secundair logo knw 1

Foto: Ron Offermans

De urine van mannen die plassen in de Amsterdamse Heineken Music Hall wordt voortaan opgevangen om er de meststof fosfaat uit te halen en daar vervolgens struviet van te maken. Vandaag ging het project van watercyclusbedrijf Waternet officieel van start.

Per evenement gaan er gemiddeld 3.000 mannen even naar het toilet. Bij een beetje goed bezocht concert zorgt dat voor enkele duizenden liters urine. Vanuit de waterloze urinoirs wordt de urine puur opgevangen in een opvangtank met een capaciteit van 13.000 liter.

De inhoud van de volle tank wordt per tankwagen vervoerd naar de rioolwaterzuivering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Daar wordt het fosfaat uit de urine in een aparte installatie omgezet in struviet, een zeer vruchtbare mestsoort. Een liter pure urine levert 2 gram struvriet op, met drie volle tanks urine kan een voetbalveld bemest worden.

"Het is absoluut geen gimmick," zegt Simone Berkhout, woordvoerder van Waternet, dat het project uitvoert in opdracht van de gemeente Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Het sluit namelijk aan op onze visie op een circulaire economie en onze pogingen om waardevolle stoffen uit afvalwater opnieuw te gebruiken. We zijn volop aan het werk, onder andere met decentrale zuivering en door afvalwater te gebruiken om biogassen en eiwitten terug te winnen."

Pure urine lijkt echter een buitengewone vruchtbare grondstof. "Het is eenvoudiger en efficiënter om fosfaat uit zuivere urine terug te winnen. We zijn dan ook al in gesprek met andere grote evenementenlocaties en bedrijven om daar op een vergelijkbare manier pure urine in te zamelen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.