In de regio Utrecht Zuidwest is het nieuwe netwerk Water & Klimaat van start gegaan. Hierin willen zeventien partijen op een integrale manier de gevolgen van klimaatverandering aanpakken. Er lopen al verschillende initiatieven.

Het regionaal netwerk Water & Klimaat is afgelopen vrijdag opgericht tijdens de Utrechtse klimaattop in het bijzijn van deltacommissaris Peter Glas. Aan de samenwerking doen veertien gemeenten (Nieuwegein, Utrecht, Stichtse Vecht, Wijk bij Duurstede, De Bilt, Zeist, Houten, IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Woerden, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en Lopik), de provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Veiligheidsregio Utrecht mee. Zij stellen onder meer een regionale adaptatiestrategie op, die volgend jaar wordt afgerond.

De krachtenbundeling in de regio Utrecht Zuidwest is een jaar geleden in gang gezet, vertelt woordvoerder Heleen Röling van het netwerk Water & Klimaat. “Bij de regionale klimaattop in 2018 hebben de bestuurders aangegeven dat zij willen samenwerken bij alles wat met water en klimaat te maken heeft. Sindsdien hebben we de koers bepaald en financiële en organisatorische afspraken gemaakt. Die zijn nu formeel bekrachtigd door het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst.”

Twee werelden verenigd
In het netwerk zijn twee eerdere regionale samenwerkingsverbanden opgegaan: het Water Innovatie Netwerk en de Coalitie Ruimtelijke Adaptatie. “De twee werelden van de afvalwaterketen en de ruimtelijke adaptatie hebben we in elkaar gevlochten”, zegt Röling. “Het is voor de regio echt een stap voorwaarts. Deze combinatie is eigenlijk niet meer dan logisch voor de zeventien partners.”

Sonja de Goede, stimulator Water & Klimaat, spreekt van een vliegende start. “Wij staan met zijn allen aan de lat om de regio leefbaar te houden. Dat is precies waarom we bezig zijn met de regionale adaptatiestrategie. In deze gebiedsgerichte strategie kijken we breder tegen vraagstukken aan. Water en klimaat zijn de rode draden in het netwerk, maar we zoeken ook de aansluiting met thema’s als biodiversiteit, bouwopgave, circulaire economie en energietransitie.”

Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen, voegt De Goede eraan toe. “Dat geldt onder meer voor bedrijven, woningcorporaties, overheden en bewoners. De belangrijkste boodschap van Peter Glas op vrijdag was dat het echt nodig is dat we bij alle fysieke ingrepen rekening houden met klimaatverandering en deze ingrepen dus klimaatadaptief uitvoeren met z’n allen.”

Gevarieerd landschap
Utrecht Zuidwest wordt als gevolg van de klimaatverandering vaker geconfronteerd met hitte, extremere regenval, aanhoudende droogte en een toenemende kans op overstromingen. Geen verrassend lijstje met uitdagingen maar de grote variatie in het landschap maakt de regio bijzonder. Röling: “Het landschap gaat van de Utrechtse Heuvelrug tot het veenweidegebied met in de kern ons stedelijk gebied en rivierenlandschap. Door onderzoek en gevarieerde projecten doen we een breed palet aan ervaringen op. Daarvan kan heel Nederland leren.”

Dit aspect noemde de deltacommissaris, vervolgt Röling. “Hij zei dat onze ervaringen erg waardevol zijn voor andere regio’s, omdat ons landschap zo divers is. Dit was een belangrijke reden waarom wij eerder een rijkssubsidie van ruim acht ton kregen voor projecten met klimaatbestendige wijken in vijf gemeenten. Deze projecten worden gemonitord door de Universiteit Utrecht.”

Website voor inwoners
Een ander initiatief van de partners is de website Klimaatklaar voor inwoners, vertelt Röling. “Hierop staan handige tips en toelichtingen over wat mensen zelf kunnen doen in hun huis en tuin. We benadrukken met dit informatieve platform dat iedereen een bijdrage kan leveren aan de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering.”

 


MEER INFORMATIE
Start netwerk bij regionale klimaattop

Klimaatadaptatie in regio Utrecht
Projecten voor klimaatbestendige wijken
Website Klimaatklaar voor inwoners

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!