Om Nederland in de nabije toekomst beter te beschermen tegen extreem weer, moet het nieuwe kabinet jaarlijks 500 miljoen euro extra investeren. Versterken van de dijken, verruiming van de rivieren en klimaatbestendig maken van infrastructuur en steden moeten in een hogere versnelling. Dit zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.

De wateroverlast in Limburg bewijst dat er nog meer nodig is om Nederland te wapenen tegen steeds extremer weer, stelt de bewindsvrouw.

In Limburg moeten waterschap en de provincie aan de slag met de beken, aldus Van Nieuwenhuizen. Die ambitie hebben de regionale overheden zelf ook. Op een persconferentie deze week stelden ze dat er snel een aangepast waterplan moet komen om de regio te beschermen tegen extreme wateroverlast. Volgens de eerste inschattingen vergt dat een extra investering van honderden miljoenen in de komende tien jaar. Daarvoor doen ze een financieel beroep op de rijksoverheid.

Volgens Van Nieuwenhuizen moet het halve miljard extra worden besteed aan het klimaatbestendig maken van spoor, wegen en vaarwegen. Er zijn voorts investeringen nodig in bebouwde omgeving om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er maatregelen nodig om droogte te voorkomen, zoals het bufferen van water, zo tekent het AD op.

De visie van de demissionaire bewindsvrouw sluit aan bij de lessen die Deltacommissaris Peter Glas trekt uit de watercrisis in Limburg. In een vraaggesprek met H2O zei hij deze week dat er een schep bovenop moet om Nederland weerbaarder te maken tegen het steeds extremere weer.

Volgens de minister is er ook te weinig geld begroot voor de instandhouding van de waterwerken. “Het is nu niet voldoende om ze op orde te houden. Door zwaarder gebruik en nieuwe eisen en inzichten moet er alleen daarvoor tot 2035 al 1,8 miljard euro bij”, zegt ze tegen het AD.

 

MEER INFORMATIE
Artikel Algemeen Dagblad (betaald)
H2O Actueel: ‘Pieken afvlakken en vertragen met klimaatbestendig beekdal
H2O Actueel: Peter Glas: de weerbaarheid moet omhoog, de kwetsbaarheid omlaag

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!