0
0
0
s2smodern

De eerste stappen om de Thermisch Gereinigde Grond (TGG) in de steunberm van de Westdijk in Bunschoten-Spakenburg af te graven en te vervangen zijn genomen. Waterschap Vallei en Veluwe presenteerde het Plan van Aanpak en kreeg daarvoor de steun van de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. Het waterschap gaat nu de aanbestedingsprocedure starten.

Patrick Gaynor 180 vk Patrick GaynorAl in 2017 werden de eerste verontreinigingen in de dijk vastgesteld. Het waterschap nam toen ook al het besluit om de volledige steunberm af te graven en te vervangen. De gemeente Bunschoten wilde in eerste instantie dat de dijk in november 2019 zou zijn afgegraven en verlengde die termijn later met een jaar. “Wij zien dit als een maatschappelijk probleem, waarvoor wij aan de lat staan”, zegt Patrick Gaynor, heemraad van Vallei en Veluwe. “We gaan er dan ook voor zorgen dat het wordt opgelost, maar dat kost wel wat tijd.”

Geen grond maar afval
Gaynor is tevreden dat het Plan van Aanpak, een noodzakelijke stap om de TGG te kunnen vervangen, op tijd is aangeleverd en constructief is besproken met de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. “Het waterschap heeft toentertijd al aangegeven de steunberm af te willen graven. De afgelopen maanden zijn veel onderzoeken gedaan om er precies achter te komen wat er nu in de grond zit. Uit deze onderzoeken is gebleken dat het geen grond betreft, maar afval. Die resultaten waren nodig om tot de volgende stap te komen: het Plan van Aanpak met onze uitleg over de manier waarop we de TGG willen verwijderen en vervangen.”

Aanbesteding
Nu het Plan van Aanpak is opgeleverd, kan de aanbestedingsprocedure van start gaan om een aannemer te vinden die het werk kan uitvoeren en de TGG op een verantwoorde wijze kan afvoeren. Gaynor: “We werken aan de vergunningen die daarvoor nodig zijn. Dit soort trajecten kennen een heel aantal stappen die in de juiste volgorde moeten worden gezet. We kunnen nu eenmaal niet zo maar zelf de spade in de hand nemen. De werkzaamheden starten dan ook niet op 1 april, zoals eerder het voornemen was. Als de aanbestedingsprocedure is afgerond, weten we wanneer we met de uitvoering kunnen starten.”

Raad van State
De gemeente Bunschoten legde Vallei en Veluwe een Last onder Dwangsom en wil dat de TGG voor 1 november 2020 is verwijderd. Het waterschap ging tegen die dwangsom in beroep. De Raad van State heeft over dit beroep nog geen uitspraak gedaan. Gaynor: “Dat loopt inderdaad nog. Maar onafhankelijk van de uitspraak van de Raad van State zetten we alles in werking om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Daarover blijven we ook in overleg met de gemeente en de andere betrokken instanties. We hebben afgesproken dat we in juni weer bij elkaar komen om de volgende stappen te bespreken.”

 

 

MEER INFORMATIE
Pompproef vervuilde Westdijk bij Bunschoten begonnen
Eerder bericht over RIVM-onderzoek slootbodems
Eerder bericht over plan van aanpak

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Leuk artikel en een relevant onderwerp. Omdat hier inderdaad vaak niet goed over nagedacht wordt. Dit ziet er goed uit. Ik heb nog wel een overweging. De methode kan ook afhangen van wat je precies wil berekenen. Er wordt hier uitgegaan van een situatie waarin alle metingen een waarde zouden moeten hebben. Als ik naar figuur twee, drie en vijf kijk, ziet dit er meer uit als een scheve distributie met een hoop extra nullen. Ik denk dat dat zeker kan voorkomen, vooral bij microverontreinigingen.
Niet alle plekken worden bijvoorbeeld beïnvloed door emissiebronnen. Mogelijk wil je dan alleen de gemiddelde concentratie van alle metingen waar de verontreiniging ook echt aanwezig is. Dan zou een methode waar je de verdeling schat, en daarmee het aantal nullen vaststelt, en alleen een gemiddelde waarde aan een deel van de metingen (de niet-nullen) geeft, nauwkeuriger zijn voor het gemiddelde. Ook als je de fractie waar iets gemeten is wil weten, zou dit handig zijn. Ik vraag me af of deze aanpak ook gebruikt wordt.
Uitstekende aanvullingen Jos. Er is een "gesprek" ontstaan dat de toekomstige drinkwatervoorziening van Nederland kan vormgeven. Na Ozon-Actieve Kool Filtratie (AKF) en na UV/H2O2-AKF is het drinkwater microbiologisch betrouwbaar; dat bewijzen respectievelijk Waternet en PWN dagelijks op hun drinkwaterproductielocaties. De conventionele coagulatie, flocculatie, sedimentatie en snelfiltratie kan inmiddels kosten- en milieuefficient vervangen worden door Suspended Ion eXchange (SIX), in-line coagulatie en ceramische membraanfiltratie. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Nederlandse procestechnologen de meest ideale waterbehandeling voor de geselecteerde bron kunnen ontwerpen. In geval van een installatie met grote capaciteit kan er zowel direct drinkwater geleverd worden en kan de wateraccu in de Veluwe intelligent opgeladen worden - jouw idee is een verdere uitwerking meer dan waard.
Het stromen van water door rioolbuizen heeft slijtage ten gevolg in met name de BOB (binnen onderkant buis).
Deze slijtage is een gevolg van het schuren en heeft plaats bij alle materialen. Alleen zachtere materialen slijten sneller als hardere materialen. Een logische verklaring voor aanwezigheid van microplastics bij RWZI's lijkt me.
Een groot deel van de transportleidingen van afvalwater in Nederland zijn kunststoffen: PE, PP en PVC.
Beste Herman van Dam en Jos Peters,
Boeiende discussie, waarvan ik denk dat ieders mening redelijk is, dus een waarheid-in-midden benadering zou een kans kunnen zijn en wellicht het onderzoeken waard. Suggesties zijn:
1) water infiltreren op de lage flank van de Veluwe, b.v. het Apeldoorns kanaal heeft nu ook een infiltrerende werking, nabij dit kanaal an een waterwinning wellicht wel zonder negatieve invloed op Veluwe massief te veroorzaken.
2) water gebruiken dat in wintermaanden uit de sprengen stroomt ook op de flank van de Veluwe, zodat sprengen blijven stromen en laaggelegen beken een redelijk debiet behouden (al is het debiet dan lager dan huidig).
vriendelijke groet, Gerrit Schouten (hydroloog en geboren op de oost-Veluwe)
Moeten we ons al zorgen gaan maken om het oppervlaktewater?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.