0
0
0
s2smodern

Twente heeft een nieuwe waterloop aangelegd over een lengte van 13 kilometer. De beek heeft de naam Doorbraak gekregen en is vooral bedoeld voor de waterafvoer bij extreme regenval.

De Doorbraak, aangelegd in de omgeving van Almelo, is een beek van doorgaans 15 tot 20 meter breed. Bij extreme regenval kan de beek 75 meter breed worden en daarmee de wateroverlast voor de omgeving beperken. De Doorbraak voert regenwater gefaseerd af dat voorheen via het Lateraalkanaal en het Banisgemaal in Almelo werd afgevoerd.

De waterloop is daarnaast ook een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. Dieren en planten kunnen de beek gebruiken als een soort ‘weg’ tussen verschillende leefgebieden en daarmee hun totale leefgebied vergroten

De derde reden om de Doorbraak aan te leggen, was verbetering van de kwaliteit van het water in de regio. De beek is gebruikt om twee waterstromen te scheiden. Stedelijk water, dat kwalitatief minder goed is, wordt via het Lateraalkanaal en de Vecht uiteindelijk afgevoerd naar het IJsselmeer. Met de aanleg van de Doorbraak kan het relatief schone water uit het landelijk gebied worden afgevoerd naar de Regge. Vanuit die regionale rivier komt het water ten goede aan het landschap en de landbouw van Twente.

Voor de aanleg van de Doorbraak werkte een groot aantal partijen samen. De totale kosten van ruim 50 miljoen euro zijn betaald door waterschap Regge en Dinkel, de provincie Overijssel, het Rijk en een aantal subsidiërende instanties, waaronder de Europese Unie.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.