0
0
0
s2smodern

De achtergrondwaarde voor PFAS in de waterbodem bedraagt per direct 0,8 microgram per kilo. Voor PFOS is de waarde vastgesteld op 3,7 microgram. Dat heeft minister Stientje van Veldhoven vandaag bekendgemaakt. De waarden voor landbodem bedragen 0,8 microgram (PFAS) en 0,9 microgram (PFOS). De nieuwe waarden geven baggeraars en bouwers meer ruimte om werk weer op te pakken.

De minister heeft de nieuwe, ruimere risicogrenzen bepaald op advies van de kennis- en onderzoeksinstituten RIVM en Deltares. De achtergrondwaarden worden verwerkt in het tijdelijk handelingskader dat in juli van dit jaar is opgesteld. Dit kader leidde tot veel protest door de norm van 0,1 microgram, een waarde die veel grond- en baggerwerk stillegde. 

De minister heeft, zo laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten, met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken dat de ruimere mogelijkheden zo snel mogelijk worden benut. Elke dag telt, zegt de bewindsvrouw. “Niet alles is hiermee opgelost, maar dit is een grote stap.”

Naar verwachting kan 80 procent van de bouwprojecten waarbij droge grond moet worden verplaatst weer op gang komen. In hoeverre de baggeraars uit de voeten kunnen met de nieuwe normen is minder duidelijk.

Eigen plassen
Dat niet alles is opgelost blijkt ook uit de reactie van de Unie van Waterschappen. Bestuurder Dirk-Siert Schoonman is blij dat ‘het overgrote deel van de herinrichtings- en baggerwerkzaamheden van de waterschappen weer op gang kan komen’, maar de Unie stelt ook vast dat de waterschappen de bagger niet kwijt kunnen in hun eigen plassen.

“Zij zijn in afwachting van onderzoeken waaruit moet blijken of dit op termijn weer mogelijk is. De Unie van Waterschappen blijft aandacht vragen voor het snel opleveren van deze onderzoeksresultaten.’’ Snel gebruik van regionale putten is van belang, stelt de Unie. “Denk aan het beperkt houden van transportafstanden, CO2-uitstoot en kosten.”

Aan banden
De poly- en perfluoralkylstoffen zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De stoffen, die in veel industriële productieprocessen (smeermiddelen, verpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen, kleding, textiel en cosmetica) worden gebruikt, zijn door emissies verspreid in het milieu en zitten onder andere in de bodem, bagger en het oppervlaktewater.

De stoffen zijn schadelijk en kunnen een negatief effect hebben op mens en milieu. Van Veldhoven wil het toepassen ervan aan banden leggen. Er zijn al stappen gezet, aldus de bewindsvrouw. PFOS is al vrijwel verdwenen, zegt ze, en GenX is op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen geplaatst.

Van Veldhoven wil daarnaast de aanpak van niet genormeerde en zeer zorgwekkende stoffen tegen het licht houden om problemen zoals die zich nu voordoen, te voorkomen. 

 

MEER INFORMATIE
Kabinet komt met noodwet om kust- en dijkversterking voort te zetten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.