Zwembad ’t Bun op Urk is het eerste Nederlandse zwembad dat gasloos wordt verwarmd. Het vernieuwde bad wordt verwarmd met riothermie: warmte uit rioolwater.

Het geheel overdekte zwembad is de afgelopen jaren uitgebreid en vernieuwd. Met het oog op de exploitatie op lange termijn wilde de gemeente Urk met de renovatie lagere verwarmingskosten realiseren, vertelt Fred Brouwer. Hij is woordvoerder van de gemeente Urk en was tot de verbouwing interim-manager bij zwembad ’t Bun.

“Riothermie bleek de meest efficiënte manier om ons zwembad op duurzame wijze te verwarmen”, vertelt Brouwer. “Daarvoor wordt de warmte van het afvalwater uit het rioolnet van de hele gemeente gebruikt, dus veel meer dan alleen het afvalwater van het zwembad zelf. Als het systeem op volle kracht draait, kunnen we in principe het hele bad verwarmen met riothermie.”

De riothermie-installatie is gerealiseerd door een samenwerking van de gemeente Urk, waterschap Zuiderzeeland, onderzoeksinstituut STOWA, Stichting RIONED, Doorgeest Energietechniek, Afvalwaterketen Flevoland en advies- en ingenieursbureau Tauw.

Het zwembad is belangrijk voor de Urkers, aldus Brouwer. “Wij zijn een varende bevolking en vinden het daarom belangrijk dat onze kinderen vroeg en goed leren zwemmen. Daarom heeft de gemeente ondanks de economische situatie van de afgelopen jaren de moed gehad om flink te investeren in het zwembad.” Hoeveel de gemeente in de renovatie heeft gestoken, kan Brouwer niet precies zeggen, maar het gaat om “een paar miljoen”.

Het duurt nog even voor de investering zichzelf heeft terugbetaald. Brouwer: “Dan heb je het al snel over een termijn van dertig jaar.” De kaartjes voor ’t Bun zijn na de verbouwing iets duurder geworden en verder draagt de gemeente ieder jaar bij wat nodig is om de exploitatie rond te krijgen.

Het vernieuwde zwembad en de riothermie-installatie worden op 14 februari officieel geopend, gevolgd door een symposium over riothermie. Overigens werd het gerenoveerde bad vorig jaar februari ook al officieel in gebruik genomen, toen door Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!