Zwembad ’t Bun op Urk is het eerste Nederlandse zwembad dat gasloos wordt verwarmd. Het vernieuwde bad wordt verwarmd met riothermie: warmte uit rioolwater.

Het geheel overdekte zwembad is de afgelopen jaren uitgebreid en vernieuwd. Met het oog op de exploitatie op lange termijn wilde de gemeente Urk met de renovatie lagere verwarmingskosten realiseren, vertelt Fred Brouwer. Hij is woordvoerder van de gemeente Urk en was tot de verbouwing interim-manager bij zwembad ’t Bun.

“Riothermie bleek de meest efficiënte manier om ons zwembad op duurzame wijze te verwarmen”, vertelt Brouwer. “Daarvoor wordt de warmte van het afvalwater uit het rioolnet van de hele gemeente gebruikt, dus veel meer dan alleen het afvalwater van het zwembad zelf. Als het systeem op volle kracht draait, kunnen we in principe het hele bad verwarmen met riothermie.”

De riothermie-installatie is gerealiseerd door een samenwerking van de gemeente Urk, waterschap Zuiderzeeland, onderzoeksinstituut STOWA, Stichting RIONED, Doorgeest Energietechniek, Afvalwaterketen Flevoland en advies- en ingenieursbureau Tauw.

Het zwembad is belangrijk voor de Urkers, aldus Brouwer. “Wij zijn een varende bevolking en vinden het daarom belangrijk dat onze kinderen vroeg en goed leren zwemmen. Daarom heeft de gemeente ondanks de economische situatie van de afgelopen jaren de moed gehad om flink te investeren in het zwembad.” Hoeveel de gemeente in de renovatie heeft gestoken, kan Brouwer niet precies zeggen, maar het gaat om “een paar miljoen”.

Het duurt nog even voor de investering zichzelf heeft terugbetaald. Brouwer: “Dan heb je het al snel over een termijn van dertig jaar.” De kaartjes voor ’t Bun zijn na de verbouwing iets duurder geworden en verder draagt de gemeente ieder jaar bij wat nodig is om de exploitatie rond te krijgen.

Het vernieuwde zwembad en de riothermie-installatie worden op 14 februari officieel geopend, gevolgd door een symposium over riothermie. Overigens werd het gerenoveerde bad vorig jaar februari ook al officieel in gebruik genomen, toen door Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!