secundair logo knw 1

Om Nederland in de nabije toekomst beter te beschermen tegen extreem weer, moet het nieuwe kabinet jaarlijks 500 miljoen euro extra investeren. Versterken van de dijken, verruiming van de rivieren en klimaatbestendig maken van infrastructuur en steden moeten in een hogere versnelling. Dit zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.

De wateroverlast in Limburg bewijst dat er nog meer nodig is om Nederland te wapenen tegen steeds extremer weer, stelt de bewindsvrouw.

In Limburg moeten waterschap en de provincie aan de slag met de beken, aldus Van Nieuwenhuizen. Die ambitie hebben de regionale overheden zelf ook. Op een persconferentie deze week stelden ze dat er snel een aangepast waterplan moet komen om de regio te beschermen tegen extreme wateroverlast. Volgens de eerste inschattingen vergt dat een extra investering van honderden miljoenen in de komende tien jaar. Daarvoor doen ze een financieel beroep op de rijksoverheid.

Volgens Van Nieuwenhuizen moet het halve miljard extra worden besteed aan het klimaatbestendig maken van spoor, wegen en vaarwegen. Er zijn voorts investeringen nodig in bebouwde omgeving om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er maatregelen nodig om droogte te voorkomen, zoals het bufferen van water, zo tekent het AD op.

De visie van de demissionaire bewindsvrouw sluit aan bij de lessen die Deltacommissaris Peter Glas trekt uit de watercrisis in Limburg. In een vraaggesprek met H2O zei hij deze week dat er een schep bovenop moet om Nederland weerbaarder te maken tegen het steeds extremere weer.

Volgens de minister is er ook te weinig geld begroot voor de instandhouding van de waterwerken. “Het is nu niet voldoende om ze op orde te houden. Door zwaarder gebruik en nieuwe eisen en inzichten moet er alleen daarvoor tot 2035 al 1,8 miljard euro bij”, zegt ze tegen het AD.

 

MEER INFORMATIE
Artikel Algemeen Dagblad (betaald)
H2O Actueel: ‘Pieken afvlakken en vertragen met klimaatbestendig beekdal
H2O Actueel: Peter Glas: de weerbaarheid moet omhoog, de kwetsbaarheid omlaag

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John