0
0
0
s2sdefault

Zwembad ’t Bun op Urk is het eerste Nederlandse zwembad dat gasloos wordt verwarmd. Het vernieuwde bad wordt verwarmd met riothermie: warmte uit rioolwater.

Het geheel overdekte zwembad is de afgelopen jaren uitgebreid en vernieuwd. Met het oog op de exploitatie op lange termijn wilde de gemeente Urk met de renovatie lagere verwarmingskosten realiseren, vertelt Fred Brouwer. Hij is woordvoerder van de gemeente Urk en was tot de verbouwing interim-manager bij zwembad ’t Bun.

“Riothermie bleek de meest efficiënte manier om ons zwembad op duurzame wijze te verwarmen”, vertelt Brouwer. “Daarvoor wordt de warmte van het afvalwater uit het rioolnet van de hele gemeente gebruikt, dus veel meer dan alleen het afvalwater van het zwembad zelf. Als het systeem op volle kracht draait, kunnen we in principe het hele bad verwarmen met riothermie.”

De riothermie-installatie is gerealiseerd door een samenwerking van de gemeente Urk, waterschap Zuiderzeeland, onderzoeksinstituut STOWA, Stichting RIONED, Doorgeest Energietechniek, Afvalwaterketen Flevoland en advies- en ingenieursbureau Tauw.

Het zwembad is belangrijk voor de Urkers, aldus Brouwer. “Wij zijn een varende bevolking en vinden het daarom belangrijk dat onze kinderen vroeg en goed leren zwemmen. Daarom heeft de gemeente ondanks de economische situatie van de afgelopen jaren de moed gehad om flink te investeren in het zwembad.” Hoeveel de gemeente in de renovatie heeft gestoken, kan Brouwer niet precies zeggen, maar het gaat om “een paar miljoen”.

Het duurt nog even voor de investering zichzelf heeft terugbetaald. Brouwer: “Dan heb je het al snel over een termijn van dertig jaar.” De kaartjes voor ’t Bun zijn na de verbouwing iets duurder geworden en verder draagt de gemeente ieder jaar bij wat nodig is om de exploitatie rond te krijgen.

Het vernieuwde zwembad en de riothermie-installatie worden op 14 februari officieel geopend, gevolgd door een symposium over riothermie. Overigens werd het gerenoveerde bad vorig jaar februari ook al officieel in gebruik genomen, toen door Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.