0
0
0
s2smodern

Om vissen te helpen bij het passeren van de Utrechtse Weerdsluis en beter in beeld te krijgen hoeveel vissen het precies betreft, is er nu een 'visdeurbel'. Online zijn live-beelden van een onderwatercamera te zien. Als er een vis komt, kunnen kijkers de sluiswachter vragen de sluisdeuren te openen door op een bel te drukken.

Ieder voorjaar zwemmen vele vissen langs de Weerdsluis vanuit de rivier de Vecht om zich voort te kunnen planten in de Kromme Rijn of stroomopwaarts door te zwemmen tot in Duitsland. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld baarzen, palingen en brasems. Als de vissen te lang moeten wachten bij de sluizen, stijgt het risico dat ze worden opgegeten door natuurlijk vijanden als reigers of aalscholvers.

“De visdeurbel is enerzijds bedoeld om de sluizen te openen op de momenten dat een groep vissen door de sluis wil,” zegt Nikki Dijkstra, adviseur ecologie bij het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, dat samen met de gemeente Utrecht en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het initiatief voor de visdeurbel nam. “Maar de camera helpt ons ook om inzicht te krijgen in de soorten en het aantal vissen dat in de Utrechtse wateren voorkomt. Als derde is het ook een middel om het publiek te betrekken bij de onderwaternatuur in Utrecht en te laten zien dat het water in de binnenstad vol leven zit.”

Dat de Weerdsluis een knelpunt is bij de vismigratie is al langer bekend. Dijkstra weet niet of de visdeurbel ook na dit vismigratieseizoen in gebruik zal blijven. “Op dit moment is het een eenmalige actie en hebben we aan het eind van het voorjaar beter in beeld hoeveel vissen op welke momenten de sluizen willen passeren. Afhankelijk daarvan zullen we moeten beslissen hoe we in de toekomst omgaan met vismigratie bij deze sluis.”

MEER INFORMATIE
De visdeurbel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.