0
0
0
s2smodern

Het Vaticaan wil de Blue Deal inzetten om een goed waterbeheer wereldwijd te stimuleren. Dat bleek bij een ontmoeting tussen een afvaardiging van de Unie van Waterschappen en kardinaal Turkson, de belangrijkste adviseur van de paus op het gebied van het klimaat.

Hein Pieper, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, en Mark van der Werf, Programmaleider innovatie, duurzaamheid & internationale betrekkingen bij diezelfde organisatie, waren uitgenodigd in het Vaticaan om kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson bij te praten over de Europese Green Deal en de Nederlandse Blue Deal.

Mark van der Werf 180 vk Mark van der Werf“De kardinaal noemde goed waterbeheer essentieel voor het voortbestaan van de mensheid en de planeet”, vertelt Mark van der Werf. “Met de encycliek ‘Laudato si’ (Geprezen zijt Gij) en de synode over de Amazone gaat de kerk al in op problemen rond klimaatverandering en het belang van milieubescherming. De Blue Deal kan een manier zijn om concrete handen en voeten te geven aan de inhoud van het beleid van de katholieke kerk”.

Blue Deal
Met de Blue Deal willen de waterschappen 20 miljoen mensen wereldwijd toegang geven tot voldoende, schoon en veilig water. Financieel ondersteund door diverse ministeries en het NWB Fonds helpen de waterschappen gedurende een langere periode regionale of nationale waterbeheerders bij het versterken van 3 cruciale onderdelen van goed waterbeheer: voldoende kennis en expertise, een goed functionerende organisatie en samenwerking met de belangrijkste stakeholders.

Samen optrekken
Volgens Van der Werf toonde kardinaal Turkson grote interesse in het internationale programma van de 21 waterschappen. “Binnen de bredere milieuagenda van de kerk zou waterbeheer een speerpunt kunnen worden om dat het een eerste levensvoorwaarde is waar iedereen mee te maken heeft. De kardinaal heeft aangegeven gezamenlijk op te willen trekken om kennis over water governance tot op een lokaal niveau uit te rollen”.

Handen en voeten
De komende weken verkennen het Vaticaan en de Unie van Waterschappen of het zinvol is om tot een tweede ontmoeting te komen. “We willen brainstormen over de mogelijkheid om een leerprogramma op te zetten voor de kerkelijke wereld. Zodat we bisschoppen en priesters kunnen vertellen over het belang van een goed waterbeheer voor de mensen in hun bisdommen en parochies”.

Daarnaast kwam vanuit het Vaticaan ook het idee om ook andere geloofsgemeenschappen te betrekken bij een dialoog over water. Van der Werf: “Het idee was om vertegenwoordigers van georganiseerde religies en wetenschappers aan tafel te brengen en in gesprek te laten gaan over het belang van goed waterbeheer. Een dialoog met maatschappelijke organisaties zoals kerken zou een geweldige stimulans zijn voor de Blue Deal omdat we kennis over water zo tot in de haarvaten van de maatschappij kunnen verspreiden”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Erik van Lith · 1 months ago
  Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.
 • This commment is unpublished.
  Steffen Zanen · 1 months ago
  Naast betrekken van andere religies, wellicht ook drinkwatermaatschappijen betrekken?
  Ook b.v. Vitens heeft een uitgebreid hulpprogramma (water for all).
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.