De bijzonder droge en warme zomer van 2018 is geen incident. Volgens onderzoek van het KNMI en de Universiteit Utrecht zullen door de verandering van het klimaat zulke zomers vaker voorkomen. Er is wel een duidelijk verschil te zien tussen het binnenland waar het in de zomermaanden steeds droger wordt en het kustgebied waar het juist natter wordt.

De onderzoekers van het KNMI en de Universiteit Utrecht stellen vast dat Nederland sinds 1950 steeds vaker droge, warme en zonnige zomers hebben. Zij verwachten dat deze trend zich doorzet. In het onderzoek ligt de focus vooral op regionale verschillen. De droogte was in 2018 heviger in het binnenland dan aan de kust, wordt geconstateerd. Droogte is het gevolg van lage neerslag en/of hoge verdamping en wordt gemeten met bijvoorbeeld het neerslagtekort of de uitdroging van de bodem

Dit strookt met de veranderingen in droogte over langere tijd. Droge zomers als die van 2018 komen in het binnenland nu vaker voor dan rond 1950. Dat heeft vooral te maken met een toename van de potentiële verdamping, de verdamping van planten die over voldoende water kunnen beschikken. Wat betreft zomerneerslag is er geen of weinig verandering in het binnenland te zien. In het kustgebied (tot 50 kilometer landinwaarts) valt er daarentegen meer neerslag in de zomermaanden.

In het onderzoek is ook gekeken naar de temperatuur en de straling van de zon in april tot en met september door de jaren heen. De temperatuur stijgt gelijkmatig over het hele land. Zonnestraling neemt iets meer toe in het binnenland dan in de kuststrook.

Klimaatverandering mede oorzaak
Volgens de onderzoekers wordt de toename van temperatuur en potentiële verdamping in het binnenland mede veroorzaakt door de klimaatverandering. Ten minste de helft van de temperatuurtrend is toe te schrijven aan de uitstoot van broeikasgassen. Omdat er in het binnenland in de zomer niet of nauwelijks meer regen valt, is de kans groter op droogte door klimaatverandering. De onderzoekers van het KNMI en de Universiteit Utrecht merken wel op dat de exacte toename van de droogte lastig te kwantificeren is, omdat klimaatmodellen de opwarming van Nederland onderschatten.

Zij hebben niet kunnen aantonen dat het in de kustregio ook droger wordt door klimaatverandering. De onderzoekers melden nog dat in het binnenland wateraanvoer vooral vanuit regen plaatsvindt en meer aan de kust ook via de grote rivieren. Het binnenland is daarom extra gevoelig voor verandering in neerslag in de zomermaanden.

Reactie Unie van Waterschappen
De analyse komt overeen met de ervaringen van de waterschappen, laat de Unie van Waterschappen weten. Zowel in 2018 en 2019 was er een lange reeks van droge zomerse dagen. De gevolgen waren veel groter in het binnenland dan in de kustregio’s. Volgens de Unie zijn ook dit jaar de eerste droogteproblemen het grootst in het binnenland, vooral op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden. De schade door droogte en watertekorten kan binnen de perken worden gehouden door maatregelen om water langer vast te houden.


MEER INFORMATIE
KNMI over onderzoeksresultaten
Reactie Unie van Waterschappen
Droogtemonitor LCW van 20 mei

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!