0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het kabinet maakt dertig miljoen euro vrij waarmee het waterschappen gaat ondersteunen om zuiveringsinstallaties te bouwen met nieuwe filtertechnieken om medicijnresten uit het afvalwater te halen. Het Brabantse waterschap Aa en Maas krijgt als eerste een bijdrage, 400.000 euro.

Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag bekend tijdens de conferentie Delta-aanpak Waterkwaliteit in Zeist.

Filteren van afvalwater blijft nodig, aldus de bewindsvrouw, ook al zetten ziekenhuizen en apotheken ‘forse stappen’ om het lozen van medicijnresten op het riool terug te dringen. Die vermindering is slechts een deel van de oplossing, aldus de bewindsvrouw. Door de vergrijzing zal het medicijngebruik toenemen, waardoor resten via het toilet in het rioolwater terecht komen. Van Nieuwenhuizen: “Jaarlijks belandt er nu nog 140 duizend kilo aan medicijnresten in ons water.” 

Zuivering van medicijnresten uit afvalwater blijft derhalve nodig, aldus de bewindsvrouw. Voor waterschappen die extra hun nek willen uitsteken heeft ze dertig miljoen euro beschikbaar met de bedoeling dat ze daarmee snel nieuwe installaties bouwen.

Het Brabantse waterschap Aa en Maas test op de vernieuwende zuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel de UV-H202 techniek. Daarmee wordt gekeken of het lukt om tot tachtig procent medicijnresten uit het water te filteren door gebruikmaking van ultraviolet licht in combinatie met waterstofperoxide. Het waterschap krijgt 400.000 euro van Van Nieuwhuizen als bijdrage in de proef.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het