milieubescherming. De Blue Deal kan een manier zijn om concrete handen en voeten te geven aan de inhoud van het beleid van de katholieke kerk”.

Blue Deal
Met de Blue Deal willen de waterschappen 20 miljoen mensen wereldwijd toegang geven tot voldoende, schoon en veilig water. Financieel ondersteund door diverse ministeries en het NWB Fonds helpen de waterschappen gedurende een langere periode regionale of nationale waterbeheerders bij het versterken van 3 cruciale onderdelen van goed waterbeheer: voldoende kennis en expertise, een goed functionerende organisatie en samenwerking met de belangrijkste stakeholders.

Samen optrekken
Volgens Van der Werf toonde kardinaal Turkson grote interesse in het internationale programma van de 21 waterschappen. “Binnen de bredere milieuagenda van de kerk zou waterbeheer een speerpunt kunnen worden om dat het een eerste levensvoorwaarde is waar iedereen mee te maken heeft. De kardinaal heeft aangegeven gezamenlijk op te willen trekken om kennis over water governance tot op een lokaal niveau uit te rollen”.

Handen en voeten
De komende weken verkennen het Vaticaan en de Unie van Waterschappen of het zinvol is om tot een tweede ontmoeting te komen. “We willen brainstormen over de mogelijkheid om een leerprogramma op te zetten voor de kerkelijke wereld. Zodat we bisschoppen en priesters kunnen vertellen over het belang van een goed waterbeheer voor de mensen in hun bisdommen en parochies”.

Daarnaast kwam vanuit het Vaticaan ook het idee om ook andere geloofsgemeenschappen te betrekken bij een dialoog over water. Van der Werf: “Het idee was om vertegenwoordigers van georganiseerde religies en wetenschappers aan tafel te brengen en in gesprek te laten gaan over het belang van goed waterbeheer. Een dialoog met maatschappelijke organisaties zoals kerken zou een geweldige stimulans zijn voor de Blue Deal omdat we kennis over water zo tot in de haarvaten van de maatschappij kunnen verspreiden”.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):