secundair logo knw 1

Vertrekkend deltacommissaris Wim Kuijken heeft op het Deltacongres in Zwolle vandaag de Uniepenning van de Unie van Waterschappen ontvangen.

''Wij zullen hem altijd blijven zien als onze deltaman’’, zei voorzitter Hans Oosters van de Unie, die de onderscheiding uitreikte als blijk van grote waardering voor de jarenlange inzet van Kuijken voor het waterbeheer in Nederland en de goede samenwerking met de waterschappen.

''Wim Kuijken was de drijvende kracht achter de realisatie van een deltacommunity waarin voor iedereen die wil bijdragen aan de leefbaarheid van onze delta een plek is’’, sprak Oosters, die zelf begin volgend jaar vertrekt om commissaris van de Koning in de provincie Utrecht te worden.

Volgens hem heeft Kuijken op inspirerende wijze de basis gelegd voor het interbestuurlijke samenwerken tussen gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. ''Daarvoor zijn wij hem dank verschuldigd.’’

Ook minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bedankte Kuijken. ''Nederland staat er dankzij jou heel goed voor’’, zei ze. ''Dank voor alles, dank voor jouw topinzet.’’

Nederland is voor zover bekend het enige land ter wereld met een deltacommissaris en Wim Kuijken is de eerste die dit ambt, ruim acht jaar lang heeft bekleed. Hij moest daarom pionieren, kennis vergaren, een apparaat opbouwen en in het bestuurlijk-politieke bestel een positie verwerven. In het begeleidende persbericht roemt de Unie de wijze waarop de voormalige topambtenaar invulling heeft gegeven aan deze opdracht.

Als wapenfeiten worden genoemd de Deltabeslissing Waterveiligheid, met een nieuw stelsel van normen voor de waterveiligheid, en  het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, met handvatten voor overheden om het proces richting een klimaatbestendig Nederland te versnellen en te intensiveren.

Kuijken gaat eind dit jaar met pensioen en wordt per 1 januari opgevolgd door Peter Glas, oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen en watergraaf van waterschap De Dommel. Tijdens het Deltacongres droeg hij alvast zijn oranje wegwerkersjas, helm en laarzen aan Glas over.

Meer informatie

Peter Glas nieuwe deltacommissaris

Deltacommissaris gaat met pensioen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.