secundair logo knw 1

Twente heeft een nieuwe waterloop aangelegd over een lengte van 13 kilometer. De beek heeft de naam Doorbraak gekregen en is vooral bedoeld voor de waterafvoer bij extreme regenval.

De Doorbraak, aangelegd in de omgeving van Almelo, is een beek van doorgaans 15 tot 20 meter breed. Bij extreme regenval kan de beek 75 meter breed worden en daarmee de wateroverlast voor de omgeving beperken. De Doorbraak voert regenwater gefaseerd af dat voorheen via het Lateraalkanaal en het Banisgemaal in Almelo werd afgevoerd.

De waterloop is daarnaast ook een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. Dieren en planten kunnen de beek gebruiken als een soort ‘weg’ tussen verschillende leefgebieden en daarmee hun totale leefgebied vergroten

De derde reden om de Doorbraak aan te leggen, was verbetering van de kwaliteit van het water in de regio. De beek is gebruikt om twee waterstromen te scheiden. Stedelijk water, dat kwalitatief minder goed is, wordt via het Lateraalkanaal en de Vecht uiteindelijk afgevoerd naar het IJsselmeer. Met de aanleg van de Doorbraak kan het relatief schone water uit het landelijk gebied worden afgevoerd naar de Regge. Vanuit die regionale rivier komt het water ten goede aan het landschap en de landbouw van Twente.

Voor de aanleg van de Doorbraak werkte een groot aantal partijen samen. De totale kosten van ruim 50 miljoen euro zijn betaald door waterschap Regge en Dinkel, de provincie Overijssel, het Rijk en een aantal subsidiërende instanties, waaronder de Europese Unie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.