0
0
0
s2sdefault

De eerste stappen om de Thermisch Gereinigde Grond (TGG) in de steunberm van de Westdijk in Bunschoten-Spakenburg af te graven en te vervangen zijn genomen. Waterschap Vallei en Veluwe presenteerde het Plan van Aanpak en kreeg daarvoor de steun van de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. Het waterschap gaat nu de aanbestedingsprocedure starten.

Patrick Gaynor 180 vk Patrick GaynorAl in 2017 werden de eerste verontreinigingen in de dijk vastgesteld. Het waterschap nam toen ook al het besluit om de volledige steunberm af te graven en te vervangen. De gemeente Bunschoten wilde in eerste instantie dat de dijk in november 2019 zou zijn afgegraven en verlengde die termijn later met een jaar. “Wij zien dit als een maatschappelijk probleem, waarvoor wij aan de lat staan”, zegt Patrick Gaynor, heemraad van Vallei en Veluwe. “We gaan er dan ook voor zorgen dat het wordt opgelost, maar dat kost wel wat tijd.”

Geen grond maar afval
Gaynor is tevreden dat het Plan van Aanpak, een noodzakelijke stap om de TGG te kunnen vervangen, op tijd is aangeleverd en constructief is besproken met de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. “Het waterschap heeft toentertijd al aangegeven de steunberm af te willen graven. De afgelopen maanden zijn veel onderzoeken gedaan om er precies achter te komen wat er nu in de grond zit. Uit deze onderzoeken is gebleken dat het geen grond betreft, maar afval. Die resultaten waren nodig om tot de volgende stap te komen: het Plan van Aanpak met onze uitleg over de manier waarop we de TGG willen verwijderen en vervangen.”

Aanbesteding
Nu het Plan van Aanpak is opgeleverd, kan de aanbestedingsprocedure van start gaan om een aannemer te vinden die het werk kan uitvoeren en de TGG op een verantwoorde wijze kan afvoeren. Gaynor: “We werken aan de vergunningen die daarvoor nodig zijn. Dit soort trajecten kennen een heel aantal stappen die in de juiste volgorde moeten worden gezet. We kunnen nu eenmaal niet zo maar zelf de spade in de hand nemen. De werkzaamheden starten dan ook niet op 1 april, zoals eerder het voornemen was. Als de aanbestedingsprocedure is afgerond, weten we wanneer we met de uitvoering kunnen starten.”

Raad van State
De gemeente Bunschoten legde Vallei en Veluwe een Last onder Dwangsom en wil dat de TGG voor 1 november 2020 is verwijderd. Het waterschap ging tegen die dwangsom in beroep. De Raad van State heeft over dit beroep nog geen uitspraak gedaan. Gaynor: “Dat loopt inderdaad nog. Maar onafhankelijk van de uitspraak van de Raad van State zetten we alles in werking om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Daarover blijven we ook in overleg met de gemeente en de andere betrokken instanties. We hebben afgesproken dat we in juni weer bij elkaar komen om de volgende stappen te bespreken.”

 

 

MEER INFORMATIE
Pompproef vervuilde Westdijk bij Bunschoten begonnen
Eerder bericht over RIVM-onderzoek slootbodems
Eerder bericht over plan van aanpak

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.