Twente heeft een nieuwe waterloop aangelegd over een lengte van 13 kilometer. De beek heeft de naam Doorbraak gekregen en is vooral bedoeld voor de waterafvoer bij extreme regenval.
De Doorbraak, aangelegd in de omgeving van Almelo, is een beek van doorgaans 15 tot 20 meter breed. Bij extreme regenval kan de beek 75 meter breed worden en daarmee de wateroverlast voor de omgeving beperken. De Doorbraak voert regenwater gefaseerd af dat voorheen via het Lateraalkanaal en het Banisgemaal in Almelo werd afgevoerd.
De waterloop is daarnaast ook een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. Dieren en planten kunnen de beek gebruiken als een soort ‘weg’ tussen verschillende leefgebieden en daarmee hun totale leefgebied vergroten
De derde reden om de Doorbraak aan te leggen, was verbetering van de kwaliteit van het water in de regio. De beek is gebruikt om twee waterstromen te scheiden. Stedelijk water, dat kwalitatief minder goed is, wordt via het Lateraalkanaal en de Vecht uiteindelijk afgevoerd naar het IJsselmeer. Met de aanleg van de Doorbraak kan het relatief schone water uit het landelijk gebied worden afgevoerd naar de Regge. Vanuit die regionale rivier komt het water ten goede aan het landschap en de landbouw van Twente.
Voor de aanleg van de Doorbraak werkte een groot aantal partijen samen. De totale kosten van ruim 50 miljoen euro zijn betaald door waterschap Regge en Dinkel, de provincie Overijssel, het Rijk en een aantal subsidiërende instanties, waaronder de Europese Unie.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.