secundair logo knw 1

De achtergrondwaarde voor PFAS in de waterbodem bedraagt per direct 0,8 microgram per kilo. Voor PFOS is de waarde vastgesteld op 3,7 microgram. Dat heeft minister Stientje van Veldhoven vandaag bekendgemaakt. De waarden voor landbodem bedragen 0,8 microgram (PFAS) en 0,9 microgram (PFOS). De nieuwe waarden geven baggeraars en bouwers meer ruimte om werk weer op te pakken.

De minister heeft de nieuwe, ruimere risicogrenzen bepaald op advies van de kennis- en onderzoeksinstituten RIVM en Deltares. De achtergrondwaarden worden verwerkt in het tijdelijk handelingskader dat in juli van dit jaar is opgesteld. Dit kader leidde tot veel protest door de norm van 0,1 microgram, een waarde die veel grond- en baggerwerk stillegde. 

De minister heeft, zo laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten, met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken dat de ruimere mogelijkheden zo snel mogelijk worden benut. Elke dag telt, zegt de bewindsvrouw. “Niet alles is hiermee opgelost, maar dit is een grote stap.”

Naar verwachting kan 80 procent van de bouwprojecten waarbij droge grond moet worden verplaatst weer op gang komen. In hoeverre de baggeraars uit de voeten kunnen met de nieuwe normen is minder duidelijk.

Eigen plassen
Dat niet alles is opgelost blijkt ook uit de reactie van de Unie van Waterschappen. Bestuurder Dirk-Siert Schoonman is blij dat ‘het overgrote deel van de herinrichtings- en baggerwerkzaamheden van de waterschappen weer op gang kan komen’, maar de Unie stelt ook vast dat de waterschappen de bagger niet kwijt kunnen in hun eigen plassen.

“Zij zijn in afwachting van onderzoeken waaruit moet blijken of dit op termijn weer mogelijk is. De Unie van Waterschappen blijft aandacht vragen voor het snel opleveren van deze onderzoeksresultaten.’’ Snel gebruik van regionale putten is van belang, stelt de Unie. “Denk aan het beperkt houden van transportafstanden, CO2-uitstoot en kosten.”

Aan banden
De poly- en perfluoralkylstoffen zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De stoffen, die in veel industriële productieprocessen (smeermiddelen, verpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen, kleding, textiel en cosmetica) worden gebruikt, zijn door emissies verspreid in het milieu en zitten onder andere in de bodem, bagger en het oppervlaktewater.

De stoffen zijn schadelijk en kunnen een negatief effect hebben op mens en milieu. Van Veldhoven wil het toepassen ervan aan banden leggen. Er zijn al stappen gezet, aldus de bewindsvrouw. PFOS is al vrijwel verdwenen, zegt ze, en GenX is op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen geplaatst.

Van Veldhoven wil daarnaast de aanpak van niet genormeerde en zeer zorgwekkende stoffen tegen het licht houden om problemen zoals die zich nu voordoen, te voorkomen. 

 

MEER INFORMATIE
Kabinet komt met noodwet om kust- en dijkversterking voort te zetten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.