secundair logo knw 1

Waterschap Vallei en Veluwe bouwt samen met een particulier bedrijf een bio-energiecentrale in Harderwijk. Het waterschap verwacht daarmee, als eerste waterschap in Nederland, energieneutraal te worden.

De bio-energiecentrale komt op het terrein van de rioolwaterzuivering in Harderwijk. De bouw begint in december en duurt naar verwachting anderhalf jaar. In de centrale wordt minimaal 50 procent mest vergist, aangevuld met eigen maaisel van het waterschap en restproducten uit de voedingsindustrie. De vergisting levert drie producten op: groengas voor het reguliere gasnet, goed voor 5000 huishoudens; digestaat (bodemverbeteraar) voor de export en CO2 voor een naastgelegen steenfabriek.

Het initiatief voor de bio-energiecentrale komt van de firma Jan Bakker, die veel mest vervoert voor de boeren in de regio en ook het slibvervoer voor het waterschap verzorgt. "Het is bij mijn weten voor de eerste keer dat een waterschap en een particuliere onderneming samen een BV oprichten", zegt Tanja Klip-Martin, dijkgraaf bij waterschap Vallei en Veluwe.

Als de centrale in werking wordt gesteld, naar verwachting vóór 2020, is waterschap Vallei en Veluwe meer dan energieneutraal, vertelt Klip-Martin. "De Nederlandse waterschappen hebben zich ten doel gesteld in 2025 energieneutraal te zijn. Wij zijn dat naar verwachting vijf jaar eerder, waarschijnlijk als eerste waterschap van Nederland."
Daarnaast draagt de centrale bij aan de doelstelling van het Rijk om in 2050 100 procent circulair zijn in het gebruik en verbruik van grondstoffen en fossiele energiebronnen. Klip-Martin: "Dat sluit aan bij wat wij al jaren zeggen: rioolwater is geen afval."

De bio-energiecentrale draagt bovendien bij aan het terugdringen van het mestoverschot en aan het betaalbaar houden van de watervoorziening. "Wij verwachten dat we over acht tot tien jaar de investering hebben terugverdiend. Daarna kunnen we de opbrengst inzetten om de stijging van het watertarief voor de burger te temperen."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/