0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De vakbonden en de 'Vereniging werken voor waterschappen' hebben een cao-akkoord gesloten. Ze bereikten overeenstemming over de arbeidsvoorwaarden en de salarisontwikkeling. Ook stelden ze een gezamenlijke cao-agenda voor de komende jaren op.

De Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw), de recent opgerichte werkgeversvereniging van de 21 waterschappen en 14 aan de waterschappen gelieerde organisaties, en de vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid sloten een deal voor een cao met een looptijd van 1 jaar: van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020.

Loonsverhoging
Arno van Voorden 180 vk Arno van VoordenVolgens het gesloten akkoord zullen de lonen vanaf 1 januari 2020 met 2,5% stijgen en vervolgens vanaf 1 juli 2020 nogmaals met 1%. Ook is geregeld dat de arbeidsvoorwaarden uit de huidige Sectorale Arbeidsvoorwaardenregelingen worden omgezet naar een cao die aansluit bij het civiele arbeidsrecht. “Wij zijn tevreden over dit akkoord”, zegt CNV-onderhandelaar Arno van Voorden. “Nu is het aan de leden en ik verwacht dat die het resultaat zullen steunen”. De achterban van de vakbonden en de leden van de Vwvw worden tot 15 november geconsulteerd over het akkoord.

Cao-agenda voor de toekomst
Geert Jan ten Brink vk 200a Geert-Jan ten BrinkVakbonden en werkgeversvereniging hebben een gezamenlijke cao-agenda voor de toekomst afgesproken. In 2020 wordt gestart met het uitvoeren van de lijnen ‘loopbaanbestendig’, ‘levenslang ontwikkelen’ en ‘waarderen van werk’. “De afspraken om door te praten, zijn al gemaakt”, vertelt Geert-Jan ten Brink. Hij is voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van de Vwvw en dijkgraaf van waterschap Hunze en Aa’s.

Op tijd
De vorige onderhandelingen over een waterschapscao verliepen een stuk moeizamer. Er moest uiteindelijk zelfs een onafhankelijke bemiddelaar aan te pas komen om een onderhandelingsresultaat te bereiken. “Onze leden hebben niet alleen aangedrongen op een goede loonontwikkeling maar ook op een akkoord voor het verlopen van de rechtspositieregeling. Goede verstandhoudingen dragen daar aan bij. Daarom hebben de bonden en werkgever extra geïnvesteerd in de onderlinge relatie”, meldt Van Voorden. “Verder was de werkgeversdelegatie grotendeels nieuw en speelde bemiddelaar Hans Borstlap ook dit keer een onafhankelijke rol. Beide dingen hebben geholpen”.

Tussenstap
Ook Ten Brink looft de inspanningen van de onderhandelingspartners om samen tot een resultaat te komen. “De vorige keer was er wrijving. Dat geeft ook niet. Elke onderhandeling borduurt voort op de vorige. We hebben in gezamenlijkheid en vertrouwen gewerkt. Zo zijn we samen naar een aantal waterschappen geweest. Dan hoor je samen van bestuurders en werknemers wat hun zorgen zijn en welke onderwerpen de komende jaren op de agenda staan. Dit akkoord is wat mij betreft een tussenstap. De afspraken om over de belangrijke thema’s voor de komende jaren door te praten, zijn al gemaakt.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Peter · 28 days ago
    Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
    Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het