0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Hoeveel neerslag kan een particulier terrein bergen? Daarvoor hebben STOWA en Stichting RIONED een uniforme scoringsmethodiek ontwikkeld. Zij zorgen hiermee voor een heldere onderbouwing van het hemelwaterlabel.

Dit label bestaat al langer en is een variant op het welbekende energielabel. Het hemelwaterlabel is inmiddels toegepast bij bijna twee miljoen woningen. Probleem was dat er werd gewerkt met een voorlopige scoringsmethodiek. Het kenniscentrum STOWA en Stichting RIONED hebben nu gezorgd voor een goede hydrologische basis van het label.

Zij hebben een landelijk uniforme scoringsmethodiek gemaakt voor maatregelen tegen wateroverlast op particulier terrein. Hierbij werkten STOWA en Stichting RIONED samen met de bedenkers - het onafhankelijke genootschap De Waag van waterexperts – en gebruikers van het hemelwaterlabel. De nieuwe meetlat is bewust zo eenvoudig mogelijk gehouden, vertelt Bart Palsma, onderzoekscoördinator waterketen bij STOWA. “Het uitgangspunt is de berging van regenwater: hoeveel water wordt op een perceel opgevangen en verwerkt? Daarmee is de nieuwe scoringsmethode communicatief goed te behappen.”

Het gaat om de hoeveelheid neerslag die een perceel kan bergen en laten infiltreren bij een piekbui die een uur duurt. De nieuwe beoordeling bestaat uit negen categorieën, variërend van G (geen berging op eigen terrein) tot A++ (minstens 110 millimeter berging). Er wordt gekeken naar de gemiddelde waterberging op het hele perceel. De berging kan daarom ondergronds, in de tuin of op het dak zijn aangebracht.

“De categorieën zijn elegant en simpel”, zegt Palsma. “Woningeigenaren kunnen gemakkelijk zien wat maatregelen opleveren. Zo is het plaatsen van een regenton niet het ultieme redmiddel zoals soms wordt gedacht, maar wel een goede eerste stap. Dan gaat het label van G naar F. Wil je veel beter scoren, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een ondergrondse waterberging.”

Gemeenten en waterschappen hebben volgens Palsma baat bij het vernieuwde hemelwaterlabel. Zij kunnen dit gebruiken bij het formuleren van hun beleidsambities. “Je kunt op het niveau van een buurt, wijk of stad zien hoe het staat met de afvoer van regenwater en of extra actie nodig is. Een mogelijkheid is extra communicatie om mensen te stimuleren maatregelen op eigen terrein te nemen. Je kunt ook overwegen om bij de rioolheffing rekening te houden met de mate van waterberging op een perceel.”

Het hemelwaterlabel valt nu onder de verantwoordelijkheid van het wateradvies- en IT-bureau Nelen & Schuurmans. Palsma zou willen dat in de toekomst een onafhankelijk organisatie zich hierover ontfermt. “Zoals ook het geval is bij het energielabel. Dan wordt het hemelwaterlabel nog volwassener.”

 

MEER INFORMATIE
STOWA over de scoringsmethodiek
Website hemelwaterlabel 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  W.H.Brink · 6 months ago
  Wij hebben sinds 2001 een ondergrondse tank om hemelwater op te vangen. De inhoud van de tank is 2.000 liter. Wij gebruiken dit voor het spoelen van de wc en de wasmachine.
  We hebben indertijd een aanmoedigingssubsidie ontvangen van 1.000 gulden van de gem. IJsselmuiden (gem. Kampen).
  Toen heb ik al aangegeven richting gemeente dat het zinvol en effectief is om regenwater af te koppelen.
  Ik heb toen het volgende voorstel gedaan: de gemeente bekostigt de installatie, we maken er een pilotproject van voor toepassing in eventueel te ontwikkelen nieuwbouwprojecten en we verstrekken alle beschikbare data en gegevens gratis, zodat ze bij de gemeente hier hun voordeel mee zouden kunnen doen.
  Ze vonden het wel een goed voorstel, maar ze vonden er toen de tijd nog niet rijp voor!!
  Nu het zeer actueel is om regenwater af te koppelen, vraag ik mij weleens af waarom zij er bij de gemeente toen niet op geanticipeerd hebben. Want alles werkt naar behoren en we zijn een tevreden gebruiker.
  Heb net het hemelwaterlabel ingevuld en ik kom op een score van een G????? ondanks een ondergrondse tank.
  Wim Brink, medewerker Technische automatisering Waterschap Drents Overijsselse Delta.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het