secundair logo knw 1

Foto: Gemeente Urk

Zwembad ’t Bun op Urk is het eerste Nederlandse zwembad dat gasloos wordt verwarmd. Het vernieuwde bad wordt verwarmd met riothermie: warmte uit rioolwater.

Het geheel overdekte zwembad is de afgelopen jaren uitgebreid en vernieuwd. Met het oog op de exploitatie op lange termijn wilde de gemeente Urk met de renovatie lagere verwarmingskosten realiseren, vertelt Fred Brouwer. Hij is woordvoerder van de gemeente Urk en was tot de verbouwing interim-manager bij zwembad ’t Bun.

“Riothermie bleek de meest efficiënte manier om ons zwembad op duurzame wijze te verwarmen”, vertelt Brouwer. “Daarvoor wordt de warmte van het afvalwater uit het rioolnet van de hele gemeente gebruikt, dus veel meer dan alleen het afvalwater van het zwembad zelf. Als het systeem op volle kracht draait, kunnen we in principe het hele bad verwarmen met riothermie.”

De riothermie-installatie is gerealiseerd door een samenwerking van de gemeente Urk, waterschap Zuiderzeeland, onderzoeksinstituut STOWA, Stichting RIONED, Doorgeest Energietechniek, Afvalwaterketen Flevoland en advies- en ingenieursbureau Tauw.

Het zwembad is belangrijk voor de Urkers, aldus Brouwer. “Wij zijn een varende bevolking en vinden het daarom belangrijk dat onze kinderen vroeg en goed leren zwemmen. Daarom heeft de gemeente ondanks de economische situatie van de afgelopen jaren de moed gehad om flink te investeren in het zwembad.” Hoeveel de gemeente in de renovatie heeft gestoken, kan Brouwer niet precies zeggen, maar het gaat om “een paar miljoen”.

Het duurt nog even voor de investering zichzelf heeft terugbetaald. Brouwer: “Dan heb je het al snel over een termijn van dertig jaar.” De kaartjes voor ’t Bun zijn na de verbouwing iets duurder geworden en verder draagt de gemeente ieder jaar bij wat nodig is om de exploitatie rond te krijgen.

Het vernieuwde zwembad en de riothermie-installatie worden op 14 februari officieel geopend, gevolgd door een symposium over riothermie. Overigens werd het gerenoveerde bad vorig jaar februari ook al officieel in gebruik genomen, toen door Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.