secundair logo knw 1

Illustratie: Permavoid Ltd.

Op een ‘blauw-groen’ dak in Amsterdam wordt de komende jaren uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het koelende effect van verdamping. Onder de beplanting heeft het dak een drainagelaag waarin regenwater wordt opgevangen, opgeslagen en hergebruikt voor irrigatie.

Het onderzoeksdak, getiteld Project Smartroof 2.0, wordt komende vrijdag (8 september) geopend op het Marineterrein in Amsterdam. Het levend laboratorium is het afgelopen jaar aangelegd. Bij de opening kunnen daardoor al de eerste onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

Project Smartroof 2.0 is een doorontwikkeling van de al langer bestaande ‘groene daken’, vertelt projectleider Joris Voeten, ingenieur groenstedelijke ruimte. “Steden worden hitte-eilanden bij warm weer. Dat is onaangenaam en ongezond. Al langer wordt daarom gezegd dat er meer groene daken moeten komen, die voor een verkoelend effect zorgen. Niemand weet echter precies voor hoeveel verkoeling die daken zorgen. Op ons onderzoeksdak onderzoeken wij hoeveel warmte er precies verdampt op een gewoon groen dak én op een groen-blauw dak. Op het groen-blauwe dak hebben we onder de begroeiing een 85 millimeter hoge drainagelaag aangebracht, die zorgt voor tien keer meer opslag van water dan een gewoon groen dak. Daarmee zoeken we het optimum van een systeem dat zo weinig mogelijk weegt én zorgt voor zoveel mogelijk verdamping.”

Het dak kan daarnaast bij extreme regenbuien water opvangen, zodat de stedelijke wateroverlast vermindert. Via een weegsysteem dat in het dak is ingebouwd – een wereldprimeur – wordt de verdamping gemeten. Daarnaast wordt op diverse plekken in en boven het dak de temperatuur gemeten, om een goed beeld te krijgen van het werkelijke verkoelende effect.

Project Smartroof 2.0 is een samenwerkingsverband tussen Drain Products Europe, Aedes Real Estate, onderzoeksinstituut KWR, gemeente Amsterdam, waterschap Amstel & Gooi en Vecht, watercyclusbedrijf Waternet en Bureau Marineterrein Amsterdam. Het project wordt medegefinancierd vanuit de toeslag voor topsectoren (TKI’s) van de overheid. Het Marineterrein in Amsterdam, als thuisbasis voor vele start-ups en innovatieve bedrijven, is een voor de hand liggende locatie voor het blauw-groene dak, aldus Voeten.

Het onderzoek zal in ieder geval de komende twee jaar plaatsvinden en waarschijnlijk langer. Voeten: “Over een langere periode krijg je steeds betrouwbaarder resultaten.”

Ook de variatie in beplanting kan mogelijk verschillende resultaten opleveren. Het dak is nu nog vooral begroeid met sedumbeplanting. “We hebben het dak al twee keer ingezaaid met kruiden, planten en grassen. Sedumbeplanting is wat sterker en overheerst daarom vooralsnog, maar de verwachting is dat planten en grassen het in de winter langer uithouden. Daarom verwachten we volgend jaar meer meetresultaten van grassen en planten die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse bermbegroeiing.”

Meer informatie over het blauw-groene dak Smartroof 2.0

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John