secundair logo knw 1

Foto: Jens de Bruijn

Twitter-gebruik biedt waardevolle informatie aan hulpverleners en beleidsmakers bij overstromingen wereldwijd. Een Nederlands systeem bewees eerder deze maand zijn waarde tijdens een overstroming in de Filipijnen.

Het signalerings- en informatiesysteem voor overstromingen, gebaseerd op het gebruik van Twitter, is ontwikkeld door een samenwerkingsverband tussen FloodTags, De Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen en kennisinstelling Deltares. Jens de Bruijn, PhD-onderzoeker aan het Institute for Environmental Studies aan de Vrije Universiteit (IVM-VU) is nauw betrokken bij de ontwikkeling. Ook de Wereldbank, het Filipijnse Rode Kruis en Partners voor Water zijn betrokken bij het project.

De Bruijn: “Op het moment dat er een overstroming plaatsvindt, gaan mensen tweets versturen. Die variëren van hulpvragen tot meer informatieve berichten. Soms worden foto’s meegestuurd. Voor hulpdiensten is het lastig om uit de enorme hoeveelheid informatie die in korte tijd op sociale media wordt gezet, een goed beeld van de situatie te krijgen. Toch is het wel heel waardevolle informatie. Met name de gelokaliseerde tweets en de daarbij behorende foto’s helpen om doelgericht hulp in te kunnen zetten en om de juiste beleidskeuzes te maken.”

De Bruijn werkte daarom aan een systeem dat op basis van algoritmes tweets met betrekking tot overstromingen lokaliseert. Het algoritme kijkt bijvoorbeeld naar sleutelwoorden en hashtags die in korte tijd veel worden gebruikt, maar ook naar de hoeveelheid Twitter-gebruik in een bepaald gebied op hetzelfde moment. Die informatie van de Bruijns algoritme wordt bijeengebracht in het platform van FloodTags, waar de hulpdiensten toegang toe hebben voor een real-time overzicht van de situatie.

De Bruijn reisde samen met Erkan Başar en Jurjen Wagemaker van FloodTags, begin augustus af naar de Filipijnse hoofdstad Manila om het FloodTags-systeem daar te tonen aan medewerkers van het Rode Kruis. “Zuidoost-Azië leent zich bij uitstek voor dit probleem, omdat er regelmatig overstromingen voorkomen en het gebruik van sociale media er hoog is. Op de Filipijnen zijn overstromingen in het regenseizoen aan de orde van de dag.” Het Rode Kruis monitort eventuele calamiteiten vanuit een Operation Center in Manila, waar onder meer een medewerker zit die voortdurend Twitter scant op termen die verband houden met natuurrampen.

“Toen we het systeem in werking toonden, maakte het binnen enkele minuten al melding van een overstroming die nog niet bekend was bij de mensen van het Rode Kruis. Een beetje mazzel, maar onze business case was meteen duidelijk”, zegt De Bruijn. Het Rode Kruis van de Filipijnen heeft het systeem dan ook meteen in gebruik genomen.

In Nederland zijn ‘echte’ overstromingen al heel lang niet meer voorgekomen, maar ook hier zou het systeem gebruikt kunnen worden bij grootschalige en ernstige wateroverlast, zegt De Bruijn. “Als er echt iets aan de hand is, wordt het gebruik van sociale media zo groot, dat het niet meer door mensen te monitoren is. Met dit systeem krijg je dan toch snel inzicht in de situatie.”

Het systeem wordt op dit moment ontwikkeld in dertien talen voor diverse landen, specifiek met het oog op overstromingen. Op termijn wordt het mogelijk ook geschikt gemaakt voor bijvoorbeeld informatie over aardbevingen. Daarnaast is De Bruijn met FloodTags en de kennispartners druk bezig om naast Twitter ook gegevens van andere online media erin te verwerken.

Jens de Bruijn en anderen publiceerden onlangs een artikel over het analyseren en groeperen van Twitter-gegevens bij rampen (in review)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.