0
0
0
s2smodern

De achtergrondwaarde voor PFAS in de waterbodem bedraagt per direct 0,8 microgram per kilo. Voor PFOS is de waarde vastgesteld op 3,7 microgram. Dat heeft minister Stientje van Veldhoven vandaag bekendgemaakt. De waarden voor landbodem bedragen 0,8 microgram (PFAS) en 0,9 microgram (PFOS). De nieuwe waarden geven baggeraars en bouwers meer ruimte om werk weer op te pakken.

De minister heeft de nieuwe, ruimere risicogrenzen bepaald op advies van de kennis- en onderzoeksinstituten RIVM en Deltares. De achtergrondwaarden worden verwerkt in het tijdelijk handelingskader dat in juli van dit jaar is opgesteld. Dit kader leidde tot veel protest door de norm van 0,1 microgram, een waarde die veel grond- en baggerwerk stillegde. 

De minister heeft, zo laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten, met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken dat de ruimere mogelijkheden zo snel mogelijk worden benut. Elke dag telt, zegt de bewindsvrouw. “Niet alles is hiermee opgelost, maar dit is een grote stap.”

Naar verwachting kan 80 procent van de bouwprojecten waarbij droge grond moet worden verplaatst weer op gang komen. In hoeverre de baggeraars uit de voeten kunnen met de nieuwe normen is minder duidelijk.

Eigen plassen
Dat niet alles is opgelost blijkt ook uit de reactie van de Unie van Waterschappen. Bestuurder Dirk-Siert Schoonman is blij dat ‘het overgrote deel van de herinrichtings- en baggerwerkzaamheden van de waterschappen weer op gang kan komen’, maar de Unie stelt ook vast dat de waterschappen de bagger niet kwijt kunnen in hun eigen plassen.

“Zij zijn in afwachting van onderzoeken waaruit moet blijken of dit op termijn weer mogelijk is. De Unie van Waterschappen blijft aandacht vragen voor het snel opleveren van deze onderzoeksresultaten.’’ Snel gebruik van regionale putten is van belang, stelt de Unie. “Denk aan het beperkt houden van transportafstanden, CO2-uitstoot en kosten.”

Aan banden
De poly- en perfluoralkylstoffen zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De stoffen, die in veel industriële productieprocessen (smeermiddelen, verpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen, kleding, textiel en cosmetica) worden gebruikt, zijn door emissies verspreid in het milieu en zitten onder andere in de bodem, bagger en het oppervlaktewater.

De stoffen zijn schadelijk en kunnen een negatief effect hebben op mens en milieu. Van Veldhoven wil het toepassen ervan aan banden leggen. Er zijn al stappen gezet, aldus de bewindsvrouw. PFOS is al vrijwel verdwenen, zegt ze, en GenX is op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen geplaatst.

Van Veldhoven wil daarnaast de aanpak van niet genormeerde en zeer zorgwekkende stoffen tegen het licht houden om problemen zoals die zich nu voordoen, te voorkomen. 

 

MEER INFORMATIE
Kabinet komt met noodwet om kust- en dijkversterking voort te zetten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het