0
0
0
s2smodern

De bijzonder droge en warme zomer van 2018 is geen incident. Volgens onderzoek van het KNMI en de Universiteit Utrecht zullen door de verandering van het klimaat zulke zomers vaker voorkomen. Er is wel een duidelijk verschil te zien tussen het binnenland waar het in de zomermaanden steeds droger wordt en het kustgebied waar het juist natter wordt.

De onderzoekers van het KNMI en de Universiteit Utrecht stellen vast dat Nederland sinds 1950 steeds vaker droge, warme en zonnige zomers hebben. Zij verwachten dat deze trend zich doorzet. In het onderzoek ligt de focus vooral op regionale verschillen. De droogte was in 2018 heviger in het binnenland dan aan de kust, wordt geconstateerd. Droogte is het gevolg van lage neerslag en/of hoge verdamping en wordt gemeten met bijvoorbeeld het neerslagtekort of de uitdroging van de bodem

Dit strookt met de veranderingen in droogte over langere tijd. Droge zomers als die van 2018 komen in het binnenland nu vaker voor dan rond 1950. Dat heeft vooral te maken met een toename van de potentiële verdamping, de verdamping van planten die over voldoende water kunnen beschikken. Wat betreft zomerneerslag is er geen of weinig verandering in het binnenland te zien. In het kustgebied (tot 50 kilometer landinwaarts) valt er daarentegen meer neerslag in de zomermaanden.

In het onderzoek is ook gekeken naar de temperatuur en de straling van de zon in april tot en met september door de jaren heen. De temperatuur stijgt gelijkmatig over het hele land. Zonnestraling neemt iets meer toe in het binnenland dan in de kuststrook.

Klimaatverandering mede oorzaak
Volgens de onderzoekers wordt de toename van temperatuur en potentiële verdamping in het binnenland mede veroorzaakt door de klimaatverandering. Ten minste de helft van de temperatuurtrend is toe te schrijven aan de uitstoot van broeikasgassen. Omdat er in het binnenland in de zomer niet of nauwelijks meer regen valt, is de kans groter op droogte door klimaatverandering. De onderzoekers van het KNMI en de Universiteit Utrecht merken wel op dat de exacte toename van de droogte lastig te kwantificeren is, omdat klimaatmodellen de opwarming van Nederland onderschatten.

Zij hebben niet kunnen aantonen dat het in de kustregio ook droger wordt door klimaatverandering. De onderzoekers melden nog dat in het binnenland wateraanvoer vooral vanuit regen plaatsvindt en meer aan de kust ook via de grote rivieren. Het binnenland is daarom extra gevoelig voor verandering in neerslag in de zomermaanden.

Reactie Unie van Waterschappen
De analyse komt overeen met de ervaringen van de waterschappen, laat de Unie van Waterschappen weten. Zowel in 2018 en 2019 was er een lange reeks van droge zomerse dagen. De gevolgen waren veel groter in het binnenland dan in de kustregio’s. Volgens de Unie zijn ook dit jaar de eerste droogteproblemen het grootst in het binnenland, vooral op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden. De schade door droogte en watertekorten kan binnen de perken worden gehouden door maatregelen om water langer vast te houden.


MEER INFORMATIE
KNMI over onderzoeksresultaten
Reactie Unie van Waterschappen
Droogtemonitor LCW van 20 mei

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.