secundair logo knw 1

De rwzi-locatie in Epe waar de Kaumera-fabriek wordt gebouwd. Foto Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe begint binnenkort met de bouw van een installatie om de nieuwe duurzame grondstof Kaumera Nerada Gum te winnen uit slibkorrels die vrijkomen bij de rioolwaterzuivering in Epe.

Het wordt de tweede Kaumera-fabriek ter wereld. In Zutphen opent dit najaar een fabriek die Kaumera gaat winnen uit restwater van de zuivelindustrie. De installatie in Epe moet in het voorjaar van 2020 operationeel zijn.

Kaumera Nereda Gum is een biologische grondstof die water kan vasthouden maar ook afstoten. Dit biedt verschillende mogelijkheden voor de land- en tuinbouw, de papierindustrie en de bouwsector. Zo kan bijvoorbeeld de bodem met Kaumera verbeterd worden, zodat meststoffen minder snel uitspoelen.

De waterafstotende eigenschappen van het biopolymeer Kaumera zijn ook goed toe te passen in bijvoorbeeld coatings voor betonvloeren, waardoor deze beter uitharden en langer meegaan.

Nerada-zuiveringstechnologie
De grondstof wordt gewonnen uit het zuiveringsslib dat vrijkomt bij de Nereda-zuiveringstechnologie. Daarmee begon Waterschap Vallei en Veluwe in 2012 als eerste waterschap ter wereld. Deze technologie zorgt ervoor dat het slib dat overblijft na het zuiveren geen vlokken maar korrels vormt. Hierdoor bezinkt het slib sneller en is er minder ruimte nodig. Ook kost het veel minder energie.

In 2017 voerde Vallei en Veluwe al een aantal succesvolle testen uit om erachter te komen wat de beste manier is om alginaat uit water terug te winnen. Dat gebeurde binnen het Nationaal Alginaats Ontwikkelingsprogramma. Het waterschap werkt hiervoor samen met Royal Haskoning DHV, TU Delft, STOWA, Waterschap Rijn en IJssel, Chaincraft en de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF).

Het nieuwe product heette eerst NEO-alginaat (met zuiveringstechnologie Nerada Opgewekt Alginaat), maar is tijdens de Dutch Design Week in oktober 2018 Kaumera gedoopt. Dat betekent kameleon in het Maori, volgens de partners een naam die de veelzijdigheid van het product goed weerspiegelt.

Circulair
Het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater wordt binnen de waterschapswereld breed gesteund. Voor diverse grondstoffen (waaronder fosfaat, cellulose maar ook Kaumera) werken waterschappen samen in zogenoemde koplopersgroepen. Voor Kaumera zijn dit behalve Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe ook Noorderzijlvest, Vechtstromen, Waterbedrijf Limburg en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

Volgens dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Vallei en Veluwe leveren de waterschappen met de ontwikkeling van Kaumera ''een grote bijdrage aan de doelstelling van het Rijk om in 2050 volledig circulair te zijn’’.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Unie (LIFE), het Ministerie van Economische Zaken en Provincie Gelderland. Het is de bedoeling dat de nieuwe grondstof uiteindelijk vermarkt wordt. Of dat al gelukt is, kon vanmiddag niemand bevestigen.

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht Vallei en Veluwe
Website Kaumera
Website EFGF
Eerder bericht over testen met NEO-alginaat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).