0
0
0
s2sdefault

Om Nederland in de nabije toekomst beter te beschermen tegen extreem weer, moet het nieuwe kabinet jaarlijks 500 miljoen euro extra investeren. Versterken van de dijken, verruiming van de rivieren en klimaatbestendig maken van infrastructuur en steden moeten in een hogere versnelling. Dit zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.

De wateroverlast in Limburg bewijst dat er nog meer nodig is om Nederland te wapenen tegen steeds extremer weer, stelt de bewindsvrouw.

In Limburg moeten waterschap en de provincie aan de slag met de beken, aldus Van Nieuwenhuizen. Die ambitie hebben de regionale overheden zelf ook. Op een persconferentie deze week stelden ze dat er snel een aangepast waterplan moet komen om de regio te beschermen tegen extreme wateroverlast. Volgens de eerste inschattingen vergt dat een extra investering van honderden miljoenen in de komende tien jaar. Daarvoor doen ze een financieel beroep op de rijksoverheid.

Volgens Van Nieuwenhuizen moet het halve miljard extra worden besteed aan het klimaatbestendig maken van spoor, wegen en vaarwegen. Er zijn voorts investeringen nodig in bebouwde omgeving om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er maatregelen nodig om droogte te voorkomen, zoals het bufferen van water, zo tekent het AD op.

De visie van de demissionaire bewindsvrouw sluit aan bij de lessen die Deltacommissaris Peter Glas trekt uit de watercrisis in Limburg. In een vraaggesprek met H2O zei hij deze week dat er een schep bovenop moet om Nederland weerbaarder te maken tegen het steeds extremere weer.

Volgens de minister is er ook te weinig geld begroot voor de instandhouding van de waterwerken. “Het is nu niet voldoende om ze op orde te houden. Door zwaarder gebruik en nieuwe eisen en inzichten moet er alleen daarvoor tot 2035 al 1,8 miljard euro bij”, zegt ze tegen het AD.

 

MEER INFORMATIE
Artikel Algemeen Dagblad (betaald)
H2O Actueel: ‘Pieken afvlakken en vertragen met klimaatbestendig beekdal
H2O Actueel: Peter Glas: de weerbaarheid moet omhoog, de kwetsbaarheid omlaag

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.