0
0
0
s2sdefault

Om vissen te helpen bij het passeren van de Utrechtse Weerdsluis en beter in beeld te krijgen hoeveel vissen het precies betreft, is er nu een 'visdeurbel'. Online zijn live-beelden van een onderwatercamera te zien. Als er een vis komt, kunnen kijkers de sluiswachter vragen de sluisdeuren te openen door op een bel te drukken.

Ieder voorjaar zwemmen vele vissen langs de Weerdsluis vanuit de rivier de Vecht om zich voort te kunnen planten in de Kromme Rijn of stroomopwaarts door te zwemmen tot in Duitsland. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld baarzen, palingen en brasems. Als de vissen te lang moeten wachten bij de sluizen, stijgt het risico dat ze worden opgegeten door natuurlijk vijanden als reigers of aalscholvers.

“De visdeurbel is enerzijds bedoeld om de sluizen te openen op de momenten dat een groep vissen door de sluis wil,” zegt Nikki Dijkstra, adviseur ecologie bij het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, dat samen met de gemeente Utrecht en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het initiatief voor de visdeurbel nam. “Maar de camera helpt ons ook om inzicht te krijgen in de soorten en het aantal vissen dat in de Utrechtse wateren voorkomt. Als derde is het ook een middel om het publiek te betrekken bij de onderwaternatuur in Utrecht en te laten zien dat het water in de binnenstad vol leven zit.”

Dat de Weerdsluis een knelpunt is bij de vismigratie is al langer bekend. Dijkstra weet niet of de visdeurbel ook na dit vismigratieseizoen in gebruik zal blijven. “Op dit moment is het een eenmalige actie en hebben we aan het eind van het voorjaar beter in beeld hoeveel vissen op welke momenten de sluizen willen passeren. Afhankelijk daarvan zullen we moeten beslissen hoe we in de toekomst omgaan met vismigratie bij deze sluis.”

MEER INFORMATIE
De visdeurbel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.