0
0
0
s2smodern

Het Vaticaan wil de Blue Deal inzetten om een goed waterbeheer wereldwijd te stimuleren. Dat bleek bij een ontmoeting tussen een afvaardiging van de Unie van Waterschappen en kardinaal Turkson, de belangrijkste adviseur van de paus op het gebied van het klimaat.

Hein Pieper, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, en Mark van der Werf, Programmaleider innovatie, duurzaamheid & internationale betrekkingen bij diezelfde organisatie, waren uitgenodigd in het Vaticaan om kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson bij te praten over de Europese Green Deal en de Nederlandse Blue Deal.

Mark van der Werf 180 vk Mark van der Werf“De kardinaal noemde goed waterbeheer essentieel voor het voortbestaan van de mensheid en de planeet”, vertelt Mark van der Werf. “Met de encycliek ‘Laudato si’ (Geprezen zijt Gij) en de synode over de Amazone gaat de kerk al in op problemen rond klimaatverandering en het belang van milieubescherming. De Blue Deal kan een manier zijn om concrete handen en voeten te geven aan de inhoud van het beleid van de katholieke kerk”.

Blue Deal
Met de Blue Deal willen de waterschappen 20 miljoen mensen wereldwijd toegang geven tot voldoende, schoon en veilig water. Financieel ondersteund door diverse ministeries en het NWB Fonds helpen de waterschappen gedurende een langere periode regionale of nationale waterbeheerders bij het versterken van 3 cruciale onderdelen van goed waterbeheer: voldoende kennis en expertise, een goed functionerende organisatie en samenwerking met de belangrijkste stakeholders.

Samen optrekken
Volgens Van der Werf toonde kardinaal Turkson grote interesse in het internationale programma van de 21 waterschappen. “Binnen de bredere milieuagenda van de kerk zou waterbeheer een speerpunt kunnen worden om dat het een eerste levensvoorwaarde is waar iedereen mee te maken heeft. De kardinaal heeft aangegeven gezamenlijk op te willen trekken om kennis over water governance tot op een lokaal niveau uit te rollen”.

Handen en voeten
De komende weken verkennen het Vaticaan en de Unie van Waterschappen of het zinvol is om tot een tweede ontmoeting te komen. “We willen brainstormen over de mogelijkheid om een leerprogramma op te zetten voor de kerkelijke wereld. Zodat we bisschoppen en priesters kunnen vertellen over het belang van een goed waterbeheer voor de mensen in hun bisdommen en parochies”.

Daarnaast kwam vanuit het Vaticaan ook het idee om ook andere geloofsgemeenschappen te betrekken bij een dialoog over water. Van der Werf: “Het idee was om vertegenwoordigers van georganiseerde religies en wetenschappers aan tafel te brengen en in gesprek te laten gaan over het belang van goed waterbeheer. Een dialoog met maatschappelijke organisaties zoals kerken zou een geweldige stimulans zijn voor de Blue Deal omdat we kennis over water zo tot in de haarvaten van de maatschappij kunnen verspreiden”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Erik van Lith · 8 days ago
  Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.
 • This commment is unpublished.
  Steffen Zanen · 9 days ago
  Naast betrekken van andere religies, wellicht ook drinkwatermaatschappijen betrekken?
  Ook b.v. Vitens heeft een uitgebreid hulpprogramma (water for all).
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.
Naast betrekken van andere religies, wellicht ook drinkwatermaatschappijen betrekken?
Ook b.v. Vitens heeft een uitgebreid hulpprogramma (water for all).
Heel interessant Rob, jammer dat ik dit soort dingen alleen vanaf de zijlijn kan volgen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het