secundair logo knw 1

Geflankeerd door Jelle Hannema en Marijn Ornstein ondertekent Jan Kadijk het pamflet om watervriendelijk te bouwen te borgen in het Bouwbesluit | Foto Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe en drinkwaterbedrijf Vitens roepen de Tweede Kamer op om in het Bouwbesluit voorschriften op te nemen die ervoor moeten zorgen dat woningen ‘maximaal waterinclusief’ worden gebouwd. Beide partijen hebben de oproep vastgelegd in een pamflet dat gisteren werd overhandigd aan Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP).

De overhandiging had plaats op de Regionale Klimaattop Vallei en Veluwe die het waterschap jaarlijks organiseert. In Wageningen lichtten dijkgraaf Marijn Ornstein van waterschap Vallei en Veluwe en directeur Jelle Hannema van Vitens de oproep aan de Kamer toe. Inzet van het waterschap en het drinkwaterbedrijf is om drinkwaterbesparing, hergebruik van water en het benutten van regenwater te stimuleren. Dat vraagt om ‘watervriendelijk’ bouwen van woningen en wijken en om dat te realiseren moet het worden verankerd in het Bouwbesluit met voorschriften.

Ornstein: “We staan voor de allergrootste woningbouwopgave die Nederland ooit heeft gekend. Daarom is het belangrijk dat we juist nú het signaal afgeven dat we waterinclusief moeten bouwen. Het is toch te gek dat we nog steeds onze wc’s doorspoelen met drinkwater van de allerhoogste kwaliteit.”

De dijkgraaf stelde dat het uitgangspunt dat water en bodem leidend moeten zijn, onder druk komt te staan nu de spanning oploopt door de enorme opgave om 900.000 woningen te bouwen tot 2030. “Wij willen met deze actie aandacht vragen voor die spanning”, zei de dijkgraaf, die stelde dat er al een reeks van bouwconvenanten is opgesteld. Prima, aldus Ornstein, maar wat ontbreekt is ‘een gelijk speelveld’ waarbinnen iedereen aan dezelfde bouwregels moet voldoen om waterinclusief te bouwen. Nu hebben ontwikkelaars het wenkende perspectief om dáár te bouwen waar de minst vergaande regels gelden.

Vitens
Vitens-directeur Hannema refereerde in zijn toelichting aan de watertransitie waar zijn drinkwaterbedrijf op inzet met de nieuwe strategie ‘Elke druppel duurzaam in 2030’. De transitie die moet leiden tot een robuust en klimaatbestendige watersysteem, vraagt ook om aandacht voor bewust watergebruik, zei Hannema. Daar heeft het drinkwaterbedrijf nooit op ingezet, maar Vitens vindt het belangrijk om dat nu wel te doen, aldus de Vitens-directeur. “Wij zeggen: je moet drinkwater alleen gebruiken voor die toepassingen waar je drinkwaterkwaliteit voor nodig hebt, zoals hygiëne, drinken, voedselindustrie. Gebruik ander water voor het besproeien van de tuin of voor het doorspoelen van het toilet.”

De SGP’er Stoffer toonde zich ontvankelijk voor de oproep van het waterschap en drinkwaterbedrijf om watervriendelijk bouwen wettelijk te borgen en beloofde zich in de Tweede Kamer samen met partijgenoot en Veluwebewoner Jaco Geurts in te gaan zetten voor aanpassing van het Bouwbesluit. Daarbij moet ook aandacht komen voor bestaande woningen, aldus het Kamerlid, dat de oproep kreeg overhandigd in de vorm van een toiletpot.

Ornstein en Hannema riepen andere partijen op om het pamflet te ondertekenen, om zo de oproep aan de Tweede Kamer te versterken. Jan Kadijk, manager Kennis en Innovatie bij Dutch Green Building Council gaf meteen gehoor aan die oproep en zette in Wageningen zijn handtekening onder het pamflet.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Vitens: watertransitie gaat te langzaam

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John