Waterschap Vallei en Veluwe bouwt samen met een particulier bedrijf een bio-energiecentrale in Harderwijk. Het waterschap verwacht daarmee, als eerste waterschap in Nederland, energieneutraal te worden.

De bio-energiecentrale komt op het terrein van de rioolwaterzuivering in Harderwijk. De bouw begint in december en duurt naar verwachting anderhalf jaar. In de centrale wordt minimaal 50 procent mest vergist, aangevuld met eigen maaisel van het waterschap en restproducten uit de voedingsindustrie. De vergisting levert drie producten op: groengas voor het reguliere gasnet, goed voor 5000 huishoudens; digestaat (bodemverbeteraar) voor de export en CO2 voor een naastgelegen steenfabriek.

Het initiatief voor de bio-energiecentrale komt van de firma Jan Bakker, die veel mest vervoert voor de boeren in de regio en ook het slibvervoer voor het waterschap verzorgt. "Het is bij mijn weten voor de eerste keer dat een waterschap en een particuliere onderneming samen een BV oprichten", zegt Tanja Klip-Martin, dijkgraaf bij waterschap Vallei en Veluwe.

Als de centrale in werking wordt gesteld, naar verwachting vóór 2020, is waterschap Vallei en Veluwe meer dan energieneutraal, vertelt Klip-Martin. "De Nederlandse waterschappen hebben zich ten doel gesteld in 2025 energieneutraal te zijn. Wij zijn dat naar verwachting vijf jaar eerder, waarschijnlijk als eerste waterschap van Nederland."
Daarnaast draagt de centrale bij aan de doelstelling van het Rijk om in 2050 100 procent circulair zijn in het gebruik en verbruik van grondstoffen en fossiele energiebronnen. Klip-Martin: "Dat sluit aan bij wat wij al jaren zeggen: rioolwater is geen afval."

De bio-energiecentrale draagt bovendien bij aan het terugdringen van het mestoverschot en aan het betaalbaar houden van de watervoorziening. "Wij verwachten dat we over acht tot tien jaar de investering hebben terugverdiend. Daarna kunnen we de opbrengst inzetten om de stijging van het watertarief voor de burger te temperen."

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!