secundair logo knw 1

De Unie van Waterschappen maakt deel uit van een coalitie van overheidsorganisaties en brancheverenigingen die een oproep heeft gedaan aan het kabinet. De ondertekenaars willen betrokken worden bij het opstellen van een Nationaal Plan voor het Europese Herstelfonds. ‘Dit is een offer you can’t refuse’.

Om de Europese Green Deal te realiseren, is er vanuit Europa bijna 6 miljard euro aan subsidie beschikbaar voor Nederland. Lidstaten moeten een nationaal plan indienen om in aanmerking te komen voor de gelden uit het Europese Herstelfonds ‘Recovery & Resilience Facility’ (RRF). Nederland heeft dat nog niet gedaan. “Alle andere EU-lidstaten hebben dat wel gedaan. 22 daarvan zijn inmiddels ook goedgekeurd door Brussel. 17 lidstaten hebben zelfs al voorschotbetalingen ontvangen”, zegt Ruud Schers, beleidsadviseur Europa bij de Unie van Waterschappen.

Meer samenwerking
De subsidies zijn bedoeld om stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid, klimaatbestendigheid en digitalisering. “Het geld voor Nederland ligt bij wijze van spreken klaar op de plank in Frankfurt. Tot nu toe hebben vooral de ministeries aan een concept-plan gewerkt. De betrokkenheid van medeoverheden en andere partners was beperkt. Met deze oproep bieden we aan om samen de plannen goed en sterk te maken en snel en efficiënt uit te voeren. Lijkt ons een offer you can’t refuse.”

Ruim een derde van het geld moet ten goede komen aan de overgang naar een duurzamer en klimaatvriendelijker economie en 20 procent aan digitalisering. Deze onderwerpen vragen volgens Schers om betrokkenheid van diverse partijen. “Om met een goed onderbouwd plan te komen richting Europese Commissie, doen we er als Nederland goed aan om regio’s, bedrijfsleven en kennisinstellingen voldoende mee te nemen en te betrekken bij het Nationaal Plan. Daarom de coalitie met provincies, gemeenten, kennisinstellingen en werkgeversverenigingen.”

Rol waterschappen
De coalitie stelt voor om partnerships te vormen met de rijksoverheid bij het opstellen van het nationaal plan. De waterschappen zien voor zichzelf een rol bij thema’s als het verbeteren en toekomstbestendig maken van RWZI’s en ook het verduurzamen en klimaatbestendiger maken van het stedelijk afvalwatersysteem. Schers: “Dit zijn bij uitstek onderwerpen waarbij de waterschappen een cruciale rol spelen. Daarom kunnen ze ook de juiste expertise bieden bij het uitwerken van investeringsplannen en vervolgens het implementeren daarvan. Dit allemaal ook in samenwerking met andere betrokken partijen zoals gemeenten.”

De Unie van Waterschappen wil dat de uitdagingen op het vlak van klimaatbestendigheid, duurzaamheid en waterkwaliteit duidelijk terugkomen in het Nationaal Plan voor het Europese Herstelfonds. “Dat leidt dan namelijk tot voldoende middelen. Het recente klimaatpakket uit Brussel noopt tot een aanpassing van de Nederlandse klimaatplannen, die nodig zijn om de doelen van 55 procent broeikasgasreductie in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050 te realiseren. Hiervoor zijn maatregelen en investeringen in vele sectoren nodig.”

 

MEER INFORMATIE
De oproep: Maak samen werk van plan voor Europees Herstelfonds

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.