0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De urine van mannen die plassen in de Amsterdamse Heineken Music Hall wordt voortaan opgevangen om er de meststof fosfaat uit te halen en daar vervolgens struviet van te maken. Vandaag ging het project van watercyclusbedrijf Waternet officieel van start.

Per evenement gaan er gemiddeld 3.000 mannen even naar het toilet. Bij een beetje goed bezocht concert zorgt dat voor enkele duizenden liters urine. Vanuit de waterloze urinoirs wordt de urine puur opgevangen in een opvangtank met een capaciteit van 13.000 liter.

De inhoud van de volle tank wordt per tankwagen vervoerd naar de rioolwaterzuivering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Daar wordt het fosfaat uit de urine in een aparte installatie omgezet in struviet, een zeer vruchtbare mestsoort. Een liter pure urine levert 2 gram struvriet op, met drie volle tanks urine kan een voetbalveld bemest worden.

"Het is absoluut geen gimmick," zegt Simone Berkhout, woordvoerder van Waternet, dat het project uitvoert in opdracht van de gemeente Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Het sluit namelijk aan op onze visie op een circulaire economie en onze pogingen om waardevolle stoffen uit afvalwater opnieuw te gebruiken. We zijn volop aan het werk, onder andere met decentrale zuivering en door afvalwater te gebruiken om biogassen en eiwitten terug te winnen."

Pure urine lijkt echter een buitengewone vruchtbare grondstof. "Het is eenvoudiger en efficiënter om fosfaat uit zuivere urine terug te winnen. We zijn dan ook al in gesprek met andere grote evenementenlocaties en bedrijven om daar op een vergelijkbare manier pure urine in te zamelen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het