0
0
0
s2smodern

De urine van mannen die plassen in de Amsterdamse Heineken Music Hall wordt voortaan opgevangen om er de meststof fosfaat uit te halen en daar vervolgens struviet van te maken. Vandaag ging het project van watercyclusbedrijf Waternet officieel van start.

Per evenement gaan er gemiddeld 3.000 mannen even naar het toilet. Bij een beetje goed bezocht concert zorgt dat voor enkele duizenden liters urine. Vanuit de waterloze urinoirs wordt de urine puur opgevangen in een opvangtank met een capaciteit van 13.000 liter.

De inhoud van de volle tank wordt per tankwagen vervoerd naar de rioolwaterzuivering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Daar wordt het fosfaat uit de urine in een aparte installatie omgezet in struviet, een zeer vruchtbare mestsoort. Een liter pure urine levert 2 gram struvriet op, met drie volle tanks urine kan een voetbalveld bemest worden.

"Het is absoluut geen gimmick," zegt Simone Berkhout, woordvoerder van Waternet, dat het project uitvoert in opdracht van de gemeente Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Het sluit namelijk aan op onze visie op een circulaire economie en onze pogingen om waardevolle stoffen uit afvalwater opnieuw te gebruiken. We zijn volop aan het werk, onder andere met decentrale zuivering en door afvalwater te gebruiken om biogassen en eiwitten terug te winnen."

Pure urine lijkt echter een buitengewone vruchtbare grondstof. "Het is eenvoudiger en efficiënter om fosfaat uit zuivere urine terug te winnen. We zijn dan ook al in gesprek met andere grote evenementenlocaties en bedrijven om daar op een vergelijkbare manier pure urine in te zamelen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Water vermengt zich en dus geven metingen naast en onder de zonnepanelen geen betrouwbaar resultaat. Een betere opzet zouden twee kwalitatief vergelijkbare meren zijn, waarvan de ene wel zonnepanelen heeft en de andere niet.
Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het