secundair logo knw 1

De Unie van Waterschappen heeft besloten om de plannen voor een nieuw stelsel voor de waterschapsbelasting aan te passen. Over een aantal weken moet er een aangepast voorstel liggen waarin de reactie van de 21 waterschappen wordt meegenomen. Critici van de plannen, met name agrariërs en natuurbeheerders, willen nu een eigen, alternatief plan presenteren.

De Unie van Waterschappen presenteerde eerder dit jaar een voorstel om de waterschapsbelastingen aan te passen. Het nieuwe stelsel zou de kosten voor waterbeheer volgens de Unie ‘eerlijker, duidelijker en duurzamer’ verdelen. Bovendien zou het nieuwe stelsel ruimte bieden aan maatwerk, zodat in de kostendoorberekening recht kan worden gedaan aan grote regionale verschillen. Het was de bedoeling dat de ledenvergadering van de Unie op 12 oktober een besluit zou nemen over de plannen, maar dat is nu tot december uitgesteld.

Zowel op de inhoud van de plannen als op het door de Unie van Waterschappen gekozen ‘proces’ ontstond vrijwel meteen kritiek. Agrariërs noemden de plannen 'geldklopperij' en natuurbeheerders vonden het een 'black box.' Waterschap Vechtstromen concentreerde zich op het proces en liet al in een vroeg stadium weten meer tijd te willen om de plannen te beoordelen. Het lijkt erop dat dit verzoek nu navolging heeft gekregen. Op haar website schrijft de Unie van Waterschappen dat de schriftelijke reacties van de 21 waterschappen in het aangepaste voorstel meegenomen zullen worden. De Unie wil op dit moment niet toelichten om welke aanpassingen de waterschappen hebben gevraagd en of dit fundamentele wijzigingen zijn.

Op dat laatste hopen de grootste critici van de nieuwe plannen, agrariërs en natuurbeheerders, wel. Beide groepen zouden volgens de nieuwe rekenmethode beduidend meer waterschapsbelasting moeten gaan betalen. Geert Dubben, bestuurslid van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) kreeg inzage in de nieuwe rekenmethode. “Daaruit blijkt dat de lasten voor akkerbouwers met 25 tot 30% zouden stijgen. En daar zijn andere dure plannen van de waterschappen, denk aan dijkverzwaring of het vergroten van duurzaamheid, nog niet eens in meegenomen. Dat is echt onacceptabel. Het uitstel laat zien dat de waterschappen het niet eens zijn, het is dus echt een moeilijke bevalling.”

Piet Koomen ziet liever dat er helemaal geen bevalling komt. Koomen, van de FPG (de vereniging van particuliere eigenaren van landbouwgronden, landgoederen, bossen en natuurterreinen) en de VBNE (de vereniging van Bos- en Natuureigenaren): “Het huidige systeem heeft kinderziektes. Maar de Unie grijpt niet naar een paracetamolletje, maar naar euthanasie door een heel nieuw stelsel voor te stellen. Iedere volwassene zou toch moeten begrijpen dat een nieuw stelsel ook weer kinderziektes krijgt. Ze moeten gewoon teruggaan naar de basis en kijken hoe ze de problemen binnen het huidige stelsel op kunnen lossen.” Die mening wordt gedeeld door Geert Dubben. "De NAV pleit er al langer voor om het huidige systeem van waterschapsbelastingen te behouden en waar nodig te verbeteren."

Koomen wil daarom om tafel met andere critici om samen een alternatief te maken. “Iemand moet nu het voortouw nemen om te laten zien dat het mogelijk is om het huidige systeem te verbeteren en eerlijker, duidelijker en duurzamer te maken. Precies wat de Unie van Waterschappen beoogden, maar niet bereikten, met hun voorstel.”

Meer informatie:
Grondeigenaren: belastingvoorstel waterschappen is black box
Vechtstromen wil meer tijd om op belastingplannen te reageren
Nieuw stelsel waterschapsbelasting: ‘Het blijft geldklopperij’
Nieuw belastingstelsel moet kosten waterbeheer ‘eerlijker, duidelijker en duurzamer’ verdelen
Akkerbouwers boos over voorgenomen stelsel waterschapsbelastingen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):